2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Június közepéig ijesztgethetnek minket a varjak

Még másfél hónapig lehet számítani a településeken emberekre támadó varjakra. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Érzékenyebb párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha néhány tíz méterre közelítjük meg az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét.

Lakott területen elsősorban a varjúfélék, különösen a dolmányos varjak április végétől induló, és akár június közepéig tartó fiókareptetésekor lehet számítani egyesek számára félelmet keltő madártámadásokra – figyelmeztet felhívásában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Európában alig él olyan madár, mely támadásával közvetlen sérülést okozhat. Gondot inkább a járulékos balesetveszély jelent, amikor a megijedő ember leesik a fáról, elbotlik, esetleg kiszalad az úttestre.

A támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint az embernek rontó kutyák esetében. Nem szabad elfutni, hanem az állattal szembefordulva, majd karunkat széttárva, magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek mutatva rá kell kiabálni az állatra.

Fotó: Getty Images

Rámenősebb madarak esetén nyugodtan ki lehet használni védekezésre a kezünk ügyében lévő szatyrot, kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt, kalapot, és így hátráljunk el.

A rossz helyre tévedt, középület bejáratánál vagy a járda mellett a földön üldögélő varjúfiókát érdemes a látótávolságon belül lévő bokros, fás területre vinni.

A tájékoztatás szerint Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyú-pároktól kell tartani, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítünk egy családot, a szülők a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Ez a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komoly kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat érdemes elkerülni.

Bővebb információk a témában az MME honlapján olvashatók.

Neked ajánljuk
Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Két év alatt találták meg Uri Geller skót szigetének egyetlen patkányát Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam