2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti

A japánkeserűfű ellen csak a korai felismerés és a még kis példányok kiirtása jelenthet megoldást, ha a növényfaj egyszer elszaporodik, akár ingatlanokat is tönkretehet. Egerben is egyre jobban terjed, de már az egész országban megtalálható, igaz, egyelőre eltérő mértékben.

A japánkeserűfű-fajok hazánkban nem őshonos, inváziós fajok, amelyeket a szakirodalom (Mihály Botond és Botta-Dukát Zoltán (szerk.) (2004): Biológiai inváziók Magyarországon. Özönnövények.)

„erőteljes, többnyire embernél nagyobb termetű, lágyszárú évelő”-ként
ír le, amely bambuszos, cikkcakkos száráról, valamint jellegzetes, ásó alakú leveléről könnyen megismerhető

írja az Egri Ügyek honlap.

Impozáns külseje miatt eleinte dísznövényként ültették, majd magas fehérjetartalma miatt hamarosan takarmánynövényként is igyekeztek hasznosítani, ám gyakran elvadult, idővel pedig egyre több helyen honosodott meg. Jelenleg a Kárpát-medence valamennyi országában elterjedt. Mivel a nedves közeget kedveli, ezért folyók és patakok közelében burjánzik leginkább.

Fotó: wikipedia.org

Schmotzer András, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Élővilágvédelmi Csoportjának kutatási szakreferense azt mondta az Egri Ügyeknek, az özönnövény hazánkban a két háború között jelenhetett meg, de tömeges inváziójáról feltehetően – először vízfolyások mellett – az 1960-as évektől beszélhetünk.

A japánkeserűfű gyökerei akár több méter mélyre is hatolhatnak, miközben vízszintesen is terjeszkednek,

ha kell, megrepesztik az aszfaltot, a járdát, de akár az útjukba kerülő téglafalakat is.
Lényegében bárhol felbukkan a növény, és olyan szívós, hogy akár a hajszálrepedésekben is megél.

Schmotzer András szerint már igen korán, kis méretben fel kell ismerni, de épületek esetében, városi környezetben a vegyszeres kezelés is elfogadható. Fontos azonban tudni, hogy ez sem garantálja a sikert. Sokan éveket töltenek a növény elleni harccal, és vannak, akik inkább megpróbálják eladni az ingatlanjukat, gyakran az érdeklődők elől elhallgatva, hogy mi a távozásuk valódi oka.

A japánkeserűfű az egri Offi-ház repedéseiben is megél Fotó: egriugyek.hu/Urbánfy Terézia

Nagyjából a korai észlelés lehet csak hatékony, több tíz vagy száz négyzetméteres állomány felszámolására kis esélyt lát a szakember. Nagy reményeket fűztek korábban a talajeltávolításhoz, talajcseréhez, de pont az elszállított talajjal szállították el a propágulumokat (ebben az esetben a gyöktörzseket) is, amelyekkel új állományokat hoztak létre, valamint az eredeti helyen is regenerálódott az állomány. Az első hajtások megjelenése után meg kell próbálni a növényt vegyszerrel kiirtani, de sajnos sok állomány még erre sem reagál.

Neked ajánljuk
A magyar erdészek segítségéért jöttek hazánkba francia szakemberek Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: egriugyek.hu
Vissza
Hírfolyam