2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy az öröm: kölyke született a megmentett orangutánnak

Ritka örömhírként jelentette be egy indonéziai természetvédő szervezet, hogy hosszú várakozás után utódja született egy illegális tartásból 2007-ben kiszabadított és a vadonba visszahelyezett nőstény orangutánnak Borneó szigetén.

A megfigyelőcsapat a mentett vadállatok reintegrációjára szolgáló Kehje Sewen esőerdőben látta meg az Ajeng nevű, immár 16 éves nőstényt a kölykével – közölte a Borneo Orangutan Survival (BOS).

A nőstény orangutánok csak kevés utódot hoznak világra életük során, mert kölykeik 6-8 évig is mellettük maradnak. Ezért minden vadon született orangutánbébi „ünnep a természetvédelemnek”

– hangsúlyozta Daniel Merdes, a BOS németországi csoportjának vezetője.

Ajeng és a kölyke Fotó: Borneo Orangutan Survival

„A szabadságban született bébi több mint reménysugár. Az orangutánok következő, valóban szabadon és vadon élő nemzedéke lassan, de biztosan növekszik az általunk védett területen” – tette hozzá az aktivista.

Az egyéves Ajenget illegálisan tartották fogva háziállatként, amikor a természetvédők 15 éve kiszabadították. A BOS Samboja Lestari-i „erdei iskolájába” került, ahol okos és szorgalmas „diáknak” bizonyult, kilencéves korára minden olyan képességet elsajátított, amelyre egy vadon élő orangutánnak szüksége van.

A vadonba 2015-ben visszahelyezett nőstény aktív szerelmi életet élt, a legmenőbb őserdei hímeket szedte fel, csak a szaporulat váratott magára mostanáig – közölte a borneói orangutánvédő szervezet.

A majombébi nemét egyelőre nem tudják, a kicsi ezért még nevet sem kapott.

Neked ajánljuk
Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam