2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj

Az Adelaide-i Egyetem tudósainak megjelent munkája először bizonyította, hogy az ember által a kontinensre behurcolt és elvadult macskák pusztítják a dél-ausztráliai Kenguru-sziget egérméretű, húsevő erszényeseit.

A kihalás szélére sodródott egy ausztrál sziget őshonos erszényesfaja az elvadult macskák és az élőhelyüket pusztító bozóttüzek miatt.

A dunnartok már akkor a kihalás szélén álltak, amikor 2019–2020 úgynevezett fekete nyarának bozóttüzei elpusztították élőhelyük 98 százalékát.

Fotó: Getty Images

A tanulmány társszerzői, Louis Lignereux és Pat Hodgens most arra hívták fel a figyelmet, hogy a macskák tovább taszították a fajt a kihalás felé.

A kutatók 86 vadon élő macska gyomortartalmát elemezték 2020 februárja és augusztusa között. A macskákat befogták és elaltatták. Hét macskagyomorban nyolc dunnart maradványait találták meg. Mivel a macska emésztési ideje rövidebb mint 36 óra, ezért az eredmények nagy jelentőségűek – mondták a tudósok.

„Először sikerült megerősíteni, hogy az elvadult macskák áldozatai közé tartoznak a dunnartok is, és az eredmények azt is mutatják, hogy a macskák hatékony vadászok, mivel alig maradt néhány a kis erszényesekből” – magyarázta Lignereux.

Egy márciusban megjelent tanulmány azt találta, hogy a macskák és a rókák összesen 2,6 milliárd állatot – köztük 1,4 milliárd emlőst – ölnek meg évente Ausztráliában.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam