2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megnőtt a fehérfejű langurok száma

Már 1300 fehérfejű langur él Kínában. A világ egyik legritkább és leginkább veszélyeztetett majomfajának a populációja Délnyugat-Kínában található, ahol az 1980-as évekre alig háromszáz példány maradt belőlük.

A fehérfejű langurok (Trachypithecus poliocephalus) száma a Vietnammal határos Kuanghszi Csuang autonóm régióban a 2003-ban rögzített 598-ról 2012-ig 937-re, 2022-ig pedig mintegy 1300-ra emelkedett – közölte a rezervátum, ahol a ritka majomfaj él.

A fehérfejű langur a világ egyik legveszélyeztetettebb főemlősfaja lett populációjának az elmúlt fél évszázadban tapasztalt erőteljes csökkenése miatt, amelyért elsősorban az orvvadászat és az élőhelyük elpusztításával járó emberi tevékenység a felelős.

Fotó: Getty Images

A majmok a Cocsiang és a Mingcsiang folyók közti karszthegyeken élnek egy 80 négyzetkilométeres védett területen, amelyet a regionális kormányzat hozott létre 2005-ben. A terület 2012-ben állami szintű természetvédelmi régióvá lett, ami azt jelentette, hogy még több energiát fordíthattak a majmok védelmére.

A rezervátumon belül eddig 47 hektárt állítottak helyre úgy, hogy azok alkalmasak legyenek a langurok élőhelyének. A széttöredezett előfordulási helyeik összekapcsolására úgynevezett ökológiai folyosót hoztak létre, táplálásukra egy botanikus kertet alakítottak ki, és megfigyelésükre, védelmükre videokamerás rendszert helyeztek üzembe.

Neked ajánljuk
Nemhogy nem félnek tőlük, nevet is adtak az erdőben élő medvéknek A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Áldás vagy átok a vakond? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam