2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A talált madárfiókák többsége nem árva, nem kell megmenteni őket

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor a településeken is találkozni lehet magányosnak tűnő fiatal madarakkal. A talált madárfiókák többsége azonban nem szorul megmentésre, számukra a legnagyobb segítség, ha óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetbe, bokor alá tesszük le őket.

A kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szüleiket. Ilyenkor többnyire tollas, nem menekülő, magányosnak tűnő, földön ücsörgő, gyakran hangosan csipogó fiókákkal lehet találkozni az utcán, a parkban, a kertben.

A látszat ellenére azonban ezek a fiatalok nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha hazavisszük őket

– hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A fiókákkal leszakadt fészek, illetve viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás, ha a fiatal állatokat vesszőkosárba tesszük, és ágak közé helyezzük el őket.

Az MME arra is figyelmeztet, hogy míg a hazai madárfajok rossz szaglása miatt a fiókák érintése nem okoz problémát, addig a vadonban talált emlősök kölykeit éppen jó szaglású szüleik miatt megérinteni sem szabad.

Az alábbi táblázat nagyobb, teljes méretben ide kattintva érhető el.

Forrás: mme.hu
Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Június közepéig ijesztgethetnek minket a varjak Közel 200 év után újra költenek halászsasok Dél-Angliában (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam