2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Horgászok segítik mesterséges fészkekkel a süllők szaporodását

A Duna nyugodt folyású mellékágaiba 84 mesterséges süllőfészket helyezett el a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége, segítve ezzel az egyik legnemesebb magyarországi ragadozó hal állományának szaporodását. A horgászok az ívásra alkalmas szerkezeteket saját kezűleg készítették.

A programot tavaly 20 fészekkel kezdték el, majd a kedvező tapasztalatok után döntöttek a bővítésről. A neszmélyi Duna-ágban, illetve a dunaalmási öbölben elhelyezett, több csoportban lerakott fészkeket bójákkal jelölték meg, és felirattal is figyelmeztetik a horgászokat, hogy a környéken óvatosan közlekedjenek, illetve óvják a szerkezetek épségét – mesélte Zoltai Dániel, a szövetség elnöke.

A horgászegyesületek legfontosabb célkitűzései között szerepel, hogy megőrizzék vizeink élővilágának sokszínűségét, a fajok változatosságát.

A horgászat társadalmi elismertségének, valamint a megnövekedett állami támogatásnak és az egyre kedvezőbb törvényi szabályozásnak köszönhetően jut forrás a vizesélőhelyek és a környezet védelmére.

A horgászok által készített mesterséges süllőfészkek kiszállítása a folyóra Fotó: Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége

Természetes körülmények között a Dunában lerakott ikráknak csak kis részéből lesz kifejlett hal, mert a hajóforgalom és a rárakódott üledék miatt a fészket belepheti az iszap, különféle szennyeződésektől megromolhat, a lerakott ikrákat más halak is elfogyaszthatják.

Az álló- és folyóvizekben egyaránt előforduló süllő az egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk. Ívása márciusban kezdődik, 10 fokos vízben. Az ívóhelyet a hím süllő választja, és az ikrák lerakása és kikelése alatt tisztogatással, őrködéssel gondoskodik az ivadékok biztonságáról.

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége a megye legnagyobb civil közössége, 58 tagegyesület közös szervezete mintegy 20 ezer aktív taggal, közülük 3200 ifjúsági és gyermekhorgásszal. A szövetség rendezvényeket szervez, halgazdálkodási feladatokat lát el, valamint halőri tevékenységet végez a Duna megyei szakaszán.

Neked ajánljuk
A talált madárfiókák többsége nem árva, nem kell megmenteni őket Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban HajószezON: pénteken indul a körjárat a Dunán Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam