2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brutális pusztítás: letarolt nárcisz- és tulipánmezők

Mindent képesek elrontani az emberek. Legyen szó egy szép nárciszmezőről Vác mellett, vagy tulipánkertről a Dunakanyarban. Egyik nap még arról szóltak a hírek, hogy milyen gyönyörűek e mezők, pár nappal később pedig már arról, hogy sokan nemcsak csodálták, hanem letaposták, ki- és letépték, sőt ki is ásták a virágokat.

Április elején járta be a sajtót, hogy egybefüggő nárciszmező díszíti a Vác környéki Sejce-dűlő egy részét.

A virágok több évtizede nőnek ugyanazon a helyen, minden évben örömet okozva az arra járóknak. A terület tulajdonosa idős ember, fáradékonyabb a korábbi éveknél, de még mindig ugyanazzal a szeretettel gondozza a virágait, mint régen.

A nárciszmező még a pusztítás előtt Fotó: Egresi János

Idén futótűzként terjedt a hír az aranyló szőnyegről, és sokan elindultak, hogy láthassák. Sajnos, nem mindenki érte be a látvánnyal. A térségben élő, a helyiek érdekeit képviselő Papp Erika a Sokszínű Vidéknek számolt be a megdöbbentő pusztításról.

„A mai embernek, úgy tűnik, hogy mindenhez joga van, kötelessége viszont nincs. A sajtóhírek után a nárciszmezőn tömegével jelentek meg az emberek, vonultak végeláthatatlan hosszan. Többeknél nem számított, hogy hány szabályt szegnek meg, kinek okoznak kárt, vagy hogy hányan próbálták őket elterelni.

Nekik joguk volt odamenni, és a más által gondozott virágokat csokrostul, gyökerestül kitépni, átgázolva mindenen” – mondta Erika, aki több helyről is kért segítséget, lévén a megmaradt virágokat, az aranyló szőnyeget meg kell védeni. A helyi lakosok segítségével már kihelyezték a tiltó táblákat, és több természetjáró csoport is az ügy mellé állt.

„Remélhetőleg a mi harcunkból okulva megmenekülnek a búzamezők, repcetáblák, levendulások. Bízzunk benne, hogy a kirándulók mernek egymásra rászólni, hogy ne tépjék, tapossák meg természeti kincseinket, és hogy képesek lesznek alázattal és áhítattal szemlélődni” – említette reménykedve Erika.

A nárciszmező a letarolás után Fotó: Papp Erika

Sajnos nem tudják meg nem történtté tenni a dolgot, de remélik, ez jó lecke volt mindenkinek. Bíznak benne, hogy tanulságul szolgál az eset azoknak is, akik tervezik a pipacsos, búzamezős, napraforgós és hasonló képek elkészítését is. Megtehetik, de anélkül tegyék, hogy ezzel kárt okoznának másoknak.

Hasonló eset történt a TulipanGarden Dunakanyarnál. A döbbent tulajdonosokat kitépett, kiásott tulipánágyások, barbár tarolás fogadta az egyik nap. A részletek ide kattintva láthatók, hallhatók az esetről.

„Ne verd nagydobra, merre jártál, mert lehet, hogy te vigyáztál, de más nem biztos, hogy fog. Védjük az értékeinket és a környezetünket!” – vonta le a cikk a konklúziót a történtek után.

Neked ajánljuk
Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal) Tulipánok tízezrei virágoznak az erdélyi Kalotaszentkirályon (képgaléria) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam