2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Élő közvetítés a Budapesti Víz Világtalálkozó programjáról

budapestwatersummit.hu
Víz 

Óriási érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót

Rengetegen érdeklődnek a Budapesti Víz Világtalálkozó iránt – az esemény fontosságát jól példázza, hogy arra 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők is eljöttek. 

Víz 

Vízválság: a fenyegető jövőkép mára valósággá vált

Október 15-én elstartolt a Budapesti Víz Világtalálkozó. Az év egyik legfontosabb diplomáciai eseményén Áder János köztársasági elnök és Shri Gajendra Singh Shekhawat indiai vízügyi miniszter közösen tartott sajtótájékoztatót a vízválság megelőzéséről – érdemes megnézni az erről készült videót. 

Víz 

Vízgazdálkodás: erőteljes nemzetközi együttműködésre van szükség

A vízgazdálkodás határokon átnyúló problémát jelent a világban – így foglalható össze Áder János megnyitóbeszéde után a Budapesti Víz Világtalálkozó első előadásainak tanulsága. 

Víz 

Tovább nőtt a Hagibis tájfun áldozatainak száma

Hatvanhétre nőtt a Hagibis tájfun halálos áldozatainak a száma Japánban, a hatóságok tíz embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A sérültek száma meghaladja a kétszázat. Két nappal a tájfun elvonulása után még mindig mintegy 24 ezer háztartásban nincs áram, 138 ezerben pedig ivóvíz.

Víz 

Áder János: A továbbiakban nem vehetjük természetesnek, hogy van vizünk

A szemünk láttára bontakozik ki a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz drámája, ez valójában az emberiség drámája, a mi felelőtlenségünk logikus következménye – fogalmazott Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz Világtalálkozó megnyitóján.

Víz 

Óriási pusztítást hagyott maga után a Hagibis tájfun

Legalább harmincöt halálos áldozata van a Hagibis tájfunnak Japánban, a hatóságok mintegy húsz embert eltűntként tartanak nyilván. Tizenöt prefektúrából összesen 56 földcsuszamlásról érkezett hír, 21 gátszakadás történt.

Víz 

Videó: így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben

Hogyan fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben? Erre a kérdésre válaszolt dr. Bogárdi János, a Bonni Egyetem Fejlesztési Kutatóközpontjának vezető munkatársa, akivel az október 15-én startoló Budapesti Víz Világtalálkozó kapcsán készült interjú. 

Víz 

BWS Live – online közvetítés a Budapesti Víz Világtalálkozóról

A korábbi hagyományoknak megfelelően 2019-ben is nyomon követhetők lesznek élőben a Budapesti Víz Világtalálkozó eseményei. Az év legfontosabb diplomáciai találkozójának online közvetítését a Budapesti Víz Világtalálkozó honlapján, a www.budapestwatersummit.hu portálon lehet megtalálni. 

Víz 

Kedden kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó

Szerdán kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó, melynek a Millenáris ad otthont. Az év legfontosabb diplomáciai eseményére több mint 2300-an regisztráltak a világ 118 országából; ez minden korábbinál nagyobb érdeklődést jelent. 

Víz 

A jövőre nézve is óriási szerepe lehet a Budapesti Víz Világtalálkozónak

A Budapesti Víz Világtalálkozó  legfontosabb ajánlása valószínűleg az lesz, hogy alapvetően át kell gondolnunk a vízgazdálkodással kapcsolatos cselekedeteinket – mondta a világtalálkozó nemzetközi program- és szövegezőbizottságának elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem víztudományi karának professzora.

Víz 

Ismét veszélyben Japán

Egy hónappal a legutóbbi tájfun után, várhatóan az évszázad eddigi legerősebb vihara csaphat le Japán középső részére. A szigetország meteorológiai szolgálata szerint a Hagibis tájfun várhatóan Kantó vagy Tokai térségben éri el a legnagyobb japán szigetet.

Víz 

Magyar fejlesztés a gyógyszermaradványok ellen

Számos kutatás bizonyította szerte a világon, hogy a gyógyszerek hatóanyagai a szennyvízzel a környezetbe, onnan pedig könnyen az emberi táplálékláncba kerülhetnek. A maradványok kiszűrése egyre égetőbb kérdés, ám szerencsére a tudomány világa már reagált a problémára. 

Víz 

Szigorúbb uniós klímapolitikát szeretne Frans Timmermans

Mielőbb szigorítani kell az Európai Unió klímacéljait, a korábban kitűzött 40 százalék helyett legalább 50, de inkább 55 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását a holland szociáldemokrata politikus szerint, aki novembertől ügyvezető elnökként az Európai Bizottságban zöld átmenettel kapcsolatos munkáját koordinálja majd.

Víz 

Fontos árvízvédelmi fejlesztés történt a Felső-Tiszán

Csaknem 23 kilométeren fejlesztették és erősítették meg a Tisza töltéseit a Tivadar feletti folyószakaszokon. A közel 14 milliárd forint értékű, uniós támogatású beruházás jelentősen segíti majd az árvizek elleni védekezést.

Víz 

Gyógyszermaradványok a hazai vizekben

Hazánkra is igaz, hogy a különböző gyógyszerek hatóanyagai a szennyvizekkel együtt folyamatosan a környezetbe kerülnek, ezért már a felszíni és felszín alatti vizekben, valamint a talajokban is megtalálhatók.

Víz 

Egy hét múlva kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó

Egy hét múlva kezdetét veszi az év legfontosabb diplomáciai eseménye, a Budapesti Víz Világtalálkozó, melynek célja, hogy a világ politikai döntéshozói, a vízügyi szakemberek és a finanszírozási intézmények képviselői együttesen és a legmagasabb szinten foglalkozzanak a globális vízválság megelőzésével, valamint a vízügyi problémák rendezésével. 

Víz 

Jelentősen javulhat a Tisza vízminősége

Javul a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,36 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen  korszerűsítik a szennyvíz kezelését – közölte a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Víz 

Hazánknak fontos szerepe lehet a globális vízgazdálkodásban

Október 15-én kezdetét veszi a Budapesti Víz Világtalálkozó, az év egyik legjelentősebb hazai diplomáciai eseménye, melynek kiemelt témája a globális vízválság megelőzése. Milyen szerepe lehet Magyarországnak e komplex és súlyos kérdés megválaszolásában? Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője adott interjút a témában az Origónak.

origo.hu
Víz 

Mit tehetünk a vízbe jutott gyógyszermaradványok ellen?

Az emberi és állati szervezetbe juttatott gyógyszerhatóanyagok egy része változatlan formában távozik a vizelettel, majd a vegyületek olyan felszíni vizekbe kerülhetnek, amelyek ivóvízbázisként szolgálnak, így kockázatot jelenthetnek a vízi ökoszisztémákra és az ivóvizek tisztaságára egyaránt.