2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Mi lesz veled, Japán?

Egyre rosszabb a helyzet Japánban. A heves esőzések miatt mintegy 1,3 millió embert evakuálnak az ország déli részén található Kjúsú szigetén, miközben már 50 halottja és legalább tucatnyi eltűntje van a felhőszakadások okozta földcsuszamlásoknak és áradásoknak.

Víz 

Egyre tisztább a Balaton vize

A Stanford Egyetem és a NASA vizsgálni kezdték az algavirágzás globális trendjét. A kutatások a legtöbb esetben elkeserítő eredményt mutattak, a Balaton vize azonban több évtizedes javuló tendenciával dicsekedhet.

Víz 

Aszályok és villámárvíz – hazánkat sem kíméli a klímaváltozás

A tavaszi súlyos aszályt júniusban villámárvizek sorozata követte. Bár hazánkban éghajlatát tekintve a nyár a legcsapadékosabb időszak, annak időbeli eloszlása mégis egyre szélsőségesebb. 

hvg.hu
Víz 

Magyar szakemberek is részt vesznek az Atlanti-óceánt kutató projektben

Kelet-Európából egyedüliként a Balatoni Limnológiai Intézet vesz rész az Atlanti-óceánt kutató, 11 millió euró költségvetésű nemzetközi projektben, amely az EU Horizon 2020 programjának támogatásával valósul meg.

Víz 

Ítéletidő Japánban – egyre rosszabb a helyzet

Egyre súlyosabb a helyzet Japánban, ahol az ítéletidő miatt akár harminc ember is életét veszthette. A szigetország délnyugati részében özönvízszerű esőzések és kiterjedt árvizek pusztítanak, de sok helyről jelentettek földcsuszamlásokat is. 

Víz 

Hatalmas óceán van az Antarktisz alatt

Verne Gyula kitalált tengeralattjáróját, a Nautilust a Déli-sark jege alatti rejtett óceánba is leküldte. Ma már azonban tudjuk, hogy az Antarktisznál valóban találhatók üregek a jég mélyén, melyekben az óceán áramlik. A kutatók ezt a víztömeget vizsgálták meg közelebbről. 

Víz 

Harc a Nílus vizéért

A globális felmelegedés miatt egyre fontosabb szerepe van a víznek, mely bizonyos országokban ma már nagyobb kincsnek számít, mint az arany. Egyiptom nagy része puszta sivatag, itt a Nílus maga az élet. Ezért is fontos az ország számára a folyó megvédése – mindentől és mindenkitől. 

ujszo.com
Víz 

Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában

Japánban is óriási gondokat okoz az időjárás. Az ország déli részén többen eltűntek a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.

Víz 

Az árvíz miatt egymillió embert kell kimenekíteni az indiai Asszám államból

A monszun miatt pusztító árvíz tombol az India északkeleti részében fekvő Asszám államban, ahonnan mintegy egymillió embert kellett kimenekíteni. A helyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a helyzet még súlyosabbá válhat.

Víz 

Kockázatos a Balaton magas vízszintje is?

A Balaton tavalyi algásodásában szerepet játszott a tartósan megemelt vízszint, ezért a tó vízszintszabályozásának teljes átalakítását javasolják a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) vízgazdálkodási kutatócsoportjának szakemberei.

Víz 

Brutális áradás pusztított Szerbiában

Európa-szerte komoly gondokat okoztak az elmúlt hetekben tomboló viharok. Szerbia június 23-án rendkívüli helyzetet hirdetett az országot sújtó heves esőzések és a szélsőséges időjárás miatt, melyek óriási károkat okoztak a térségben. Videón mutatjuk a sok víz drámáját, amely a szomszédunkat sem kímélte. 

Víz 

Drámaian zsugorodnak az alpesi gleccserek

Az Erlangen-Nürnbergi Egyetem tudósai megállapították, hogy az alpesi gleccserek az ezredfordulótól 2014-ig jégmennyiségük 17 százalékát veszítették el, több mint 22 köbkilométert. Mint írták, Svájcban különösen súlyos a helyzet.

Víz 

Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány

A klímaváltozás miatt Tunéziában is komoly gondot okoz az ivóvíz hiánya: az ország lakosai húsz éven belül valószínűleg már csak sótlanítással juthatnak vízhez. A problémára egy hazai találmány, a HidroWell mobil konténeres víztisztító berendezés kínál hatékony megoldást. 

Víz 

40 évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek az új-zélandi gleccserek

Akkora mennyiségű jeget veszítettek el tömegükből az új-zélandi Déli-szigeten lévő gleccserek, amennyi ivóvíz elegendő lenne 40 évre Új-Zéland lakosságának – állapították meg a szigetország Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézetének (NIWA) kutatói.

Víz 

A sok víz drámája Ukrajnában

Brutális károkat okozott Ukrajnában a hirtelen lezúduló csapadék. Az ukrán kormány 754 millió hrivnyát (mintegy kilencmilliárd forint) különített el a nyugati országrészben lévő, árvíz sújtotta megyék számára.

Víz 

Válságos az árvízhelyzet Ukrajnában

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök válságosnak, a 2008. évinél is súlyosabbnak nevezte az ország nyugati részében komoly pusztításokat végző és halálos áldozatokat is követelő áradásokat.

Víz 

2030-ra készülhet el a világ óceántérképe

Amikor 2017-ben elindították a teljes óceánfenék feltérképezésének szentelt GEBCO Seabed 2030 projektet, még csak a világtengerek mélyének 6 százaléka volt ismert. 2020-ra ez a szám felkúszott 19 százalékra. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 10 év múlva készülhet el bolygónk teljes óceántérképe. 

quibit.hu
Víz 

Felmérik a Felső-Tisza ökológiai állapotát

Magyar–román–ukrán program indult a Felső-Tisza és mellékfolyói ökológiai állapotának felmérésére – közölte a nagyrészt európai uniós támogatású program szakmai koordinátora, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal az MTI-vel.

Víz 

Csehországban is emberéleteket követelt az árvíz

Az elmúlt hétvégén a heves esőzések következtében több cseh régióban kiöntöttek a patakok a medrükből, és lakóházakat, utakat, mezőgazdasági területeket árasztottak el. Az árvizek miatt nyolc ember életét vesztette, az anyagi károk értéke pedig meghaladja a 300 millió koronát. 

Víz 

A sok eső miatt áradnak a nagyobb hazai folyók

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményben írt arról, hogy az elmúlt időszakban hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt áradnak a nagyobb folyók. A következő napokban a legtöbb csapadék (40-60 milliméter) a Felső-Tisza, a Körösök és a Maros vízgyűjtőit érinti.