2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nálunk ritka citrombillegetőt láttak Szatymaz közelében

Magyarországon csak évente egyszer-egyszer előforduló színpompás citrombillegetőt (Motacilla citreola) figyeltek meg a hétvégén madarászok egy Szatymaz környéki bányatavon.

Az apró, a fejét és alsótestét borító élénk citromsárga tollazata alapján elnevezett madár az elszáradt gyékényesek között, az iszapon keresgette táplálékát sárga billegetők (Motacilla flava) társaságában – olvasható a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csongrád megyei csoportjának közösségi oldalán.

A 17 centiméteres testhosszú, 24-27 centi szárnyfesztávú, 18-25 grammos citrombillegető Közép-Ázsiában, Kínában, valamint Kelet-Európa északi és középső részén fészkel. Hosszú távú vonuló, keleti állományai Indiában, Kína déli részén, a nyugatiak pedig Délnyugat-Ázsiában telelnek. Az 1970-es évektől azonban a faj erőteljesen nyugat felé terjeszkedik, Ukrajnában, Fehéroroszországban, a Baltikumban, sőt Németországban és Finnországban is költ.

Így vonuló példányainak egy-egy egyede évente felbukkan Magyarországon is, vizesélőhelyek környékén szedegető sárgabillegető-csapatba keveredve. Magyarországon először 1989 májusában figyelték meg a Fertő tó partján.

A Szatymaznál észlelt példány Fotó: MME Csongrád megyei Csoport/Barkóczi Csaba

Megjelenését tekintve, avatatlan szemnek nem sokban különbözik a Magyarországon gyakori sárga billegetőtől, de a Kárpát-medencében is fészkelő faj háta olajzöld, míg a citrombillegetőé fekete színű.

A főként ízeltlábúakkal táplálkozó citrombillegető a fészkét sűrű növényzet közé, gyakran partoldalba vagy a talaj egy kisebb mélyedésébe építi. A fészek készítésében mindkét madár részt vesz, azt a hideg ellen szőrrel vagy tollal bélelik ki. A tojó rendszerint öt-hat tojást rak, a fiókák nevelésébe a hím is besegít.

Neked ajánljuk
Nagyon jó jel, hogy visszatért a fekete gólya a Pilisbe Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe Az a gyönyörú jégmadár (képgaléria) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam