2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak

Három évvel ezelőtt egy több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknőst találtak élve a Galápagos-szigeteken. Az állat az első a Chelonoidis phantasticus fajból azóta, hogy egy 1906-os expedíción Rollo Beck felfedező megpillantott egy hím példányt.

Egy évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a szenzációs felfedezés tudományos alapokon is beigazolódott, de mostanra vált teljesen hivatalossá. Egy tanulmány született az azonosított új egyedről, amely a Fernanda nevet kapta otthonáról, a nagyrészt feltáratlan Fernandina-szigetről, ami egy aktív vulkán a Galápagos-szigetcsoport nyugati részén.

„Minden, amit a fajról tudtunk, arra utalt, hogy kihalt” – mondta Stephen Gaughrant, a Princeton Egyetem ökológus-evolúcióbiológusa, a felfedezésről írt tanulmány egyik szerzője.

Amikor meglátták Fernandát, amint a szigetecske lávakövei közötti egy kis bozótosban sétált, felébredt a remény a tudósokban, hogy talán mégsem halt ki a phantasticus faj, de erről előbb DNS-vizsgálattal kellett bizonyosságot szerezni.

Fernanda, az óriásteknős Fotó: princeton.edu

A Princeton kutatói mind az 1906-ban, mind a 2019-ben talált óriásteknős DNS-ét feltérképezték, és ugyanazon faj tagjaiként azonosították őket, amely szignifikánsan különbözik a szigetcsoport többi 13 óriásteknősfajától.

A Galápagos-szigetek minden óriásteknősfaját sebezhetőként vagy súlyosan veszélyeztetettként tartja nyilván a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, egy faj már kihalt.

Fernanda valószínűleg ötvenéves vagy idősebb, de az átlagos óriásteknősöknél kisebb, feltehetően a száraz vulkáni sziget gyér növényzete miatt.

A zoológusok eleinte azt gondolták, hogy az 1906-os példányt vitték át a Fernandina-szigetre. Noha a teknősök nem úsznak, nem ritka, hogy szélsőséges időjárási események szigetről szigetre szállítják őket, de az emberi beavatkozás sem elképzelhetetlen – mondta Gaughran.

„A legvalószínűbb magyarázat, hogy egy teknős véletlenül került át a Fernandina-szigetre” – magyarázta.

Neked ajánljuk
Új jövevények: albínó galápagosi óriásteknős és fekete testvére (videóval) Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam