2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gyenyiszovai ember jól bírta a szélsőséges hőmérsékleteket (videóval)

Egy Laosz északkeleti részén lévő barlang falából előkerült ősi fog vizsgálata betekintést nyújtott egy kihalt emberi faj, a gyenyiszovai ember életmódjába, és megmutatta, milyen jól alkalmazkodott a trópusi és a hideg éghajlathoz is. A neandervölgyi testvéreként emlegetett ősi emberi faj maradványait korábban csak Szibériában és a Himalájában találták meg.

A laoszi lelet egy 4-6 év körüli kislányé lehetett, aki valamikor 164 ezer –131 ezer évvel ezelőtt élt. Az Annamit-hegységben található Tam Ngu Hao 2 nevű mészkőbarlangból került elő, amit a helyiek Kobra-barlangként ismernek.

„Ez az első alkalom, hogy egy gyenyiszovai ember maradványát fedezték fel egy meleg régióban”

– hangsúlyozta a lelet jelentőségét Fabrice Demeter francia paleoantropológus, a The Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Demeter szerint a maradvány arról árulkodik, hogy a gyenyiszovai ember ellentétes környezeti körülményekhez is képes volt alkalmazkodni. Ebben a tekintetben olyanok voltak, mint mi, modern emberek.

Dokumentumfilm a gyenyiszovai emberek kutatásáról:

A gyenyiszovai ember nyomait először 2008-ban Szibériában, az Altáj-hegységben fedezték fel egy barlangban, majd később egy tibeti barlangban.

Miközben a neandervölgyi embert Nyugat-Európából és a Közel-Keletről származó maradványokból ismerték meg, a gyenyiszovai ember is közeli, rokon faj volt, amely Ázsia hatalmas részén élhetett. A laoszi barlang 3800 kilométerre fekszik a szibériai barlangtól.

Arról kevés fogalma van a tudósoknak, hogy hogyan nézhettek ki a gyenyiszovaiak, de a neandervölgyiek arca és a fogazata hasonló vonásokat mutathat a gyenyiszovai emberrel.

Genetikai vizsgálatok szerint a Homo sapiens még 30 ezer évvel ezelőtt is keveredett a gyenyiszovai emberrel. Ennek eredményeként egyes modern emberek DNS-ének mintegy 5 százaléka közös a gyenyiszovaiakkal.

A laoszi lelet azért különösen fontos, mert ez az első konkrét bizonyíték arra, hogy a gyenyiszovaiak Délkelet-Ázsiában is éltek.

Kétszázezer évvel ezelőtt négy különböző ősi emberi faj lakta Ázsiát: a gyenyiszovaiak, a Homo erectus, valamint a Homo floresiensis és a Homo luzonensis nevű kis szigetlakó népek. A Homo sapiens később csatlakozott a többiekhez.

A tudósok évtizedek óta kutatnak Laosz északkeleti részén őskori emberi maradványok után. A barlang, ahol a fogat találták, egy másik közelében található, ahonnan 70 ezer éves Homo sapiens maradványok kerültek elő.

Neked ajánljuk
A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam