2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával)

Harminc jelölt közül választotta ki pár éve az egyik magyar honlap Magyarország hat legszínesebb madarát. Bár a szépség szubjektív fogalom, a kiválasztás legfőbb szempontja az volt, hogy mennyire szokatlan, tekintetet vonzó a madarak látványa.

Hazánkban 400 fölötti a regisztrált madárfajok száma. Egynegyedük ritka vendég nálunk, háromnegyedük rendszeresen költ, telel vagy átvonul nálunk, az állomány mintegy fele pedig állandóan jelen van Magyarország területén.

A madarak között vannak kicsik és nagyok, színesek és környezetbe olvadók, jellegtelenek és feltűnőek, szépek és csúnyácskák. A madarak szépségének objektív megítélése nehéz feladat, mert egy impozáns méretű, elegáns, fehér nagy kócsagot nehéz összehasonlítani az aprócska, de színpompás tengeliccel. Ezért is szerepel a címben kettős jelző, legszebb-legszínesebb.

„Olyan madarakat szerepeltetünk a felsorolásban, amelyek színpompás tollazatukkal minden olyan embert elragadtatnak, akik életükben először pillantják meg őket” – olvasható az ajánló a mosthallottam.hu honlapon.

Mandarinréce

Ennek a Kelet-Ázsiából származó madárnak a vadon élő állománya a múlt századi mesterséges telepítések révén növekedett Európában. Mostanra számuk meghaladja a 15 000 egyedet. Nálunk is egyre gyakrabban fordul elő természetes vizeinknél.

Mandarinréce Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Szajkó

Erre a legkisebb varjúfélére, de amúgy nagy testű, színes madárra a régi falusi világ emberei a mátyásmadár becenevet aggatták, amelyben bizonyára szerepe volt a varjúkra jellemző intelligenciájának, mesteri hangutánzó művészetének. Gyakran megjelenik az ember közelében, kertekben, etetőkön.

Szajkó Fotó: MTI/Kovács Attila

Gyurgyalag

Főleg folyók és tavak meredek oldalaiba fészkelő költöző madarunk színpompás tollazata valóságos színorgia. Aki a természetben egyszer is megpillantja, soha nem felejti el a látványát.

Gyurgyalag Fotó: MTI/Varga György

Szalakóta

Ez a költöző madarunk nem készít fészket, hanem más madarak által készített faodvakban költ. Főleg a keleti országrészben fordul elő. Varjúszerű, meglehetősen nagy méretű madár. A rá jellemző domináns türkizes árnyalat repülő ékkővé teszi, ahogy rásüt a nap.

Szalakóták Fotó: MTI/Kovács Attila

Jégmadár

Vízpartok lakója, fészkét halszálkákból építi. Hazánkban védett faj. Akinek volt már abban a szerencsében része, hogy havas-jeges, de napsütéses időben jégmadarat lásson, az biztosan nem fogja túlzónak tartani a drágakőmadár jelzőt.

Jégmadár Fotó: MTI/Kovács Attila

Sárgarigó

Aranysárga színű költöző madarunk egész Európában előfordul. Fekete szárnyát és vörös csőrét minden bizonnyal csak azért alkotta meg a természet, hogy kontrasztul szolgáljon meghökkentően feltűnő sárga testszínéhez.

Sárgarigó Fotó: madarpark.hu
Neked ajánljuk
Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: mosthallottam.hu
Vissza
Hírfolyam