2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fájdalmas, de kizárták az Európai Év Fája versenyből az orosz tölgyet (videókkal)

Kizárták az Európai Év Fája versenyről az orosz tölgyfát, amelyet még Ivan Turgenyev író ültetett 198 évvel ezelőtt – írta a The New York Times, megjegyezve: az orosz–ukrán háború elhúzódásával még ez a politikasemleges verseny sem maradhatott ki a politikából.

Az amerikai lapban megjelent cikk utal a verseny honlapján megjelent hírre, miszerint

a szervezők, akiket megdöbbentett „az orosz föderáció” agressziója és Ukrajna katonai megszállása, csatlakoztak az oroszok szimbolikus elszigetelését célzó akciókhoz, és úgy döntöttek: „azonnali hatállyal kizárjuk az Orosz Föderációt az Európai Év Fája nemzetközi versenyből”.

Megjegyzik, hogy a döntés nem az orosz átlagemberek ellen szól, sőt nagyra értékelnek minden „aktív orosz polgárt, akinek fontos a szabad civil társadalom és a természet védelme. Ugyanakkor nem nézhetjük tétlenül az orosz vezetés példátlan agresszióját egy szomszédos ország ellen”.

A kizárt Turgenyev-tölgyet bemutató rövidfilm:

Az Európai Év Fája versenyt 2011-ben alapították, ünneplendő a kontinens idős fáit, és erősíteni a nemzetek közti kapcsolatokat egy olyan politikasemleges témával, aminél nehéz semlegesebbet elképzelni. Ám az orosz–ukrán háború elhúzódásával még ez a verseny sem maradhatott ki a politikából.

Amikor kihirdették a győztest, egy 400 éves lengyel tölgyfát, a szervezők egyebek mellett azt mondták, ez a fa a lengyel ellenállás és az ukrán menekültek fogadásának szimbóluma.

Szegény fa négyszáz éves fejjel sem unatkozik. Annak idején a Białowieża-erdőben eresztett gyökeret, az európai alföld egyik egy utolsó, legnagyobb őserdejében, a mai lengyel–belorusz határ közelében. Idén januárban Lengyelország úgy döntött, hogy 186 km hosszú, öt méter magas határkerítéssel vágja ketté az őserdőt, válaszul a Fehéroroszország felőli, 2021 végétől erősödő, zömmel közel-keleti bevándorlásra. A természetvédők tiltakoztak, mondván: a kerítés komoly károkat okozhat az erdő élővilágában.

Tehát amikor februárban kihirdették az Év Európai Fája verseny jelöltjeit, a sokat látott tölgy már „a kerítés elleni tiltakozás szimbóluma volt” a szervezők szerint. Igen ám, de február végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, és azóta a tölgy az említett ellenállás és az ukrán menekültek védelmének szimbóluma lett.

A lengyel nyertes:

Bár a szervezők fájdalmasnak nevezték az orosz fa kizárását, Szergej Palcsikov, az oroszok kapcsolattartója a szervezőknek azt írta, Oroszország magától is visszalép a versenytől, határozatlan időre.

„Nem titkolt meglepetéssel és szomorúsággal értesültünk arról, hogy az orosz fa, a híres Turgenyev-tölgy, amelyet a nagy orosz író, Ivan Turgenyev ültetett el, és amelyet tavaly év végén ölt meg egy hurrikán, lényegében másodszor is meghalt az ön segítségével”

– írta drámai levelében Palcsikov, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években orosz fák is voltak a nyertesek közt.

Borítókép: treeoftheyear.org

Neked ajánljuk
Az összeomlás szélén áll Európa angolnapopulációja (videó) Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Univerzum – A rétisas röpte (ismeretterjesztő film) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: 168.hu
Vissza
Hírfolyam