2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Versenyt futottak az idővel egy bálna megmentéséért Kínában (videóval)

Húszórányi erőfeszítés eredményeként sikerült életben tartani egy 20 méter hosszú, 70 tonnás bálnát, amely Ningpo város közelében vetődött partra a Kelet-kínai-tengerből. Ilyen óriási bálnákat világviszonylatban is ritkán sikerül megmenteni.

A bajba került ámbráscetet kedd reggeltől szakadatlanul tengervízzel locsolták tűzoltók és környékbeli halászok, hogy megvédjék a kiszáradástól. Mivel sima, szikláktól mentes partszakaszon került szárazra, a bálna nem sérült meg komolyabban, kisebb sebeit pedig kitisztították és fertőtlenítették. Még 100 kilométerről is érkeztek állatorvosok és búvárok a mentéshez.

A mentőakció résztvevői versenyt futottak az idővel, mert félő volt, hogy a gigantikus tengeri emlős belső szervei károsodnak az állat hatalmas súlya alatt, de végül sikerült épségben megőrizni, míg késő este megérkezett a dagály.

Amikor a víz ellepte az állatot, megkezdték a bálna kivontatását a nyílt tengerre, ahol biztonságos távolságban, a parttól 20 tengeri mérföldre engedték szabadjára. A mentőakció szerda kora reggel ért véget.

A Hszinhua hírügynökség szerint még a sokat látott környékbeli öreg halászok is elámultak a partra vetődött cet hatalmas méretein.

Ilyen óriási bálnákat világviszonylatban is ritkán sikerül megmenteni

– mondta a mentést vezető egyik szakember.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez Elon Musknak kínálják fel a Török lépcső egy részét Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam