2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program

A tavaly indult, a biodiverzitás növelését célzó program eredményei már most megmutatkoznak: új, a területre jellemző növényfajok jelentek meg Budapesten.

Folytatódik idén is a Vadvirágos Budapest program, amelyben a tavalyi indulás óta 38 rovarbarát zöldfelületet jelöltek ki majdnem harminc hektáron – jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal egy háttérbeszélgetésen.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes elmondta: a tapasztalatok alapján néhány dolgon változtatnak, például javítani kívánnak az úgynevezett méhlegelőknél elhelyezett helyszíni tájékoztatáson. Bardóczi Sándor főtájépítész hozzáfűzte:

a Vadvirágos Budapest programhoz hasonlók a nyugat-európai nagyvárosokban és az Egyesült Államokban legalább tíz-tizenöt éves hagyományokra tekintenek vissza.

Méhlegelő a Gizella sétányon
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A Budapesten kijelölt területek a hatmillió négyzetméter fővárosi kaszált gyep 4,5 százalékát érintik. Ezeken a helyeken az évi nyolc-tíz helyett csak egy-két alkalommal kaszálnak, így a növényeknek van idejük virágozni, magot érlelni és terjeszteni. 

Az ilyen területeken alacsonyabb hőmérsékletet lehet mérni, mint a kaszált gyeprészeken.

Ha az előbbi területekből sok van a városban, az a helyi klímára, a hőszigetekre kedvező hatást gyakorol.

A területek átalakulása több évet vesz igénybe, és a természetes átalakulás „csúcsaként” esetenként megjelenhetnek védett növények is. Ugyanakkor már most több védett növényfaj – méhbangó, budai imola, Duna-völgyi csillagvirág – jelent meg több helyen.

A méhlegelőkön az intenzíven kaszált gyepekhez képest sokszínűbb az élővilág: 2-4-szer több növényfaj és 2,5-szer több és többféle beporzó rovar figyelhető meg. Az intenzív kaszálás az elmúlt 50-60 évben vált jellemzővé a nagyvárosokban, régebben erre nem volt ekkora igény.

Pipacs és mezei szarkaláb a kőbányai vasúti töltésen lévő méhlegelőn
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ha újra hozzá tudunk szokni az egyébként természetes állapotokhoz, akkor vissza lehet jutni a környezetnek sokkal jobb kezelési módhoz.

A kutyák számára veszélyes toklászok (az egérárpa nevű gyomnövény megszáradt, széteső kalásza) nem szaporodtak a vadvirágos gyepeken, hiszen ez a gyomnövény éppen a sokszor zavart, rossz állapotú területeken található. Az egyetlen kijelölt terület, ahol kisebb mértékben megjelentek a toklászok – amelyet a Főkert le is kaszált –, az Óbudai-sziget egyik korábban rendszeresen letaposott része volt.

A területek kijelölésénél a parkhasználati szempontból kevéssé frekventált, félreesőbb parkterületeket, ember által nem, vagy alig járt rézsűket, útközöket, növénnyel beültetett elválasztó sávokat kerestek.

Neked ajánljuk
Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam