2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Fukusima: Japán döntött, az óceánba engedik a szennyezett vizet

Az erőmű leszereléséért felelős Tokyo Electric Power mintegy 3 hónappal a koronavírus-járvány miatt késve megrendezett tokiói olimpiai játékok előtt bejelentette, hogy mégis az óceánba engednek 1,3 millió tonna, azaz körülbelül 500 olimpiai úszómedence feltöltésére elegendő sugárszennyezett vizet.

Víz 

125 éves „a magyar delfin” olimpiai sikere

„Nem tudtam magamat beleélni abba a lélekemelő tudatba, amelyet az olimpiai bajnokok érezhetnek” – vallotta önéletrajzi könyvében Hajós Alfréd az 1896-os athéni olimpiáról. A görög király kérdésére, hogy hol tanult meg úszni, egyszerűen csak annyit felelt: a vízben.

Víz 

Elindult a viharjelzés a nagy tavainkon – Így értelmezze a fényjeleket!

A viharjelző állomások villogó fényjelzésekkel tudatják, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint erős szél vagy vihar közelít. A rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertőn és a Tisza-tavon is megkezdte a munkát áprilistól.

Víz 

Mérgező szennyvíz öntötte el Florida egy részét

Több mint 300 házat kellett evakuálni Tampa Bay területén – a lakókat üzenetben figyelmeztették, hogy azonnal hagyják el otthonaikat, mert a Piney Point ipari víztározóból elszabadult szennyvíz elöntötte a vidéket.

Víz 

Katasztrófahelyzet Indonéziában és Kelet-Timorban

Villámáradások és földcsuszamlások sújtották vasárnap, 2021. április 4-én Indonézia keleti részét és Kelet-Timort. Legalább 103 ember veszítette életét a hétfői adatok alapján, de sokan voltak eltűntként nyilvántartva, így ez a szám emelkedhet – írta a BBC.

Víz 

Elhunyt Bíró Péter, a hazai és nemzetközi hidrológia kiemelkedő tudósa

2021. március 25-én elhunyt Bíró Péter, az MTA rendes tagja és Veszprémi Területi Bizottságának egykori elnöke, kutató, professor emeritus, valamint a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egykori igazgatója – tudatta közleményben az MTA.

Víz 

Sandra Postelé a Stockholmi Víz Díj

Sandra Postelnek, a tudományos életművét az édesvíz megőrzésének és fenntartható használatának szolgálatába állító amerikai kutatónak ítélték oda a víz világnapján a Stockholmi Víz Díjat. A díjátadót augusztus végén, a World Water Week keretében tartják majd.

Víz 

Holnapután a Kárpát-medencében

Milyen változásokat hoz a globális felmelegedés a Kárpát-medencében? Lesz-e hazánkban sivatag, és mi az a medikán? Milyen lesz a jövő időjárás-jelentése, és bízhatunk-e majd benne? – az mta.hu Bozó László akadémikussal, az MTA Víztudományi Program Irányító Testületének tagjával beszélgetett.

mta.hu
Víz 

Kimerültek a víztározók, Tajvanon súlyos korlátozások jönnek

Tajvanon korlátozzák a lakossági vízellátást a vízhiány miatt, de azért mindent elkövetnek, hogy – bár a vízfogyasztást az iparban is jelentősen vissza kell vágni, de – a csúcstechnológiai gyárakban a termelés folyamatos maradjon.

Víz 

Az óceánokra is súlyos hatással van a klímaváltozás

Március 23-a a meteorológia világnapja. Az 1940 óta működő Meteorológiai Világszervezet (WMO) ebből az alkalomból idén közleményben hívta fel a figyelmet az óceánok klímavédő és káros emberi tevékenységet ellensúlyozó szerepére.

Víz 

Nagyinterjú Áder Jánossal fenntarthatóságról, egyéni felelősségről és teremtésvédelemről

Áder János a víz világnapján a Mária Rádiónak adott exkluzív interjúban beszélt a teremtett világ védelméről, a víz három drámájáról és fontos szerepéről a fenntarthatósági célok elérésében, a magyarországi eredményekről és döntésekről, valamint a budapesti Fenntarthatósági Világtalálkozóról.

Víz 

Ismét erős földrengés és cunamiriadó volt Japán északkeleti partjainál

A 2021. február 13-i fukusimai 7-es erősségű tenger alatti fészkű földrengés után a hétvégén ismét 7-es erejű szeizmikus eseményt jelentettek Japán északkeleti partszakaszánál. A mijagi földrengés hipocentruma szintén a víz alatt volt.

Víz 

Már a Föld népességének egynegyedét érinti a vízhiány

A klímaváltozás, a felmelegedés, a vízkörforgás átalakulása és a tengerszint emelkedése súlyos vízhiányhoz vezethet, ez fenyegeti a békét, a biztonságot és a stabilitást, valamint kiélezi a társadalmi különbségeket az érintett országokban és régiókban.

Víz 

Újabb részletek a Sydney-t és környékét sújtó árvízről

A még mindig egyre súlyosbodó esőzések és az erős széllökések miatt már nagyjából 18 ezer embert menekítettek ki az Új-Dél-Wales teljes partvidéki részét letaroló árvízből, és nem várható, hogy hamarosan javulni fog a helyzet – írta hétfőn reggel a BBC.

Víz 

A víz világnapján megalakult civilekből a Nagy Tavak Koalíció

Miután tavaly ősszel már kiadtak közösen egy nyilatkozatot, amelyben a magyarországi tavak védelmére kérték a döntéshozókat, március 22-én, a víz világnapján balatoni, Fertő tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások és szervezetek megalapították a Nagy Tavak Koalíciót.

Víz 

Happy hét a vízivásért

Idén is megrendezik a Happy hetet – tájékoztatta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-t. Az óvodásokat és iskolásokat megszólító rendezvénysorozat a vízfogyasztást népszerűsíti.

Víz 

Több ezer embert kellett evakuálni Ausztráliában áradások miatt

Hatalmas áradások sújtják Ausztrália keleti partját, azon belül is Új-Dél-Waleset a napok óta tartó heves esőzések miatt. A helyzet a hét végéig nem fog javulni, hétfőn iskolaszünet kezdődik több helyen.

Víz 

Fertő: a tó feltöltése mellett a talajvíz pótlására is szükség volna

Nem elég a helyben keletkezett víz elfolyását megakadályozni, ezért a Mosoni-Dunából pótolnák a hiányzó vizet a Fertő tóban és a Fertőzugban. A tét a mezőgazdasági tevékenység fenntarthatósága – derült ki egy kismartoni sajtótájékoztatón.

Víz 

A fenékhálós halászat annyi szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint a repülők

Először vizsgálták kutatók, hogy az óceánok fenekét halászhálóval végigsöprő halászat milyen hatással van a klímára. Ez a halászati módszer évente átlagosan egy gigatonna karbonkibocsátással jár – írta az MTI egy a Nature-ben publikált tanulmány alapján.

Víz 

A vízválság megelőzéséről beszélt a köztársasági elnök az ENSZ konferenciáján

A vízválság megelőzésének fontosságára, a kihívásokra és az új feladatokra hívta fel a figyelmet Áder János az ENSZ online megtartott, New York-i vízügyi konferenciáján – adta hírül az MTI.