2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gondolja át, aki nyulat akar ajándékozni a gyerekeknek húsvétra

Magyarországon sok családban generációk óta él az a szokás, hogy húsvétkor nyulat vásárolnak a gyerekek kedvéért. Ilyenkor előfordul, hogy a nyúltartásba az ünnep apropóján, hirtelen támadt lelkesedésből fognak bele, azonban jellemző, hogy a buzgalom egy idő után alábbhagy, s hamar kérdésessé válik az állat további sorsa.

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, ezen belül különösen a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Fontos, hogy aki nyulat vagy más társállatot szeretne tartani, előbb gondolja át, tud-e hosszabb távon is felelősséggel gondoskodni róla, és vállalja-e az állattartással járó életmódváltozást. Például egy nyúl akár egy évtizedig is élhet, és már előre tudni kell, hogy ki gondoskodik majd róla, ha a család nyaralni megy.

A mérlegelés része kell, hogy legyen az állat életével, igényeivel kapcsolatos alapos előzetes tájékozódás, ismeretszerzés is. Ma már magyar nyelven is rengeteg szakirodalom érhető el akár könyvekben, akár az interneten is a különféle társállatok tartásáról, gondozásáról.

Nyuszisimogató a budapesti állatkertben Fotó: MTI/Kovács Attila

Az állatkert tájékoztatása szerint az 1990-es évek elején intézményük az elsők között hívta fel a figyelmet a húsvéti nyulak vásárlásának állatvédelmi szempontjaira, problémáira. Emellett évtizedek óta alternatív lehetőségként nyuszisimogatót nyitnak, amely az állatkert egyik hagyományos húsvéti programja, és amely idén nagypéntektől húsvét hétfőig várja majd a gyerekeket. Emellett lehetőség nyílik az Állatkerti Alapítványnál a kertben bemutatott üregi nyulak jelképes örökbefogadására is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert nemcsak természetvédelemmel, illetve a veszélyeztetett fajok védelmével foglalkozik, hanem állatvédelemmel is. Az intézményben különösen nagy figyelmet fordítanak a felelős állattartással kapcsolatos szemléletformálásra. Pedagógiai programkínálatuk részeként rendszeresen tartanak bemutatókat és foglalkozásokat a felelős állattartás témakörében a kertet felkereső óvodás és iskolás csoportoknak. A városligeti intézmény egyike volt annak a tizenöt alapító szervezetnek, amelyek elsőként írták alá Magyarország Állatvédelmi Kódexét tavaly októberben.

A nyúltartáshoz kapcsolódó bővebb információk a www.zoobudapest.com weboldalon érhetők el.

Neked ajánljuk
A talált madárfiókák többsége nem árva, nem kell megmenteni őket Percenként tíz focipályányi trópusi őserdő pusztult el 2021-ben Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam