2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon

A wellingtoni Viktória Egyetem kutatói egy áprilisi expedíció alkalmával a Déli-sziget déli partjának több mint tucatnyi pontján találtak kifehéredett tengeri szivacsokat, amelyek normális esetében csokoládébarnák.

Első ízben találtak Új-Zéland partjainál olyan tengeri szivacsokat, amelyek – a korallfehéredéshez hasonlóan – elveszítették színüket, vélhetően az óceán szokatlanul magas hőmérséklete miatt. Helyenként a tengeri szivacsok 95 százaléka fehéredett ki. A kutatók az első adatok alapján úgy vélik, hogy tengeri szivacsok százezrei fakulhattak ki.

A szigetország körüli vizek mélyét tengeriszivacs-telepek népesítik be, amelyek élőhelyet nyújtanak a halaknak, és olyan karbont bocsátanak ki, amelyet más fajok táplálékként hasznosítanak.

Egy ideje már érkeznek hírek szórványos szivacsfehéredésről, nemrég például az Ausztráliához tartozó Tasmánia partja mentén észlelték a jelenséget, de a tengeri szivacsok jellemzően könnyebben elviselik az óceán változásait, mint más fajok, például a korallok. A mostani egy merőben szokatlan jelenség – mondta James Bell, az egyetem tudósa.

„Rengeteg faj él Új-Zéland körül, és fogalmunk sincs, milyen a hőtűrő képességük” – tette hozzá.

Balról egy egészséges tengeri szivacs, jobbról egy kifehéredett látható
Fotó: Victoria University of Wellington/Dr. Valerio Micaroni, Francesca Strano

A szivacsfehéredés által leginkább sújtott térségek közül az átlagosnál is jobban felmelegedett a tenger Fiordland partjainál, ahol a szokásosnál 5 fokkal magasabb hőmérsékletet mértek, ez az utóbbi negyven év legerősebb tengeri hőhulláma.

James Bell szerint további kutatások szükségesek annak végleges kimondásához, hogy a fehéredést az óceán felmelegedése okozza. A kutatók egyelőre csak „egy nagyon erős korrelációt” figyeltek meg a fehéredés és a meredek hőmérséklet-emelkedés között.

Egyes kifehéredett szivacsok életre kelhetnek, de hogy ez megtörténik-e, arra csak további megfigyelések során derülhet fény.

Neked ajánljuk
Elindult az idei tiszavirágzás – Itt az első felvételek egyike Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam