2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több százezer fiatal, veszélyeztetett angolnát akartak Ázsiába csempészni Hollandiából

Az üvegangolnák csempészete veszélyezteti a világ angolnapopulációját. Ezért is nagy szó, hogy az amszterdami Schiphol repülőtér vámtisztviselői mintegy 300 ezer fiatal angolna Ázsiába csempészését akadályozták meg. 

A fiatal korukban áttetsző testük miatt üvegangolnáknak is hívott halakat három utas poggyászában fedezték fel, akik Portugáliából tartottak haza Malajziába.

A vámosok felfigyeltek az utasok összesen nyolc egyforma bőröndjére, melyek számos, vízzel és apró halakkal teli műanyag zacskót tartalmaztak. A halakat Amszterdamhoz közeli vizekben engedték szabadon.

„Gyorsan kellett cselekedni, hogy minél több életben maradhasson” – mondta Alex Koelewijn, a Holland Angolnavédő Alapítvány (DUPAN) elnöke.

A holland halászati ipar által támogatott alapítvány szerint az üvegangolnák csempészete veszélyezteti a világ angolnapopulációját. A kínai piacon a fiatal angolnákért akár ötször-tízszer magasabb árat adnak, mint Európában.

Fotó: wikipedia.org

Az európai angolna (Anguilla anguilla) a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a kihalással fenyegetett fajok között szerepel, halászatát kvótákkal védik.

Az üvegesen áttetsző angolnák állományát figyelemmel kísérik. Az üvegangolnák olyan hallárvákból fejlődnek ki, amelyek a Sargasso-tengeri ikrázás és kikelés után a Golf-áramlattal Európa partjaihoz vándorolnak.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam