2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében

A meglévő természetes és a kihelyezett mesterséges fecskefészkek és fészektelepek közelében minél több helyen sárgyűjtő helyek létesítését javasolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amelyeket április második felétől legalább május végéig, folytatódó aszály esetén a másodköltés kezdetétől, június végétől néhány további hétig ismételten érdemes működtetni.

Az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füstifecskék költése idén tavasszal is nehezen indul.

Az elhúzódó hűvös idő miatt vonulásuk legalább két hetet csúszik, ráadásul a jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú településeken a mind gyakoribb aszályos tavaszokon, nyárelőkön szinte lehetetlen sarat találniuk, amivel tatarozhatnák, megépíthetnék fészkeiket.

A helyzetet tovább nehezíti az utcai kék csapok megszűnése, továbbá a hazai legelő- és háztájiállat-tartás összeomlása, melynek következtében eltűntek a jószágitatók, útszéli pocsolyák.

Fotó: Getty Images

Az MME szerint ezen a problémán a sárgyűjtő helyek létesítésével és fenntartásával lehet segíteni. A legkézenfekvőbb megoldás az, hogyha a kis forgalmú utak földes padkáján (a homokos, apró kavicsos padka nem jó, mert ezek nem tapadnak jól, az ebből készült fészek nem tartós, könnyen leszakad), gyártelepek udvarán slag vagy vödör segítségével egy asztalnyi területet addig locsolnak, amíg a talaj több vizet már nem tud beszívni. Ezt követően az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően néhány naponta újra kell locsolni a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt.

Ilyen sárgyűjtőt a kertben is lehet létesíteni, de a gyep védelme érdekében érdemes tálcás sárgyűjtő helyet alkalmazni, amellyel az erkélyen és a tornácon is lehet próbálkozni. Ez a módszer különösen jól alkalmazható a panel- és irodaházakban, lakótelepeken, valamint betonos udvarokban, ahol még ennyi talaj sincs, vagy elkerülendő a gyep feltörése.

Bővebb információk a témában a www.mme.hu honlapon találhatók.

Neked ajánljuk
Nagyon jó jel, hogy visszatért a fekete gólya a Pilisbe Közel 200 év után újra költenek halászsasok Dél-Angliában (videóval) A talált madárfiókák többsége nem árva, nem kell megmenteni őket Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam