2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Percenként tíz focipályányi trópusi őserdő pusztult el 2021-ben

Tavaly is a korábbi években tapasztaltakhoz hasonló méretű, 11,1 millió hektár trópusi esőerdővel, ezen belül 3,75 millió hektárnyi érintetlen őserdővel lett kevesebb a világon. A legtöbb erdőt Brazíliában irtották ki, hogy haszonnövényeket termesszenek, vagy állatokat tartsanak a helyükön.

A Global Forest Watch (GFW), a World Resources Institute (WRI) és a Marylandi Egyetem jelentéséből kiderül, hogy percenként 10 focipályányi őserdő veszett el 2021-ben, az érintetlen erdőségek elpusztítása 2,5 gigatonnával növelte a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét, amely nagyjából annyi, mint India teljes éves emissziója.

A trópusi őserdők több mint 40 százalékát (1,5 millió hektárt) Brazíliában égették fel vagy vágták ki, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 500 ezer hektár, Bolíviában pedig közel 300 ezer hektár – a mérések 2001-es kezdete óta a legtöbb – erdő pusztult el.

Trópusi terep veszélyeztetett erdőkkel, kókuszpálmákkal és luxusvillákkal Thaiföldön Fotó: Getty Images

Indonéziában ugyanakkor 25 százalékkal sikerült csökkenteni az elpusztított erdőterület nagyságát, ráadásul már az ötödik egymást követő évben javult a helyzet.

Az elmúlt két évtized legnagyobb veszteségét szenvedték el 2021-ben a szubarktikus erdők is, csak Oroszországban 6,5 millió hektár ilyen erdő pusztult el egy példátlan futótűzsorozatban.

A világ 141 vezetője a múlt év végén Glasgow-ban kötelezettséget vállalt arra, hogy megállítja, sőt visszájára fordítja az erdőpusztulást 2030-ig. A cél eléréséhez az évtized végéig radikálisan csökkenteni kell a kiirtott őserdők mennyiségét, annál is inkább, mert a klímaváltozás megnehezíti az erdőtakaró puszta megtartását is – figyelmeztettek a kutatók.

A WRI vezetésével több természetvédelmi szervezet a Global Forest Watch platform segítségével, benne műholdas technikával figyeli az erdőterületek változását a világon 2014 óta.

Neked ajánljuk
Rekordméreteket öltött az erdőirtás Brazíliában Rekordméreteket öltött az erdőirtás Brazíliában Meglepő módszer: víz helyett jéggel öntözzük a kényes orchideát Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam