2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Tippek a tudatosabb vízhasználathoz

Idehaza egy ember átlagosan 150 liter vizet használ naponta. Ez a mennyiség azonban minimális odafigyeléssel drasztikusan csökkenthető: napi igényünk kielégítésének majdnem felére ugyanis teljesen feleslegesen használunk ivóvíz minőségű vizet. 

masfelfok.hu
Víz 

Tőzsdei árucikké válik a víz

A klímaváltozás következményei a létezés legalapvetőbb elemét veszélyeztetik a leginkább. A víz soha nem volt akkora érték, mint napjainkban – erről árulkodik az is, hogy hamarosan elindítja határidős vízkontraktus-kereskedését a Chicagói Kereskedelmi Tőzsde (CME) és a Nasdaq.

Víz 

Videó: a sok víz drámája Kínában

Földcsuszamlások, pusztító árvizek, aszályok – egyre drasztikusabb követkeményei vannak a klímaváltozásnak. A kínai Szecsuan tartományból elképesztő videó került fel az internetre: a képsorokon az látszik, ahogy egy utat szó szerint elvisz az ár.

Víz 

Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban

Az elmúlt 15-20 napban alig hullott csapadék, sok helyen pedig egyáltalán nem esett. A Tisza Szolnoknál megközelítheti az eddigi legalacsonyabb vízállást, a Maroson több homokzátony is kialakult.

Víz 

Csatornahasználati illemtan

A környezettudatos mosdó-, illetve csatornahasználatra hívja fel a figyelmet a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz). A szervezet a legfontosabb, ugyanakkor igen egyszerű szabályok betartását kéri a lakosságtól. 

Víz 

Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön

A műholdképek azt mutatják, hogy az Északi-sarkkörön az idei jégkiterjedés-minimum 3,74 millió négyzetkilométer volt. Az elmúlt negyven év alatt másodszor fordult elő, hogy 4 millió négyzetkilométer alatti adatot regisztráltak.

Víz 

Trópusi vihar pusztít Vietnamban

Legalább hat ember életét vesztette, több mint százan pedig  megsérültek a Noul nevű trópusi vihar pusztításában, amely a hétvégén csapott le Vietnam középső partvidékére – jelentette az állami média hétfőn.

Víz 

Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában

Szokatlan módon hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék csapott le a nyugat-afrikai Mauritánia fővárosára. Az esőzés miatt komoly áradások alakultak ki Nouakchottban. 

Víz 

Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak

Az üvegházhatású gázok folytatódó kibocsátása miatt az Antarktisz és Grönland jégpáncéljának olvadásával csaknem 40 centiméterrel nőhet meg a világ tengereinek szintje az évszázad végéig – figyelmeztet egy nemrég közzétett nagy nemzetközi tanulmány.

Víz 

Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira

Nagyjából 2,5 milliárd ember él vízhiányos régiókban napjainkban. Nem véletlen, hogy a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Design Terminal innovációs ötletversenyén, az Aquathonon a globális vízválság kihívásaira keresték a megoldást.

Víz 

Levált egy hatalmas tömb az Északi-sarkvidék legnagyobb selfjegéből

Levált egy hatalmas darab az Északi-sark legnagyobb, 79N vagy Nioghalvfjerdsfjorden nevű selfjegéből, amely Grönland északkeleti részén terül el. A mintegy 110 négyzetkilométernyi jégtömb a műholdfelvételek szerint kisebb darabokra tört.

Víz 

Robbant a metángáz, megnyílt a „pokol kapuja” Oroszországban

A globális felmelegedés egyik következménye, hogy különös dolgok történnek az Északi-sarkkörön túl is. Ezek egyike, hogy immáron 17 helyen „megnyílt a pokol kapuja”.

Víz 

Szükségállapotot hirdettek Szudánban

Szükségállapotot hirdettek három hónapra Szudánban, miután az afrikai országban 100 ezer épületet tett tönkre és csaknem 100 embert megölt az árvíz – jelentette be a kartúmi munkaügyi minisztérium.

Víz 

Japánban nyolcmillió embernek kellett elhagynia az otthonát a tájfun miatt

Nyolcmillió embert szólítottak fel a hatóságok Japánban arra, hogy hagyják el otthonukat, mert pusztító erejű viharral közelít az országhoz a Haisen névre keresztelt tájfun.

Víz 

Pakisztánban mér két hete tombol az árvíz

Pakisztán északnyugati, hegyvidéki táját áradások sújtják immár második hete – a természeti csapás miatt eddig legalább 16 ember életét vesztette. 

Víz 

Könyörtelen áradás pusztít Afganisztánban

Legalább 190 ember vesztette életét, további 172 pedig megsérült a múlt héten az Afganisztánt sújtó áradásokban, amelyek több mint négyezer otthont tettek tönkre. 

Víz 

Gyorsuló ütemben nőnek a gleccsertavak

Világszerte gyors ütemben növekedtek a gleccsertavak az elmúlt néhány évtizedben – állapították meg brit kutatók, akik több mint negyedmillió műholdfelvételt elemezve nézték meg, hogy az olvadó gleccserek völgyében kialakuló tavakra milyen hatással van a klímaváltozás. 

Víz 

Katasztrófa Nigerben: 45-en meghaltak, 226 ezren hajléktalanná váltakó

A június óta tartó esőzések és áradások következtében 45 ember vesztette életét, és több mint 226 ezren váltak hajléktalanná Nigerben – jelentették a nyugat-afrikai ország hatóságai.

Víz 

Átadták az ország egyik legfontosabb zsilipjét

Átadták az árvízvédelmi szempontból országos jelentőségű, 1,2 milliárd forintból teljesen felújított bajai Deák Ferenc-zsilipet, amely hazánk egyik legrégebbi, ma is üzemelő vízügyi létesítménye. 

Víz 

Lopják a világ vízkészletét!

A világ víztartalékainak 30-50 százalékát minden évben ellopják, főleg a mezőgazdasági érdekek miatt a gazdák – derült ki egy új, nemzetközi kutatásból.