2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Apró darabokra bontja a műanyagot a plasztikfaló tengeri gomba

Nagy hatásfokkal bontja le a polietilént és más műanyagokat egy tengerigomba-faj, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak. Egyes műanyagféléket két hét alatt darabokra bont.

A Szun Csao-min vezette kutatócsapat 2016 óta több mint 1000-féle műanyaghulladékot gyűjtött össze a tengerekből, és e minták egyikén találták a plasztikfaló tengeri gombát. Hatására a műanyag mintegy négy hónap alatt összezsugorodik, megváltoztatja a színét, és apró töredékekre hullik.

Bizonyítást nyert, hogy a gomba akár 95 százalékos hatásfokkal is lebontja a műanyagot, és ártalmatlan a környezetre.

A gomba begyűjtése Fotó: Xinhua/Yang Guanyu

A szakembergárda laboratóriumi körülmények között felgyorsította a gomba szaporodását, és elérte azt, hogy két héten belül apró darabokra bontsa le a poliésztert, a poliuretánt és a biológiailag lebomló műanyagokat.

A kutatócsapat kezdeményezte kutatási eredményeik országos szabadalmaztatását.

Becslések szerint évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül a világtengerekbe, és mikroműanyaggá lebomolva a globális táplálékláncba, komoly veszélyt jelentve a tengeri ökoszisztémára. A tengeri gombák megoldást kínálhatnak a problémára – vélik a kínai kutatók.

Neked ajánljuk
Két év alatt találták meg Uri Geller skót szigetének egyetlen patkányát Versenyt futottak az idővel egy bálna megmentéséért Kínában (videóval) Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam