2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem farkasok, hanem kutyák voltak a támadók a Bükkben (videóval)

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 2021 novemberétől nyolc, a bejelentők által ismeretlen fajnak, illetve farkasnak tulajdonított támadás helyszínelését végezte el. DNS-vizsgálataik szerint a támadásokat nem farkasok, hanem kutyák követték el.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a hazai nagyragadozókkal kapcsolatos objektív tájékoztatás, valamint a megalapozatlan információk terjedésének és terjesztésének megelőzése érdekében közleményt tett közzé, melyben leírták, hogy az esetek helyszínelése során munkatársaik a nyomrögzítés mellett genetikai mintavételeket is végeztek a tetemekről, továbbá nyál- és szőrmintákat is begyűjtöttek a faji azonosítás érdekében. 

Farkasok a Bükkben Fotó: youtube.com/Hegyalja Televízió

A 8 mintát a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológia Intézetében elemezték, és mind kutyáktól származott. Az erdőkövesdi és mátranováki esetben több kutya DNS-e is azonosítható volt, tehát egy-egy támadásban több állat is részt vett.

A kapott eredmények azt mutatják, hogy a kérdéses minták kivétel nélkül a kutyáktól származtak, azok nem a hazai farkasok DNS-eivel mutattak egyezést.

Ezek az eredmények összecsengenek az elmúlt években tapasztaltakkal. Néhány esetben igazolást nyert itthon a nem kellő felkészültséggel őrzött háziállatok farkasok általi fogyasztása, de a nekik tulajdonított eseteknek csupán a töredékét okozták igazolhatóan farkasok. A természetben szabadon járó egyedek nagyságrendjénél fogva is számos esetben kóbor kutyák voltak az elkövetők, ahogy a mátranováki gímszarvas esetében is – olvasható a közleményben.

„A jelentős médiavisszhangot kapott eset azért is tanulságos, mert a megalapozatlan véleményalkotás és annak terjesztése nem a valós helyzetet mutatja"

– írta a BNPI. A fenti eredmény jelzi, hogy az elmúlt néhány, a nagyragadozók megtelepedése óta eltelt évtized még kevés volt ahhoz, hogy a témában érdekeltek mindegyike kellően megalapozott véleményt tudjon alkotni, rendelkezzen az ismertté váló esetek tárgyilagos értékeléséhez szükséges ismeretekkel.

Neked ajánljuk
Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal) Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: bnpi.hu
Vissza
Hírfolyam