2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez

„Helló, pitypang vagyok! Sokan gyomnak hívnak, de barát vagyok, és azért jöttem, hogy segítsek neked. Amikor meglátsz, ne feledd, hogy én vagyok az egyetlen, aki akar és tud növekedni az adott helyen.”

„Ez azért van, mert:

  • vagy a talaj túl tömör/kemény/taposott, és gyökereimmel szeretném neked meglazítani;
  • vagy túl kevés a kalcium a talajban – ne aggódj, ezt pótolom neked a leveleim elhullásával;
  • vagy a talaj túl savas – de ezt is javítom a számodra, ha lehetőséget adsz rá;
  • vagy a fentiek keveréke.

Azért vagyok itt, mert a talajnak szüksége van a segítségemre, így a legjobb, ha hagyod, hogy növekedjek, anélkül, hogy zavarnál. Ha minden rendbe jön, újra eltűnök – ígérem!

– Megpróbálsz idő előtt eltávolítani a gyökeremmel együtt? Bármilyen aprólékos is vagy, 2x olyan erősen térek vissza! Csak addig, amíg a talajod meg nem javul.

– Még a növekedésem alapján is megmondhatod, melyik szakaszban van a segítségem. Ha a leveleim laposak a földön, akkor még korántsem vagyok kész, de ha mind felnyúlnak, akkor már majdnem kész vagyok.

– Tavasszal az egyik első virágzó vagyok, ezért bejelentem neked a tavaszt/nyarat.

– Napközben, amikor meleg van, kinyitom a virágaimat, de este, amikor kihűl, gyorsan újra becsukom. Valójában, ha nappal nincs elég meleg, egyáltalán nem nyitom meg őket.

– A virágaim az első táplálékok a rovaroknak a téli hibernáció után, és a legtöbb más növénytől eltérően virágporom és nektárom is van, nem csak az egyik VAGY a másik. És nagylelkű vagyok velük.

– A virágaim egyébként még az embereknek is finomak, tudtad? Régen a szegények mézének (vagy aranyának) hívták, mert a virágaim nagyon édesek. Az internet tele van receptekkel – keresd meg ezeket! De várj május végéig, vagy később, mielőtt elkezdenéd a szüretet, és akkor se mindet távolítsd el. A biológiai sokféleség és a méhek nagyon hálásak lesznek!

És végül, amikor látod, hogy sárga szirmok helyett állok, van egy pitypangom, fújj erősen, és tégy kívánságot... Megpróbálom megvalósítani a kívánságodat!

Barátod, a pitypang

(Fotók: Getty Images)

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Közel 200 év után újra költenek halászsasok Dél-Angliában (videóval) Elon Musknak kínálják fel a Török lépcső egy részét Milyen legyen az Aquincumi híd? Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban
Tovább a forrásra: facebook.com
Vissza
Hírfolyam