2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án

Május 16-án, hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás lesz, amit itthonról is megfigyelhetünk napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron. A folyamat magyar idő szerint hajnali 4:28-kor kezdődik majd.

„Bár a telihold minden hónapban szembekerül a Nappal, a holdpálya apró dőlése miatt mégsem takarja ki Földünk a napfényt, így hónapról hónapra gyönyörködhetünk a teliholdban. Egy-két évente azonban pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld hatalmas árnyékkúpja kitakarja a napfényt. Ekkor következik be a holdfogyatkozás” – idézi a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársainak közleményét az InfoRádió.

A teljes folyamatot Dél-Amerikából, illetve Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó keleti részéről követhetik végig, aki kíváncsi rá, a NASA honlapjáról követheti majd élőben.

Részleges holdfogyatkozás Salgótarjánból nézve 2019. július 16-án
Fotó: MTI/Komka Péter

A közelgő tudományos eseményről kérdés-felelet formában írtak a csillagászok.

Miért nem fogy el a Hold? Mégis milyen fogyatkozás lehet az, amelynek során az égitest végig látható marad?

A válasz a Föld légkörében keresendő. Bár bolygónk árnyéka valóban eltakarja a Holdat, a Föld légkörének köszönhetően mégsem tűnik el teljesen a szemünk elől. Légkörünkben, akárcsak egy opálos bevonatú üveglapon vagy lencsén, megtörik és szóródik a napfény, amely így halványan megvilágítja a Holdat, amelynek fényessége azonban közel századára csökken holdfogyatkozáskor.

Miért vöröses színű a Hold?

A légkörön keresztülhaladó fény a fényszórás miatt színeire bomlik, akárcsak egy képzeletbeli prizma üvegén. A hosszabb hullámhosszú (vörös) sugarak kevésbé szóródnak a légkörben, ezért látjuk a naplementét is narancsvörös színben pompázni. Ugyanez a hullámhosszú fény folytatja útját a Föld gázburkán át a Hold felé, hogy felszínét vöröses árnyalatokba öltöztesse.

Mit láthatunk hazánkból?

A részleges holdfogyatkozás 4:27-kor kezdődik, az égitest ekkor már csak alig 6 fokkal lesz a délnyugati látóhatár fölött. Így ezúttal egy sok körülménnyel nehezített, de annál egzotikusabb jelenségnek lehetünk szemtanúi. A holdfogyatkozás csak teljesen szabad délnyugati látóhatár mellett figyelhető meg. Binokulárban és kis távcsőben azonban megkapó látvány lesz az egyre nagyobb fázist öltő fogyatkozási holdsarló, ahogy a horizont tereptárgyai fölött lebeg. A légköri fénytörés (refrakció) laposra torzítja a holdkorongot, ráadásul az alsó felét jobban összenyomja, mint a felsőt.

Neked ajánljuk
Műholdfelvételeken keresztül fedezhetjük fel Magyarországot Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program A NASA közvetítése a teljes holdfogyatkozásról (videó) Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam