2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval)

Kozmikus árnyékolás, felhőfehérítés, óceánhabosítás, krétapor és más aeroszolok légkörbe oltása –  sci-fibe illő javaslatok, amelyekről egyesek azt gondolják, hogy megoldást jelenthetnek a klímaválságra. A légköri folyamatokba való durva beavatkozás azonban a visszájára is elsülhet.  

Sokáig nagyképűnek tűnt az a feltételezés, hogy mi, emberek képesek lennénk a légkör összetételének megváltoztatására. Hiszen mi is az általunk kibocsátott anyagmennyiség a természetes folyamatok anyagáramához képest? Igen ám, de ezek az anyagáramok az elmúlt év(száz)ezredekben jó közelítéssel egyensúlyban voltak.

Ezekhez adtuk hozzá saját többletünket az üvegházhatású gázokkal, elsősorban szén-dioxiddal, az ipari forradalom óta ráadásul egyre növekvő mértékben, ez pedig mégis elégnek bizonyult ahhoz, hogy felborítsa az egyensúlyt.

A klímaválságot (a globális felmelegedést és következményeit) látva most úgy tűnik, hogy az emberiség még inkább be akar avatkozni a rendszerbe. Egyre szélesebb körben terjednek azok a megoldások, amelyekre összefoglalóan a geoengineering kifejezést használják (amit magyarul leggyakrabban geomérnökségnek fordítanak).

A geoengineering a Nap energiájától is „védeni” akarja a Földet Fotó: Getty Images

A geomérnöki megoldások terjedéséhez részben a technológiába, annak mindenhatóságába vetett hit játszik szerepet, részben az attól való félelem, hogy a klímaváltozás már kicsúszott a kezeink közül, és csakis radikális, új technológiai megoldásokkal állíthatjuk meg azt.

A geoengineering a bolygó energiaegyenlegébe való direkt beavatkozásra irányuló megoldások összefoglaló neve, melyek a beavatkozás célja alapján két nagy csoportra bonthatók.

Ezek: a beérkező energia lecsökkentése, és a kimenő energia növelése. A cél mindkét esetben hasonló: rövid távon negatívvá, hosszabb távon kiegyensúlyozottá tenni az energiamérleget. Csakhogy a geomérnöki „megoldások” visszacsatolásokra gyakorolt hatása, illetve a lezajló folyamatok fizikai háttere egyelőre nem ismert teljeskörűen.

A geomérnöki megoldások csak akkor érik el kívánt céljukat, ha folyamatosan használjuk őket. De mi történik akkor, ha bármilyen okból kifolyólag egyszer csak megszakítjuk az alkalmazásukat?

A geoengineering rengeteg egyéb kérdést is felvet: ki dönti el, milyen technológiát alkalmazzunk globális szinten? Egy-egy ország vagy szervezet ilyen irányú mesterséges beavatkozása negatívan befolyásolhat másokat.

Jelenlegi tudományos ismereteink szerint a geoengineering nem más, mint az eredeti probléma és a meglévő, biztosan és kockázatmentesen alkalmazható megoldások (kibocsátáscsökkentés, alkalmazkodás, szénkivonás és -megkötés stb.) elfedése egy roppant kockázatos, kétséges kimenetelű tüneti kezeléssel.

A geoengineering egyes módszereiről a masfelfok.hu teljes szakmai cikkében olvashatók további részletek.

Neked ajánljuk
Műholdfelvételeken keresztül fedezhetjük fel Magyarországot Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án A geomérnökség a malária terjedése kapcsán is kockázatokat jelenthet Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: masfelfok.hu
Vissza
Hírfolyam