2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nálunk ritkán látható madár tűnt fel az Alföldön

Magyarországon kuriózumnak számító borzas gödényt (Pelecanus crispus) figyeltek meg a madarászok az Alföldön, egymást követő napokon. Feltehetően ugyanaz a madár tűnt fel Tiszaalpár, Tömörkény és Szeged közelében. 

A Magyarországon rendkívül ritkán kóborló madár egy példányát április második szombatján figyelték meg a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpáron, a Nagy-tavon. Ezt a madarat még aznap este felé látták kirepülni a tóról. Másnap feltehetően ugyanezt a példányt észlelték a tömörkényi Csaj-tavon, majd hétfőn Szeged közelében, a Fehér-tavon –  közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportja a közösségi oldalán.

A borzas gödények nagyon régen költöttek is Magyarországon, de ma már csak nagyon ritkán bukkannak fel ezek a hatalmas – akár a három métert is meghaladó szárnyfesztávú – madarak. Legutoljára a Fehér-tavon 2015-ben észleltek egy példányt. A faj eltűnésének fő oka a vizesélőhelyek csökkenése.

Az észlelt borzas gödény Fotó: MME Csongrád megyei csoport/Barkóczi András

A borzas gödény Délkelet-Európában és Ázsiában, nagy kiterjedésű vizesélőhelyeken csoportokban fészkel. Fészkét nádból és más növényi anyagokból építi. Két-három tojását egy hónap alatt költi ki. Szinte kizárólag halakra vadászik, gyakran összefogva, a zsákmányt körbezárva, összeterelve. Tágulékony torokzacskójába nagyobb mennyiségű zsákmányt is össze tud gyűjteni.

Könnyedén, rövid siklásokkal, gyakran igen magasan röpül, miközben fejét válla közé húzza. Az európai állomány a telet Afrikában tölti, nagy részük a Nílus völgyében.
A borzas gödény testhossza 160-180 centi, tömege 10-12 kilogramm. Alapszíne fehér, szárnyának végén fekete csíkkal. Nevét fejének és nyakának hátsó, borzas tollazatáról kapta.

Neked ajánljuk
Nálunk ritka citrombillegetőt láttak Szatymaz közelében Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam