2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mobiltelefonos emlőshatározót készítettek magyar természetvédők

A Magyarországon élő emlősállatok azonosítását segítő, ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás az itthon előforduló 85 emlősfaj terepi azonosításához nyújt segítséget 85 színes illusztrációval, egyes fajokhoz lábnyommintázattal és részletes fajleírásokkal.

A 2016-ban megjelent Madárhatározó és a 2017-ben indult Kétéltű- és Hüllőhatározó mellett ez a harmadik olyan könnyen kezelhető telefonos alkalmazás, amely segíti a természetjárókat.

Az alkalmazás azoknak készült, akik kezdő természetjáróként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, hogy milyen állatot láttak az erdőben, a mezőn

– jelentette be az alkalmazást elkészítő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), valamint a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület.

Forrás: mme.hu

Az okostelefonos alkalmazás lényege, hogy az állat alakjának, színének és élőhelyének megadását követően kiválasztja a lehetséges fajokat, de már egyetlen szűrési feltétellel is működik.

Az egyes fajok adatlapján a meghatározást Zsoldos Márton festő színes grafikái, rövid fajleírás és egyes fajoknál a fajra jellemző lábnyom is segíti. Emellett megtalálható az emlősök tudományos és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is.

Az alkalmazás, amely Android- és iOS-rendszereken is fut, a határozó mellett a memóriában szereplő összes fajt bemutató lexikon- és fajfelismerő játékfunkcióval is rendelkezik.

Neked ajánljuk
Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam