2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lelőttek egy eltévedt jegesmedvét Kanadában

Kanadai rendőrök megöltek egy jegesmedvét, amelyik az élőhelyétől több száz kilométerre délre vándorolva egy québeci településre tévedt. A szakértők szerint egyre gyakoribbá válhatnak az ilyen esetek, ahogy a globális felmelegedés miatt a tengeri jégtakaró egyre kiszámíthatatlanabb.

Csupán pár napja számoltunk be egy Iránban lakott területre tévedt és agyonvert barna medvéről, most pedig itt az újabb eset, ezúttal Kanadából.

A québeci tartományi rendőrség a hétvégén arra figyelmeztette a lakosokat, hogy Madeleine-Centre település közelében jegesmedvét láttak, ami korábban sose fordult még elő.

Úgy vélték, a ragadozó a várostól északra, a tengeri jégről vándorolt el. Ahhoz, hogy a Gaspé-félsziget északi csúcsát elérje, a Szent Lőrinc-folyó egy részét át kellett úsznia. Vasárnap reggel agyonlőtték, ami a szakértők szerint elkerülhetetlen volt.

„Ahogy meghallottam, hol van a medve, azt gondoltam, neki vége. Attól tartottam, olyan helyen bukkan fel, ahol nem kellene neki, gondot okoz, és lelövik” – mondta Andrew Derocher, az Albertai Egyetem biológus professzora.

A később lelőtt jegesmedvéről készült fotó Fotó: Sophie Bonneville/AFP/Getty Images

A rendőrök drónokkal és helikopterekkel keresték a ragadozót.

„Sokféle állattal van dolgunk, rénszarvassal, őzzel, fekete medvével, de jegesmedve még nem akadt az utunkba” – idézte a kanadai sajtó Sylvain Marois-t, a tartomány vadvédelmi vezetőjét.

Derocher és csoportja az utóbbi hetekben a Hudson-öböl tengeri jegén élő jegesmedvék felkutatásával foglalkozott. Elmondta, hogy mivel az ilyen esetek rendkívül ritkák, nehéz megtervezni, mi a teendő ilyenkor.

„A jegesmedvék a modern történelem idején sose jártak erre, tehát ez nem olyan incidens, amire a vadvédelem fel tudna készülni” – magyarázta.

Az utóbbi időben az Északi-sarkkör tengeri jegének kiterjedése egyre inkább megjósolhatatlan, ami nagy kihívást jelent a jegesmedvéknek, melyeknek téli és nyári táplálkozása a nagy kiterjedésű tengeri jégen alapszik.

Noha a jegesmedve lelövése a címlapokra került az egész országban, Derocher emlékeztetett, hogy az őslakos vadászok évente több mint 500 jegesmedvét ejtenek el.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Mobiltelefonos emlőshatározót készítettek magyar természetvédők Így bánnak több helyen a lakott területre tévedt jegesmedvékkel (videók) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam