2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Ezért görbülnek a selfjegek

A selfjég meggörbülése komoly következményekkel járhat: más selfjegek szétesését okozhatja, felgyorsítva a jég elsüllyedését, ami hozzájárulhat a globális tengerszint-emelkedéshez. 

Víz 

Az emelkedő tengerszint miatt újra kellene tervezni a kikötőket

Olvadó gleccserek, tengerszint-emelkedés, pusztító viharok és árvizek – csak néhány katasztrófa, amely a klímaváltozás számlájára írható. A helyzet már annyira súlyos, hogy egyebek mellett lassan már a kikötők újratervezésére is szükség lenne ahhoz, hogy a hajók le tudjanak horgonyozni. 

Víz 

Több mint 100 ezer ghánai életminőségén javíthatnak a magyar szennyvíztisztító telepek

Ghána második legnagyobb városában, a mintegy kétmillió lakosú Kumasiban tették le a 10 millió euró értékű magyar szennyvíztisztító-komplexum alapkövét. Fekete-Afrikában ez az első vízgazdálkodási projekt, amelyet az Eximbank finanszíroz. A telepet a Pureco Kft. tervezte és építi meg.

Víz 

Aggódhatunk: elszámolták a gleccserek méretét

Világszerte 215 ezer gleccser van – ismertették a számokat a ETH Zürichi Egyetem és a Svájci Országos Hókutató Intézet tudósai. Az új vizsgálat arra is rávilágított, hogy Ázsiában a korábban becsültnél negyedével kisebb a gleccserek mérete. Ez pedig nagy baj.

Víz 

Elhunyt Walter Munk, az óceánok Einsteinje

101 éves korában, kaliforniai otthonában elhunyt Walter Munk, akit a világ az óceánok Einsteinjeként ismert. A tudós az oceanográfia úttörője volt; munkájával egyebek mellett a szövetségesek normandiai partraszállását is segítette. 

Víz 

Hamarosan másfél millió ember árvízi biztonsága javulhat

Hamarosan elindul a Tisza folyó és hazai vízgyűjtője, valamint az árapasztó tározórendszer üzemirányításának fejlesztése. Az április végéig megvalósuló beruházásnak köszönhetően mintegy másfél millió ember árvízi biztonsága javulhat. 

Víz 

Két óra alatt egy hónapnyi csapadék: villámárvíz pusztított Rio de Janeiróban

Két óra alatt egy hónapnyi csapadék zúdult Rio de Janeiróra. A hatalmas pusztítást okozó heves esőzés és villámárvizek miatt legalább hatan életüket vesztették. Videón mutatjuk a katasztrófát!

Víz 

Divat a vízpazarlás? 2700 liter víz – ennyi kell egyetlen póló előállításához

Világszerte súlyos problémát okoz a tiszta, iható ivóvíz hiánya. Mindennek ellenére a vízszennyezésnek és pazarlásnak mégsem sikerül igazán gátat szabni. Elég csak arra gondolni, hogy egy póló előállításához körülbelül 2700 liter vízre van szükség. 

Víz 

Sikerrel indult a vízgazdálkodási mérnökképzés

Az okos vízgazdálkodás a mezőgazdaság egyik legfontosabb alapja. Ezért is hívták életre a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki képzést a Széchenyi István Egyetemen. A téma létjogosultságát jól mutatja, hogy már az első évfolyamon telt ház volt. 

Víz 

A klímaváltozás átszínezheti a világ vizeit

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói szerint a klímaváltozás miatt egyre kékebbek lesznek a világ vizei. Ennek oka az, hogy a melegedés hatására megváltozik a fényt elnyelő és visszaverő fitoplanktonok, vagyis a tengerek és óceánok apró organizmusainak összetétele. 

Víz 

Használhatatlan a bukaresti csapvíz

Komoly problémával küzdenek a bukarestiek: a napokban ugyanis a román egészségügyi minisztérium közleményben tájékoztatta a fővárosban élőket arról, hogy a csapvíz ivásra, főzésre és tisztálkodásra is alkalmatlan.

Víz 

Ezért adóztatnák meg az ivóvizet Kaliforniában

A vízszennyezés világszerte komoly problémákat okoz. Ezzel Kalifornia új kormányzója, Gavin Newsom is tisztában van, aki szerint az ivóvíz megadóztatásával gátat lehetne szabni a súlyos következményekkel járó folyamatnak. 

Víz 

Hatalmas üreg tátong az Antarktiszon

Egy az antarktiszi Thwaites-gleccser alatt rekordsebességgel növekvő, hatalmas üreget fedeztek fel a NASA bolygókutatói. Mint kiderült, az üreg tíz kilométer hosszú, négy kilométer széles, és mintegy 350 méter magas. A kérdés most az, hogy mikképpen befolyásolta az olvadási folyamat a tengerszintet.

Víz 

A monszun időszak csapadékmennyiségének hússzorosa zúdult Ausztráliára

Hatalmas áradások pusztítanak Ausztráliában, ahol a monszun időszakban megszokott csapadékmennyiség mintegy hússzorosa esett egy hét alatt. Több település is víz alá került, ráadásul az előrejelzések szerint a viharok és az esőzések még napokig eltartanak.

Víz 

Saras eső hullhat a hétvégén Magyarországon

Szaharai por érkezik hazánk fölé a hétvégén, aminek eredményeképpen saras, homokos eső hullhat egyes területeken – figyelmeztetnek a meteorológusok. 

Víz 

Eltűnhet a téli jégtakaró az északi félteke tavairól

Eltűnhet a téli jégtakaró a Föld északi féltekéjén lévő több ezer tó felszínéről a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt – figyelmeztetnek kutatók, akik szerint a jég eltűnése komoly hatással lesz a tavak környékén élő több millió ember életére, valamint fenyegetést jelenthet az ivóvízellátásra és a halfajokra is.

Víz 

Nemzetközi együttműködés a dunai árvízvédelemért

A tavaly induló Danube Floodplain nevű nemzetközi projekt a Duna vízgyűjtőjén lévő árterületek helyreállításának vizsgálatával kíván hozzájárulni az árvízi kockázatok mérsékléséhez. A projekt nyitórendezvényét január 23-án tartották hazánkban, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Szolnoki Szakaszmérnökségén.

Víz 

Kiszáradhat a Rajna?

Óriási károkkal jár együtt a Rajna lassú, de biztos kiszáradása. Európa legfontosabb folyami hajózási útvonalának megszűnése nemcsak a Rajna–Majna–Duna-csatorna jelentőségének csökkenését hozhatja magával, de a német gazdaság meggyengüléséhez is vezethet. 

Víz 

Mi van a folyó közepén?

Az egész világ rácsodálkozott a Maine állambeli Presumpscot folyóra, melyen egy különleges, kör alakú jégdarab jelent meg Westbrook városánál. Legutóbb a NASA-nak az Antarktiszon sikerült felfedeznie hasonló jelenséget.

Víz 

Tovább nőtt az indonéz áradások áldozatainak száma

Hatvannyolcan életüket vesztették, negyvenheten pedig megsérültek az indonéziai Dél-Celebeszen pusztító áradásokban és földcsuszamlásokban. A katasztrófa miatt több ezren fedél nélkül maradtak.