2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell

A természetvédelmi törekvéseink a növény- és állatvilágra koncentrálnak, azonban bolygónk élővilága működésképtelen a gombák nélkül – figyelmeztettek kutatók egy új tanulmányra hivatkozva. A legtöbb gomba egyáltalán nem hoz termőtestet, sőt nem is látjuk őket, mivel mikroszkopikusak.

Mind az élelmiszeriparban, mind az orvostudományban hatalmas feladat hárul a gombákra, de az élesztőn és a csiperkén kívül nem sokról veszünk tudomást, pedig a gombák rendkívül sokrétű kapcsolatrendszert alakítottak ki az élővilág más tagjaival. Talán nem túlzó azt mondani, hogy a gombák lebontó munkája és a tápanyagok újrahasznosításában végzett feladatai nélkül bolygónkon az élővilágot észre se vennénk – áll a Nyugat-Virginiai Egyetem három mikológus kutatójának új, a The Conversationben megjelent tanulmányában, melyről a National Geographic is beszámolt.

A gombákból 24 millió faj lehet bolygónkon, de csupán 150 ezernek van tudományos leírása, besorolása.

Bár a boltokban a zöldségek közt találjuk a gombát, valójában nem növények, sőt, bizonyos szempontból közelebb állnak az állatokhoz.

Fotó: Getty Images

Alapvető ökológiai szerepükre jellemző, hogy a növényi gyökerekkel évszázmilliók óta szoros kapcsolatban állnak, lebontják az állati és növényi maradványokat, és visszaadják azok anyagait a talajnak, ahonnan más élőlények ismét magukba építhetik. A gombák azon kevés lények közé tartoznak, amelyek képesek a fák merevítőanyagát, a lignint lebontani, nélkülük az erdőkben halomban heverne a fatörmelék.

Egyes gombafajok állatokkal alakítanak ki kölcsönösen előnyös kapcsolatot, mint például a Flavodon ambrosius nevű faj a gombatermelő bogarakkal, miközben képes kiszorítani más farontó gombákat, melynek köszönhetően a bogarak nagy kolóniákat építhetnek ki. Hasonló viszony áll fenn a levélvágó hangyák és az általuk összehordott növényi anyagon termesztett Leucoagaricus gongylophorus gombák közt is.

A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listáján mindössze 551 gomba szerepel – ezt a számot 58 343 növényhez és 12 100 rovarhoz viszonyítsuk! Ráadásul ezek a fajok is legnagyobb részt a gombák csak egy szűk rétegéből valók.

A gomba szó hallatán egy kalapos jelenik meg a lelki szemeink előtt, holott ez csupán az élőlény termőteste, szaporítószerve (mintha csak az anyaméh jelenne meg előttünk, amikor az emberre gondolunk), ám a legtöbb gomba egyáltalán nem hoz termőtestet, sőt nem is látjuk őket, mivel mikroszkopikusak.

Mikroszkopikus gombák sokszoros nagyításban Fotó: Getty Images

Ez utóbbiak azok, amelyekről mintha tudomást se vennénk. A kórokozó gombákat részint ismerjük, a jótékony hatásúakról viszont szinte semmit se tudunk.

A gombák az élővilág tagjai közti kapcsolatot szimbolizálják. Arról mesélnek nekünk, hogy minden minden mással összefügg, s a földi élet számára ezek nélkülözhetetlen dolgok.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Ezer évben egyszer látni ilyet! Az összes bolygó együtt fog állni A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam