2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat

A madarak szeretik az egykori vasútvonalakat – erre a következtetésre jutott egy lengyel–osztrák együttműködés keretében megvalósult tanulmány, amely az erős mezőgazdasági művelés alatt álló területek élőhelyeinek madárvilágát és biológiai sokféleségét vizsgálta.

A Bécsi Állatorvosi Egyetem közleménye alapján a kutatás során bebizonyosodott, hogy a felhagyott vasútvonalak mentén a madarak optimális körülményeket találnak, különösen az egyébként intenzív mezőgazdasági hasznosítás alatt álló régiókban.

A szakemberek felhagyott vasúti pályák, burkolatlan utak, illetve művelt földek környékének madárvilágát és egyedszámait hasonlították össze: a különböző élőhelyek pedig jelentős eltéréseket mutattak. Míg a szántóföldeken csak 60 faj 1940 egyedét, a földutak mentén pedig 73-féle madár 3124 egyedét figyelték meg, addig az egykori pályák körül az év során összesen 80-féle madárfaj 4614 példányát jegyezték fel.

Összesen 99-féle madárfajjal találkoztak a kutatók, akik szerint a felhagyott vasúti pályák – különösen az intenzív művelés alatt álló területeken – fontos szerepet játszhatnak a biológiai sokféleség és a csökkenő madárállomány megóvásában. 

Az egykori pályák mellett húzódó növényzet minden évszakban menedéket jelent, illetve élelemforrást, fészkelő-, búvó-, ülő-, éneklő- és pihenőhelyet biztosít a madaraknak: egyfajta ökológiai folyosóként működik az intenzíven használt mezőgazdasági tájban – hangsúlyozta Marcin Tobolka kutató.

Fotó: eugenesergeev/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam