2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyon jó jel, hogy visszatért a fekete gólya a Pilisbe

A fekete gólya egyik ritka madárfajunk – fehér rokonánál sokkal kényesebb a megfelelő élőhelyre és táplálékra, valamint környezetének természetességi állapotára. Magyarországon éppen ezért sokkal kevésbé elterjedt, és így kifejezetten nagy jelentősége van, ha megtelepszik egy-egy helyen – még nagyobb, ha vissza is tér.  A Pilisi Parkerdő egyre élhetőbb hellyé válik az élővilág számára.

Most a Budapest környéki állami erdőket kezelő Pilis Parkerdő területén, Gödöllő közelében, Bag mellett figyeltek meg visszatérő fekete gólyát.

„A Föld napja környékén különös jelentősége van ennek: azt jelzi, hogy a Parkerdő kezelésében lévő erdők természetessége a megfelelő erdőművelési rendszerekkel kezelve nemcsak fenntartható, hanem hosszú távon javítható is”

olvasható a Pilisi Parkerdő honlapján.

Fekete gólyák Fotó: parkerdo.hu

A vizesélőhelyek környéki erdőket kedvelő fekete gólya indikátorfajnak is nevezhető. Megjelenése és visszatérése egy területen azt mutatja, hogy az adott élőhely természetességi állapota magasabb szintre emelkedett.

Ez történt az utóbbi időben a Pilisi Parkerdő Valkói Erdészetének kezelésében álló Bag környéki mocsaras részen. Ide már két évvel ezelőtt visszatért a fekete gólya, ami az élőhely stabilitását jelzi, azt, hogy a faj itt megtalálta az életfeltételeinek hosszú távú biztosításához szükséges környezetet.

A Pilisi Parkerdő számára kulcskérdés a fenntartható erdőgazdálkodás. A cél az egészséges erdei ökoszisztéma, melynek minden eleme harmóniában és kölcsönhatásban van egymással.

A természetes erdőképhez például szervesen hozzátartozik a kirándulók számára sokszor idegen látványt nyújtó kidőlt vagy lábon álló holtfák jelenléte az erdőben. Pedig szerepük felbecsülhetetlen az erdő természetes immunrendszerében: táplálékul szolgálnak a lebontó szervezeteknek, melyek szintén táplálékul szolgálnak a madarak számára, jelentős vízmegtartó szerepük van, valamint élő- és búvóhelyet biztosítanak az énekesmadaraknak, melyek számos rovarkárosítótól szabadítják meg a fákat.

Holt fák Fotó: parkerdo.hu

Ahol a holt fa aránya még nem elégséges, ott a Parkerdő odúkkal segíti az énekesmadarak fészkelését. A Gödöllői Erdészeti Arborétumban a Parkerdő munkatársai március végi „nagytakarításukkor” 46 odút tisztítottak ki a területen, felkészítve azokat a költési időszakra. Az erdészek megfigyelték, hogy tavaly huszonhat odúban költöttek a madarak, 9 üres volt, 4 odúban téli álmukból ébredező mogyorós peléket találtak, de 3 odúban már megkezdődött az idei fészekrakás, sőt az egyikben már tojást is rakott egy csuszkapár. Míg kezdetben szinte kizárólag széncinkék foglalták el az odúkat, mostanra már három madár- és két emlősfajt – köztük a fokozottan védett erdei pelét – számolhattak össze.

Mogyorós pele Fotó: parkerdo.hu

Ez azt jelzi, hogy – a Pilisi Parkerdő egyéb területeihez hasonlóan – az arborétum biodiverzitása is növekszik, a megfelelő gazdálkodásnak köszönhetően.

Neked ajánljuk
Kihalás fenyegeti a hüllőfajok 21 százalékát Mélytengeri aranyláz – aggódnak a természetvédők (videóval) Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: parkerdo.hu
Vissza
Hírfolyam