2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt

A brit királyi állatorvosi kollégium szerint a fajta tenyésztésén módosítani kell. Arra kérik az embereket, hogy ne vásároljanak angol bulldogot – valamint két másik népszerű fajtát, francia bulldogot és mopszlit –, amíg a tenyésztési problémák meg nem oldódnak. A házi kedvencek tulajdonosaitól pedig azt kérik, ne népszerűsítsék a fajtát fotókkal a közösségi portálokon.

A brit királyi állatorvosi kollégium (Royal Veterinary College, RVC) szerint kétszer annyi egészségügyi problémája van az angol bulldognak, mint más fajtához tartozó kutyáknak egy új tanulmány szerint.

Az angol bulldog az elmúlt tíz évben lett népszerű: hurkás, pufi „arca” miatt Winston Churchillhez szokták hasonlítani. Az egyre szélsőségesebb vonások – lapos pofa, ráncos bőr és zömök test – divatja a fajtát sok egészségügyi problémára tette hajlamossá.

Nagy, dülledt szeme és lapos képe vitathatatlanul „cukivá” teszi az angol bulldogot, de hosszú évek szelektív tenyésztése után az extrém testforma az egészsége kárára vált – mondta Dan O'Neil, az RVC tagja, a Canine Medicine and Genetics című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Az embereknek nagy a szerepük abban, hogy kevésbé extrém megjelenésű, de egészségesebb egyedeket várjanak el – magyarázta.

Az angol bulldog valaha izmos és sportos megjelenésű fajta volt, az évek alatt, míg népszerű házi kedvenccé vált, koponyája egyre rövidebb lett, állkapcsa egyre előbbre áll, bőre redőzöttebb, teste zömökebbé vált.

A bulldog „elképesztő” népszerűsége a szakember szerint érthető: nagy feje és szeme, szelíd természete az embert a csecsemőre emlékezteti, gondoskodó ösztönöket vált ki belőle. Amit azonban kívülről aranyosnak ítél az ember, sok esetben élethosszig tartó szenvedést jelent az állatnak – tette hozzá O'Neill.

Tenyésztését sok ország már betiltotta, és egy munkacsoport szerint ez történhet az Egyesült Királyságban is, ha nem változik semmi.

Fotó: Getty Images

A testalkattal kapcsolatos betegségek közül sokat már több mint egy évszázada ismernek a tenyésztők. A felelős, az egészséget előtérbe helyező tenyésztés „javíthat a népszerű fajta jólétén” Alison Skipper, a londoni King's College állatorvos-történésze szerint.

A tanulmány összehasonlította több ezer, házi kedvencként tartott angol bulldog és más kutyafajták egészségét. Azt találták, hogy az előbbinek egy év alatt kétszer akkora valószínűséggel voltak betegségei, mint más fajták egyedeinek.

A leggyakoribb panasz a bőrredők gyulladása, ami a többi fajtához képest 38-szor annyiszor fordult elő, az úgynevezett cseresznyeszem – a pislogóhártya mirigyének előreesése – 26-szor volt valószínűbb, az alsó állkapocs előreesése 24-szer, légzési problémák pedig 19-szer nagyobb eséllyel jelentkeztek.

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Zsenge zöldség: hársfalevél párolva vagy töltve A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam