2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biodiverzitásról akarnak tárgyalni a kormányok

A világ kormányai még ebben az évben találkoznak, hogy megvitassák, hogyan lehetne megakadályozni, hogy az emberi tevékenység az állat- és növényfajok kihalását okozza. Azt remélik, hogy az ENSZ Kínában megrendezésre kerülő Biodiverzitás Konferenciáján hosszú távú tervvel állnak majd elő a földi életet – annak minden fajtáját – fenyegető veszély megfordítására.

A biológiai sokféleség a földi élet – állatok, növények, gombák és mikroorganizmusok, például baktériumok – sokfélesége. Az állatok és növények biztosítják az embereknek mindazt, ami a túléléshez szükséges – köztük az édesvizet, az élelmet és a gyógyszereket – írja a BBC cikkére hivatkozva a greendex.hu.

Ehhez azonban az állatok és növények együttműködésére, azaz biológiai sokféleségre van szükség. A növények a fizikai környezetünk javítása szempontjából is nagyon fontosak – a belélegzett levegő tisztításával, a hőmérséklet emelkedésének korlátozásával és az éghajlatváltozás elleni védelemmel vannak a segítségünkre.

A mangrovemocsarak és a korallzátonyok például gátként szolgálhatnak az emelkedő tengerszint okozta erózió ellen. A városokban található fák, mint például a platán vagy a tulipánfa, pedig kiválóan elnyelik a szén-dioxidot, és eltávolítják a szennyező anyagokat a levegőből.

Fotó: Getty Images

Az ENSZ egyik jelentése szerint 2019-ben a fakitermelés, a vadászat és a halászat volt a biológiai sokféleséget fenyegető legnagyobb veszély. 2001 és 2020 között a világ 411 millió hektárnyi fafajjal borított területet veszített el. Ennek 16 százaléka volt elsődleges erdő, melyek kialakulásához több száz, vagy akár több ezer évre volt szükség. A pusztulásuk éppen ezért nagyon komoly hatással lehet a biológiai sokféleségre.

A kormányok Kínában megpróbálnak megállapodni egy hosszú távú cselekvési tervről, amelynek fő célja, hogy 2030-ig lelassítsa a biológiai sokféleség csökkenésének ütemét. Ezeket az intézkedéseket fogják javasolni:

  • fokozott megőrzés,
  • az erőforrások minél fenntarthatóbb felhasználása,
  • a természeti erőforrások egyenlőbb megosztása,
  • a biológiai sokféleség védelmének fokozott pénzügyi támogatása,
  • a fák és növények nagyobb mértékű felhasználása a szén-dioxid elnyelésére és az üvegházhatású gázok kibocsátásának kiegyensúlyozására.
Neked ajánljuk
Nagyon jó jel, hogy visszatért a fekete gólya a Pilisbe Kihalás fenyegeti a hüllőfajok 21 százalékát Az agrártárca szerint egyensúly kell a klímavédelem és a mezőgazdaság között Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam