2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe

Lezárult a közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek megvalósítását célzó projekt. Öt év kellett hozzá és bő egymilliárd forint. A természetvédelemmel foglalkozóknak ki kellett lépniük az eddigi szemléletükből, és nyitni más ágazatok felé.

Török Katalin, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa az InfoRádióban hangsúlyozta, hogy „túlhasználjuk” természeti erőforrásainkat, ezzel az emberiség már 1992-ben is tisztában volt. Mint mondta, 

ez a projekt most egyrészt azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a természetre az emberi tevékenységnek, annak, ahogyan élünk.

Forrás: ecolres.hu

Másrészt javaslatokat is tettek arra nézve, hogy hogyan lehet megfordítani a negatív folyamatokat, annak tudatában, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és a klímaváltozás ellen külön-külön nem nagyon lehet mit tenni. Eszerint

  • zöldinfrastruktúra-hálózat tervezésével és
  • térképi megvalósítással is kiegészítették a munkát.

A projektnek több alfeladata is volt, az egyik például tagállami hatáskörben a közösségi jelentőségű fajok élőhelyeinek biztosítását, felmérését célozta. Az alfeladatokra öt év alatt összesen egymilliárd forintot különítettek el.

EU-tagállamként Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe is elkészült – tudta meg az InfoRádió Balczó Bertalantól, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkárától.

„Több száz szakértőt bevonva arra vállalkoztunk, hogy feltárjuk, miként tudjuk megőrizni hazánk természetes élőhelyeinek, területeinek hálózatát, milyen módon tudjuk fejleszteni azokat a helyszíneket, ahol esetleg már leromlott a természeti állapot” – mondta. Kicsit megfoghatóbban:

  • elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe az itt előforduló ökoszisztémák jelenlegi állapotával, az általuk nyújtott szolgáltatásokkal együtt, valamint
  • elkészült egy zöldinfrastruktúra-térkép szintén az egész országra vonatkozóan, és egy módszertan arra nézve, hogy ha ezek fejlesztésében gondolkodunk, hol érdemes beavatkozni.

Hozzátette a projekt mozgatórugója szerinte az volt, hogy a természetvédelmi szakma kilépjen az eddigi szűk tevékenységi köréből, és a természetvédelem mellett nyisson más ágazatok felé is.

Neked ajánljuk
Kihalás fenyegeti a hüllőfajok 21 százalékát Mélytengeri aranyláz – aggódnak a természetvédők (videóval) Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam