2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Végre egyre több a barna medve a Pireneusokban

Egy EU-támogatott projekt munkatársai 70 egyedet azonosítottak tavaly a határ francia és spanyol oldalán, a legtöbbet az elmúlt 100 évben, 34 nőstényt és 32 hímet, és további négy állatot, amelynek nemét nem sikerült megállapítani. Az év folyamán 15 medvebocs jött világra. A populáció a 2018-as 52-ről emelkedett 70-re 2021-ben.

Száz éve nem élt olyan sok barna medve a Pireneusokban, mint napjainkban – közölte a LoupO határokon átívelő medve- és farkasfigyelő projekt.

A kutatók azt is megállapították, hogy a faj újraszaporítási programjának 1996-os kezdete óta 114 barna medve született a 6500 négyzetkilométernyi területen, ahol ritkásan szétszórva él a pireneusi állomány.

A Pireneusokban csaknem teljesen kihalt a barna medve 1996-ra, amikor első ízben telepítettek be új állatokat Szlovéniából. Az utolsó „őslakos” barna medvét 2004-ben lőtték ki, két évvel később négy újabb nőstényt importáltak, ugyancsak Szlovéniából.

Barna medve a Pireneusokban Fotó: Getty Images

Az 1997 és 2016 között a Pireneusokban világra jött bocsok mind egyetlen szlovéniai állattól, egy Pyros nevű hímtől születtek. Egy másik, 2016-ban ugyancsak Szlovéniából származó hím barna medvét, Goiatot tavaly több jószág elpusztításával vádolták meg.

Úgy tudni, hogy a garázda Goiat egy kost, négy kecskét és egy birkát támadott meg tavaly ősszel a katalóniai Vall d'Aran régióban, de a ragadozó már korábban hírhedtté vált a határ francia oldalán, ahol gazdák az elejtését követelték. Úgy hiszik, hogy jelenleg a katalán oldalon él, ahol legalább egy utódot nemzett tavaly.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Rekordmeleget hozott a május Franciaországban A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam