2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál

A 12 méteres hosszúszárnyú bálnát egy hajóról észlelték Mallorca keleti partjaitól öt kilométerre. A Palma de Mallorca-i Akvárium tengeri mentőközpontja a riasztásra lépett akcióba.

Illegálisan kihelyezett hálóba gabalyodott hosszúszárnyú bálnát mentettek spanyol búvárok Mallorca partjainál.

A 32 éves Gigi Torras tengerbiológus, a mentőcsapat tagja azt mondta: a bálna megmentése volt eddigi élete legjobb születésnapi ajándéka.

A bálna annyira beletekeredett egy vörös halászhálóba, hogy még a száját sem tudta kinyitni. Miután az első kísérletek, hogy egy csónakról vágják le a hálót, kudarcba fulladtak, búvárok merültek a tengerbe, hogy késükkel távolítsák el azt.

A bálna először nagyon zaklatottan fogadta a búvárok megjelenését, de később megnyugodott, és hagyta, hogy segítsenek rajta. Torras szerint miután sikerült levágni róla a hálót, a bálna még egy kicsit ott maradt a négy búvár társaságában, hogy visszanyerje erejét, és mielőtt elúszott volna, még egy „köszönő jelet” is adott.

A halálfalnak nevezett eresztőhálókat az ENSZ 30 évvel ezelőtt betiltotta, mivel a halakon kívül más tengeri élőlényeket is csapdába ejtenek.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Magyar tűzszerészek is segítik a csernobili erőmű környékének akna- és lőszermentesítését Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam