2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezer évben egyszer látni ilyet! Az összes bolygó együtt fog állni

Június 17–28. között elképesztően ritka együttállást láthatunk a hajnali égen: a Naprendszer összes bolygója egyszerre fog tündökölni az égbolton, egymás után sorakozva! Ilyenre legutóbb 947-ben volt példa, legközelebb pedig 2492 áprilisi hajnalokon lesz látható. Ne maradjunk le róla, bármilyen korán is kell felkelni hozzá!

Az együttállás további különlegessége, hogy

az 5 szabad szemmel is látható bolygó pontosan olyan sorrendben lesz a Naptól kiindulva az égen, ahogyan azt a Naptól való távolságuk szerint már az iskolában megtanultuk: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz.

Ráadásként a folyamatosan fogyatkozó Hold végig is halad a bolygók mellett a napok múlásával, így minden egyes hajnalban más-más arcát mutatja a bolygósor!

A képen látható módon lesz az együttállás, benne a Vestával és a mi Holdunkkal együtt Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló

(A kép teljes méretben a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán, ide kattintva tekinthető meg.)

Ha hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, egy látványos sorban öt fényes bolygó is feltűnik: a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. Ez az összes, szabad szemmel látható bolygó, mind egymás mellett, egy füzéren, éppen abban a sorrendben, ahogy a Naptól távolodva követik egymást.

Azért látjuk őket egy sorban, mert valójában a Naprendszer égitestjei szinte pontosan egy síkban keringenek, és ez egy égi kört metsz ki a látszó égboltunkon.

Az említett bolygók mellett marad még csodálni való – további két bolygó, az Uránusz és a Neptunusz, sőt a Pluto és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is hozzájuk társul. Azonban ezek az égitestek kizárólag távcsővel pillanthatók meg. Pontosabban: az Uránusz szabad szemmel még éppen kivehető lehetne, de a Földön a hajnal fényei elnyomják.

A sorrend a Naptól kiindulva: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz Forrás: Getty Images

Ez a sor szinte egész júniusban megpillantható, ám

a Merkúr csak a hónap második felében csatlakozik a bolygóvonathoz.

Ami azonban igazán megfűszerezi az élményt, az az, hogy 17-e és 28-a között a fogyatkozó Hold napról napra végigvándorol a planétaállomások mellett.

Aki még többet szeretne megtudni e különleges égi jelenségről, keresse fel a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalát a további tudnivalókért.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Elindult az idei tiszavirágzás – Itt az első felvételek egyike A nap képe: A Nap ölelése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: svabhegyicsillagvizsgalo.hu
Vissza
Hírfolyam