2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordméreteket öltött az erdőirtás Brazíliában

Kiugróan sok, több mint 1000 négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki áprilisban a brazíliai Amazonas-medencében a brazil űrkutatási intézet megfigyelése szerint.

Az INPE műholdas megfigyeléseinek előzetes kiértékelése szerint 1012,5 négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki, kétszer annyit, mint a múlt év azonos havában, amikor 580 négyzetkilométernyi – 1400 focipályányi – volt a veszteség.

Az esős évszak utolsó hónapjának számító áprilisban általában még szerény méreteket ölt az erdőirtás Amazóniában, az idei áprilisi érték azonban megközelíti a száraz évszak első hónapjának tartott június eddigi legmagasabb értékét, a tavaly mért 1061 négyzetkilométert. Nem csak az áprilisi rekord dőlt azonban meg.

 Az idei év első négy hónapjában 1954 négyzetkilométernyi amazóniai esőerdő eltűnését jelezték a műholdas megfigyelések, ami 69% -os növekedést jelent 2021 azonos időszakához képes.

Fotó: Getty Images

Az eddigi adatok azt jelzik, hogy idén rendkívül erős nyomás nehezedik az amazóniai esőerdőkre – mondta Maria Napolitano, a WWF Brazília tudományos szakértője. Marcio Astrini, a Klímaobszervatórium nevű zöldszervezet szakértője „szörnyűnek, ijesztőnek és felháborítónak” nevezte az idei április adatokat.

Neked ajánljuk
Percenként tíz focipályányi trópusi őserdő pusztult el 2021-ben Percenként tíz focipályányi trópusi őserdő pusztult el 2021-ben Brutális pusztítás: letarolt nárcisz- és tulipánmezők Milyen legyen az Aquincumi híd? Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam