2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)

Az Andrias jiangxiensis a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Kunmingi Állattani Intézet kutatócsoportja szerint az egyetlen ismert óriásszalamandra-faj az országban, amelynek genetikailag tiszta, szaporodó populációja van.

Az ország keleti részén fekvő Csianghszi tartományban végzett másfél éves terepmunka alatt a kutatók a faj több mint 700 fiatal, felnőtt és lárva példányát dokumentálták.

A kínai óriásszalamandra-fajokat a kihalás fenyegeti, ezért felkerültek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájára.

A világ legnagyobb testű kétéltűjéből a vadon élő egyedek száma drasztikusan visszaesett.

Óriásszalamandra Fotó: youtube.com

Az akár 1,8 métert és 50 kilogrammot is elérő kétéltűek természetes élőhelyeikről már szinte teljesen eltűntek, ezzel szemben nagy számban tenyésztik őket farmokon, hogy luxuséttermeknek adják el a húsukat.

A kutatásban egyéb intézmények mellett a Kunmingi Állattani Intézet, a Csianghszi Tudományos Akadémia és a Csianghszi Csiulingsan Nemzeti Természetvédelmi Terület működtek együtt.

Szalamandrák kutatása:

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam