2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műholdfelvételeken keresztül fedezhetjük fel Magyarországot

Az eFöld Portált egy egyszerű regisztrációt vagy KAÜ- (egykori Ügyfélkapu) azonosítást követően bárki használhatja. Így akár néhány kattintással ellenőrizhető a lakóhelytől távol eső területek állapota (például erdők vagy szántók mérete, a növényborítottság mértéke), ha azok kiterjedése legalább tízszer tíz méter.

Térítésmentesen lehet keresni a Magyarországról készült Sentinel-űrfelvételek között a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR-) projekt keretében kialakított eFöld Portálon – jelentette be a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ).

A fejlesztés publikus felülete a https://fir.gov.hu/ oldalon érhető el.

Az Európai Űrügynökség Copernicus-programja a Föld állapotának megfigyelésére fókuszál a Sentinel-műholdcsalád tagjai által gyűjtött adatok segítségével, így könnyedén vizsgálható a légkör és a földfelszín állapota, például a növényborítottság vagy akár a bel-, illetve árvíz által elöntött területek nagysága.

Fotó: esa.int

A Magyarország és érdekszférája területéről heti rendszerességgel érkező információk megkönnyítik a hatóságok feladatainak ellátását éppúgy, mint az egyetemeken és a kutatóintézetekben a hosszú vagy éppen rövid távú tendenciák vizsgálatát.

A Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása elnevezésű projekt a KIFÜ vezette konzorcium közel ötéves munkájának eredménye. A projekt az Európai Unió által biztosított 7,35 milliárd forintból valósult meg.

A FIR-projekt eredményei közé tartozik még számos hatósági folyamat támogatása, valamint három közigazgatási eljárás elektronizálása is.

Neked ajánljuk
Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam