2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t

Az Egyesült Államokban több mint 10 ezer látogatónak kellett elhagynia helyi idő szerint kedden a Yellowstone Nemzeti Parkot, amelynek északi részén súlyos áradások miatt több kis település, híd és út víz alá került.

A legrégebbi – idén a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő – amerikai nemzeti park akár még egy teljes hétig zárva maradhat, sőt nem kizárt, hogy az északi bejáratot már nem is nyitják meg újra ezen a nyáron, mert a park északi részén az utak várhatóan még hosszú ideig járhatatlanok lesznek. Az előrejelzések szerint a hét végén ismét fokozódhat az árvízveszély.

A Yellowstone-folyó vízszintje példátlan mértékben megemelkedett az utóbbi napokban lezúduló esőzések és a gyors hóolvasás következtében. Corwin Springsnél hétfőn elérte a 420 centimétert, míg az előző – 1918-ban feljegyzett – rekord 350 centiméter volt.

A medréből kilépett, óriási sodrású folyó Montana állam déli és Wyoming állam északi részein okozott nagy pusztítást: faházakat sodort el az ár, kisebb települések kerültek víz alá, helyenként földcsuszamlások is voltak, és sok helyen leállt az áramszolgáltatás. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az áradások miatt veszélybe kerülhet a térség ivóvízellátása és szennyvízrendszere is.

A montanai Red Lodge településen, amely a yellowstone-i kirándulások egyik kedvelt kiindulópontja, elöntötte a víz a fő utcát, ahol rövid időn belül már pisztrángok is megjelentek. A kisvárosban és a közeli Fromberg településen legalább kétszáz lakóházat öntött el a víz.

Fotó: Facebook/Yellowstone National Park

Csak néhány hátizsákos sátorozó maradt még a park területén, akikkel a hatóságok felvették a kapcsolatot, és készenlétben állnak, hogy szükség esetén helikopterrel ki tudják menekíteni őket.

A folyó vízszintjének visszaszorulása után lehet csak felmérni, hogy az árvíz mekkora anyagi kárt okozott.

Ha a természeti katasztrófa miatt az északi részt nem nyitják újra, akkor a nemzeti park látogatói idén nyáron nem mehetnek el a Tower-vízeséshez, a Mamut-hőforrásokhoz és a Lamar-völgyhöz sem.

A nemzeti park vezetése szerint a táj drámai változáson ment keresztül 36 óra leforgása alatt: egy szakaszon a folyó medervonala feltehetően maradandóan megváltozott, ami miatt a víz alá került utak egy részét máshol lesznek kénytelenek majd újraépíteni.

Neked ajánljuk
Elindult az idei tiszavirágzás – Itt az első felvételek egyike Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam