2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztráliai áradások: újabb katasztrófa az állatvilágban

Az ausztrál környezetvédők szerint egyelőre nem lehet tudni, hány állat pusztult el, sebesült meg vagy kényszerült elhagyni élőhelyét, csak az világos, hogy sok természetes élőhely ment tönkre, és már ennek is pusztító hatásai vannak. Valószínűleg több barlanglakó, köztük sok vombat fulladt vízbe.

Újabb szöget vertek az állatvilág koporsójába a közelmúlt katasztrofális kelet-ausztráliai áradásai – jelentette ki Brodie Meney, az Aussie Ark ausztrál környezetvédő szervezet szakértője.

A katasztrófának az állatvilágra gyakorolt méreteit még nem lehet felbecsülni a hatalmas víztömegek, a megrongálódott közutak és a földcsuszamlások veszélye miatt. Az ökológus szerint további gond, hogy

sok vadon élő állat kényszerült olyan régiókba menekülni, ahol nem honosak, ezért jobban ki vannak téve a közlekedési balesetek vagy a ragadozótámadások veszélyének.

Csónakokkal menekítik ki otthonaikból az embereket az Új-Dél-Wales állambeli Lismore-ban 2022. február 28-án
Fotó: MTI/EPA-AAP/Jason O'Brien

Napokig tartó heves esőzések soha nem látott áradásokat okoztak februárban és márciusban, főleg Új-Dél-Wales állam északi részén. Az elmúlt napokban a hatóságok további heves esőzések veszélyére figyelmeztették a lakosságot a sok vidéken már amúgy is lerombolt régióban.

Ausztrál lapok tengerbe mosott édesvízi teknősökről, átázott vombatokról, hangyászsünökről, madarakról és bandikutokról, éhen halt kígyókról, magára hagyott kengurubébikről, haszonállatok ezreiről cikkeznek.

Fotó: Twitter/Qld Fire & Emergency Services

Csak remélni lehet, hogy nem pusztult el olyan sok állat, mint a 2019 augusztusától 2020 márciusáig pusztító hatalmas erdőtüzekben. A példátlan tűzkatasztrófában csaknem hárommilliárd vadon élő állat veszett oda vagy szenvedett súlyos sérülést a WWF szerint.

A hatóságok legfrissebb környezetvédelmi jelentése szerint csak Új-Dél-Wales államban 1043 fajt fenyeget kihalás. A veszélyben lévő 991 szárazföldi faj több mint fele száz év múlva már nem fog létezni az előrejelzések szerint.

Neked ajánljuk
Műholdfelvételeken keresztül fedezhetjük fel Magyarországot A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Hogyan lehet bejelenteni az időjárási káreseményeket? Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam