2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét

Halvány sarlósfecskét (Apus pallidus) figyeltek meg Szegeden, ez a Mediterráneumban őshonos faj második dokumentált előfordulása Magyarországon – jelent meg hír a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja közösségi oldalán.

A Kárpát-medencében ritka madarat Engi László nemcsak megtalálta és meghatározta, amely a szakmában jártasak számára is nehéz feladat, hanem fényképet is készített róla – adták hírül a Csongrád megyei madarászok.

Korábban Magyarországon egyszer, 1996-ban figyelték meg ezt a madarat.

A Szegeden megfigyelt halvány sarlósfecske Fotó: Engi László

A halvány sarlósfecske leginkább a tengerek közelében költ, a Földközi-tenger partvidékén, Észak-Afrikában, Kis-Ázsiában, Közel-Keleten, valamint az Arab-félsziget bizonyos pontjain él. Vonuló faj, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.

Rokonához, a Kárpát-medencében szintén rendkívül ritkán felbukkanó havasi sarlósfecskéhez hasonlóan szinte minden idejét a levegőben tölti, leszámítva a fészekrakást és az utódgondozást. Repülő rovarokkal, levegőben sodródó pókokkal táplálkozik, utóbbiakat alacsony magasságban, a földtől egy-két méterre kapja el.

A 16 centis testhosszú, 42-46 centiméteres szárnyfesztávú halvány sarlósfecske barnás tollazata világosabb a Magyarországon is költő sarlósfecskéénél (Apus apus) alakja vaskosabb, szárnyvégei tompábbak és farokvillája is rövidebb.

A halvány sarlósfecske sziklás partfalakon, városok épületein telepesen fészkel. Fészekanyagát a levegőben sodródó anyagokból gyűjti. Évente két fészekaljat nevel, melyek rendszerint két-három tojásból állnak. A hím és a tojó egyaránt részt vesz a kotlásban, valamint a fiókák táplálásában is.

Neked ajánljuk
Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) A magyar erdészek segítségéért jöttek hazánkba francia szakemberek Milyen lehetőségekkel rendelkezik Magyarország a szén-dioxid-megkötés terén? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam