2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdők védelme, bővítése és jobb kezelése az egyik legígéretesebb megoldás

A globális és helyi hőmérsékletre gyakorolt hatásuk miatt a világ erdei sokkal nagyobb szerepet játszanak a klímaváltozás elleni védekezésben, mint korábban gondolták.

Az erdők szén-dioxid-felvételben játszott szerepét alaposan megvizsgálták már. Új, átfogó adatok azonban arra utalnak, hogy ennél sokkal jelentősebb előnyöket nyújtanak: ahogy az energiát és a vizet átalakítják, segítenek hűvösen és nedvesen tartani a közeli és távoli levegőt – olvasható a Frontiers in Forests and Global Change című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

Az egyes erdők – a szén-dioxid-felvételen túli – előnyeit feltáró első kutatás azt találta, hogy a Latin-Amerikán, Közép-Afrikán és Délkelet-Ázsián végighúzódó esőerdősávból jut a Földnek a legtöbb előny.

Amerikai és kolumbiai kutatók megállapították, hogy összességében legalább fél Celsius-fokkal tartják hűvösebben a Földet az erdők. Brazíliától és Guatemalától Csádig, Kamerunig és Indonéziáig a trópusokon több mint egyfokos a hűtőhatás.

„Az erdők kulcsfontosságúak a klímaváltozás enyhítésében, de az alkalmazkodásban is”

– mondta Louis Verchot, a Trópusi Mezőgazdaság Nemzetközi Kutatóközpontja (CIAT) vezető tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

Fotó: Getty Images

A friss kutatás eredményei azt sugallják, hogy a levegő hűtésén kívül az erdők megvédenek a szárazságtól és az áradásoktól is.

Az erdők hűtő hatása egy sor biofizikai tényezőnek – a faanyagnak, a leveleknek és a lombkorona-sűrűségnek – köszönhető. A mély gyökerek, a hatékony vízfelhasználás és a lombkorona minősége is enyhítik a szélsőséges hőség hatásait.

A kutatók azt találták, hogy az erdők úgynevezett biogenikus illékony szerves vegyületeket (BVOC) bocsátanak ki, ezek aeroszolokat hoznak létre, melyek visszaverik a beérkező energiát, és felhőket formálnak – mindkettőnek hűtő hatása van.

Mindezek a fizikai tulajdonságok lehetővé teszik, hogy az erdők a hőséget és a nedvességet elvigyék a földfelszíntől, ahol az ember él.

Ez közvetlenül hűti a helyi környezetet, valamint befolyásolja a felhők kialakulását és a csapadékot, ennek pedig jóval távolabbra ható következményei vannak.

Deborah Lawrence, a Virginiai Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője szerint a világ erdeinek jobb védelme, területük bővítése és jobb kezelésük az egyik legígéretesebb természetes megoldás.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez Elon Musknak kínálják fel a Török lépcső egy részét Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam