2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam

Kereken 2000 hektárnyi erdős-bozótos területet vett meg Új-Dél-Wales állam kormánya a délkelet-ausztráliai partok mentén, hogy azt nemzeti parkká alakítsa a koalák és más veszélyeztetett fajok védelme céljából.

Az állam déli részén fekvő Monaróban, az északi Yamba közelében és a keleti Taree mellett vásároltak egy-egy, a koalák fennmaradása szempontjából fontos fás terület.

A koalák életterének növelésével is el akarják érni azt a „stratégiai célt”, hogy 2050-ig megduplázódjon az erszényes növényevő állatok száma

– közölte James Griffin, az állam környezetvédelmi minisztere.

Koala bozóttűzben Fotó: Getty Images

A nemzeti parkok területének megnövelése a koalákon kívül veszélyeztetett fajok „hihetetlen sokaságának” nyújt védelmet – mondta a miniszter, ezek között említve a hosszúorrú potorót (egy erszényespatkány-féle) és a baglyokat.

A szövetségi kormány februárban sebezhetőről veszélyeztetettre változtatta az Új-Dél-Wales és Queensland államban élő koalák természetvédelmi státuszát, ami lehetővé teszi, hogy a hatóságok jobban védjék az állatokat.

Az egymás követő aszályok, erdőtüzek, a betegségek és az élőhelyvesztés miatt az elmúlt 20 évben jelentősen csökkent a koalapopuláció Ausztráliában. A Természetvédelmi Világalap (WWF) egy 2020 decemberi jelentése szerint csak a 2019 augusztusa és 2020 márciusa között tomboló nagy tűzvészben több mint 60 ezer koala pusztult el, sebesült meg, vagy menekült el élőhelyéről.

Neked ajánljuk
Agyonvertek egy védett barna medvét Iránban Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal) Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen Milyen legyen az Aquincumi híd? Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam