2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teljesen megújult a Farmosi Madárvárta

A Farmosi Madárvárta Natura 2000 bemutatóhely a környék környezeti nevelési és ökoturisztikai bázisaként és az önkéntes természetvédelmi munka központjaként szolgál. A Széchenyi 2020 program keretében felújított Farmosi Madárvárta átalakított tanyaépülete (egykori gátőrház) a korszerű madárgyűrűzési bemutatóhely kiszolgáló épületeként látja el funkcióját.

Az újonnan felépített faszerkezetes pajta pedig a Natura 2000 bemutatóhelyként a madárgyűrűzési foglalkozásokat és a tudományos-természetvédelmi célú madárgyűrűzési tevékenységet kiszolgáló épületként működik. Az épületek körül a gyerekcsoportok élményszerű fogadását szolgáló interaktív és információs elemeket helyeztek el.

A Madárvárta egyúttal a hagyományos farmosi békamentés bázisa is, valamint a tavaszköszöntő Gólyaváró Családi nap helyszíne is, melyet idén április 2-án szombaton rendeznek meg.

– A magyar emberek 95 százaléka hallott már a nemzeti parkokról, 75 százalékuk pedig járt is már valamelyikben – mondta az átadón Rácz András, a környezetügyért felelős államtitkára.

Megközelítően 700 ökoturisztikai létesítmény található hazánkban, melynek mintegy felét az igazgatóságok működtetik. A nemzeti parkokban évi 1,6 millióra nőtt regisztrált látogatószám is azt mutatja, meg kell felelni az egyre fokozódó társadalmi igényeknek. „Mára már mi vagyunk a magyarországi ökoturizmus legnagyobb letéteményesei” – mondta az államtitkár.

Napjainkban az emberek tudatosan keresik az aktív kikapcsolódási lehetőségeket, melyeket hazánk tíz nemzeti park igazgatósága biztosít országszerte.

Fotó: Farmosi Madárvárta

A 25 éves Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatási területén 34 létesítmény gazdagítja az ökoturisztikai, környezeti-nevelési kínálatot. A látogatószám megduplázódott a 12 évvel ezelőttihez képest, ma már több mint 200 ezer látogatót fogadnak évente a mintegy 5 milliárd forint felhasználásával megújult és karbantartott élő- és telephelyeken, látogatóközpontokban.

A nemzeti parkokban a védett gyepeket karbantartó, őshonos magyar haszonállatok állománya 14 ezres egyedszámmal 45 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 évben.

Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kiemelte, egy természetvédelmi, kutatói szempontból igen értékes helyen valósult meg a mostani beruházás. Az igazgatóság az állami természetvédelem keretében a nemzeti parkon kívül 8 tájvédelmi körzet, 38 természetvédelmi terület és Natura 2000-es területek gondozását látja el. Alapfeladataik közé tartozik a természeti értékek megőrzése, bemutatása, a természetgazdálkodás megvalósítása. Ez a munka, a most zárult projektek által is, állami és pályázati forrásokból valósul meg.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez Elon Musknak kínálják fel a Török lépcső egy részét A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: dunaipoly.hu/MTI
Vissza
Hírfolyam