2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre

A biológiai védekezés során nem a szúnyogot magát irtják, hanem csak a lárva bizonyos fejlődési szakaszait szünteti meg a módszer, mely által a környezetet is védi. A szúnyogok elleni minél hatékonyabb biológiai védekezést szolgálja egy új spanyol–magyar együttműködés.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) – amely a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában működik – a biológiai alapú kártevőmentesítést végző, innovatív megoldásokat alkalmazó spanyol cég, a Lokímica Laboratorios magyarországi leányvállalatával, a Lokímica Magyarország Kft.-vel kötött együttműködési megállapodást – olvasható a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közleményében.

A szerteágazó spanyol piaci jelenléttel rendelkező, biológiai alapú és zöldszemléletű kártevő-mentesítést végző spanyol vállalat a csípőszúnyogokkal, a kullancsokkal, a rágcsálókkal és bármilyen egyéb egészségügyi kártevővel kapcsolatos kutatások területén számít a pécsi virológusok segítségére.

A védekezés azért is fontos, mert Európában több inváziós, idegenhonos szúnyogfaj is megjelent az utóbbi években. Ezek közül a  betegségeket is terjeszteni képes fajok közül a tigrisszúnyogot, a japán bozótszúnyogot és a koreai szúnyogot Magyarországon is beazonosították már.

Szúnyogetetés laboratóriumi körülmények között
Fotó: univpecs.com/Kemenesiné Kurucz Kornélia

„Az egészségügyi kártevők elleni védekezés nyugati típusú kultúrája megköveteli, hogy kutatás-innovációs háttér legyen mögötte” – nyilatkozta Kemenesi Gábor, a VNL adjunktusa, aki szerint a biológiai védekezés nem valósulhat meg a tudományos alapok nélkül.

A pécsi szakemberek jelenleg is terepi gyorsdiagnosztikával segítik a spanyol anyacég munkáját, így a biológiai védekezést a begyűjtött minták gyors fertőzésszűrésével.
A kutató szerint a pécsi virológusok elmúlt évtizedben felhalmozott adatállománya kifejezetten értékes abban a célzott védekezésben, amelyet ez a cég képvisel.

A precíziós, biológiai védekezés során nem a szúnyogot magát irtják, hanem csak a lárva bizonyos fejlődési szakaszait szünteti meg a módszer, tehát a környezetet is védi ezáltal.

Az együttműködési megállapodás aláírása után Fotó: univpecs.com/Csortos Szabolcs

„A már jelenleg is alkalmazott módszerrel annak az útját is megszüntetik, hogy akár vírussal vagy parazitával fertőzött szúnyogok tömegével keljenek ki” – jegyezte meg az adjunktus.

Manuel García Howlett, a Lokímica Magyarország ügyvezetője elmondta: a negyven éve működő családi vállalat a kezdetektől fontosnak tartja a kutatást és a fejlesztést, ezért több évtizede működik együtt különböző egyetemekkel. Fontosnak tartja a PTE laboratóriumaiban létrejövő kutatási eredmények hasznosítását, mert komoly tudományos háttérre alapozhatják munkájukat.

Neked ajánljuk
A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam