2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megnyílt a Berek Világa Látogatóközpont Fonyódon

Hiánypótló létesítményként jött létre a Berek Világa Látogatóközpont, ahol mostantól méltó módon fogadhatják azokat, akik meg akarnak ismerkedni a dél-balatoni berkek világával. Külön érdekesség, hogy a központ egy illegális hulladéklerakó helyére épült, amelyet a Tisztítsuk meg az Országot! projekt keretében számoltak fel.

Az állami természetvédelemben 2010-ben 4,5 milliárd forintból gazdálkodtak a nemzeti parkok, míg ma már 20 milliárd forintból – mondta el a fonyódi ünnepélyes átadón Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Hozzátette: 

az igazgatóságok munkatársainak létszáma megduplázódott, a nemzeti parkokban génmegőrzési céllal nevelt állatállomány 14 ezres egyedszámmal 45 százalékkal emelkedett, és a magyar haszonállatok a gyepek karbantartására is kiválóan használhatók.

Fotó: kormany.hu/Vermes Tibor

Az elmúlt tizenkét évben 82 új természetvédelmi területet hirdettek ki mintegy 4200 hektáros kiterjedéssel, és 18-20 ezer hektárral növelték a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő területek arányát. 187 beruházás keretében 320 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát. Ezen beruházások közé tartozik

a most átadott Berek Világa Látogatóközpont is, mely hiánypótló létesítmény lesz ökoturisztikai és infrastrukturális szempontból az idén 25 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén.

A nemzeti parkok országos látogatószámának egynegyede a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban koncentrálódik, akik többek között a Tihanyi Levendulaházban, a Bakonybéli Pannon Csillagdában, a Tapolcai-tavasbarlang, a Kis-Balaton, a Lóczy-barlang, illetve az új ordacsehi Berek Világa Látogatóközpontban ismerkedhetnek a természetvédelemmel vagy a környezeti neveléssel.

A fonyódi berek területén kiemelt jelentőségű halfajunk a lápi póc, mely kizárólag hazánk területén él.

Fotó: kormany.hu/Vermes Tibor

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója ismertette, az ökoturisztikai térképen ez Somogy megye hiánypótló létesítménye, ahol méltó módon fogadhatják látogatóikat, akik megismerkedhetnek a dél-balatoni berkek világával.

A beruházás különleges értékét tovább növeli, hogy egy illegális hulladéklerakó helyén épült, melyet a Tisztítsuk meg az Országot! projekt keretében számoltak fel.

Az igazgatóság működési területén ez a bemutatóhely tizenhetedikként szolgálja ki a természet iránt érdeklődők igényeit.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez Elon Musknak kínálják fel a Török lépcső egy részét Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam