2018. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Víz 

A korallzátonyok pusztulása miatt négyszeresére nőhet az áradások kockázata

Egy, a Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmány szerint a globális felmelegedés okozta várható tengerszint-emelkedéssel a korallzátonyok csökkenése az évszázad végére négyszeresére növelheti az áradásokat a tengerparti térségekben. 

Víz 

Ismét iható a csapvíz Mágocson

Múlt héten kútfelújítási munkálatok közben olyan súlyos műszaki hiba történt Mágocson, hogy a csapvíz emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált. Szerencsére a problémát sikerült megoldani, így a vízvizsgálati eredmények szerint ismét iható a baranyai kisváros vize. A korábbi vízkorlátozás továbbra is érvényben marad: autómosásra, kertek locsolására a vezetékes vizet használni tilos.

bama.hu
Víz 

Jön a csapadékvízadó?

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső komoly kihívásokkal állítja szembe Kiskunhalast is. A város vezetése a csapadékvíz-elvezetés problémáját egy olyan intézkedéstervvel orvosolná, amely szerint közműdíjat kellene fizetniük a kiskunhalasiaknak. A végső döntés előtt a lakossággal is egyeztetnek majd. 

Víz 

Izrael segítene Irán vízproblémáján?

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök videóüzenetében a fejlett izraeli vízgazdálkodási technológia átvételét ajánlotta fel a környezeti gondokkal és vízhiánnyal küzdő iráni lakosságnak. 

Víz 

Baktériummal fertőzött ásványvíz került a boltok polcaira

Visszahívja a Vivienvíz Kft. azokat az általa gyártott Lupilu elnevezésű szénsavmentes ásványvizeket, amelyek a Lidl saját márkás termékeiként vannak jelen az áruházlánc polcain. A cég közleménye szerint a termék áprilisban került forgalomba, de azóta semmilyen panasz nem érkezett hozzájuk.

Víz 

Megállapodhat egymással Egyiptom és Etiópia a vitás vízerőműről

Négy év után végre sikerült megállapodnia Egyiptomnak és Etiópiának abban, hogy rendezik vitáikat a Níluson megépítendő vízi erőművel kapcsolatban. Kairó ugyanis attól tart, hogy a létesítmény veszélyeztetni fogja Egyiptom vízellátását.

Víz 

Ivóvizünk varázslatos útja

Az M1 Itthon vagy! legutóbbi adásában különleges víztörténeti túrára invitálták a nézőket. A műsorban azokat a lenyűgöző vízpalotákat, vízkatedrálisokat ismerhettük meg közelebbről, amelyek hosszú évek óta biztosítják ivóvízellátásunkat.

Víz 

Felmelegedőben: a megszokottnál 3 Celsius-fokkal melegebb az Adriai-tenger

Már áprilisban olyan meleg volt az Adriai-tenger, mint júniusban szokott lenni, az pedig, hogy azóta is 30 Celsius-fokos meleg uralkodik a térségben, még tovább emelte a tengervíz hőmérsékletét, amely helyenként már a 27 Celsius-fokot is elérte.  

Víz 

Vízhiány? Van egy ország, amely már megoldotta a problémát

A vízhiány egyre több országban jelent problémát: Fokvárosban például jelenleg komoly korlátozások vannak érvényben, pedig évekkel korábban felkészülhettek volna a bajra, csakúgy, mint Izrael, ahol viszont már az 1960-as években elkezdtek előre gondolkodni, és olyan eredményeket értek el, amelyekből máshol is sokat tanulhatnak. 

Víz 

Szökőkútba csobbanna? Ne tegye!

A tikkasztó hőségben szinte hívogatják a hűsölni vágyó járókelőket a medence nélküli köztéri szökőkutak. Azonban nem árt ezekkel a csobogókkal és feltörő vízsugarakkal szemben az óvatosság, mivel csúnya betegségek melegágyai lehetnek.

Víz 

Tilos a vízfogyasztás Mágocson

„Kútfelújítási munkálatok során olyan műszaki probléma adódott, amely miatt a mágocsi víz ivásra és fogmosásra sem alkalmas” – írja közleményében a Mezőföldvíz Kft. Jelenleg lajtos kocsik járják az utcákat, valamint a szolgáltató a város több pontján mobil tartályos vízvételezési pontokat hozott létre.

Víz 

Száraz tények: át lehet sétálni a Tigrisen

Megdöbbentő képsorok sokkolták a világot: olyan alacsony a Tigris vízszintje, hogy át lehet rajta sétálni. Ha az ősi folyón megépül a törökországi Ilisu-gát és az 1200 megawattos vízerőmű, akkor a sekély szint akár állandósulhat is. 

Víz 

Mi oldhatná meg a vízválság problémáját?

Fokvárosban hamarosan elzárják a csapokat, a nyugati világ csatornáiban folyó vízben soha nem látott koncentrációt érnek el a gyógyszermaradék-molekulák. A klímaváltozás következtében elsivatagosodó termőföldeknek pedig villámgyors tápanyag-utánpótlásra van szükségük. Ez csak három életbevágó probléma, amelyre megoldást jelenthetnek a legmodernebb szennyvíztisztító eljárások és az újrahasznosítás.

innoteka.hu
Víz 

A víz már luxuscikknek számít Egyiptomban

Globálisan is egyre komolyabb problémát jelent a vízhiány. Fokvárosban hamarosan végleg el kell zárni a csapokat, de más világvárosokat is hasonló tragédia fenyeget – a rémálomnak pedig még mindig nincs vége. Egyiptomban brutálisan megemelték az ivóvíz árát, így az már szinte luxuscikknek számít.

Víz 

Új magyarázatot találtak arra, hogy miért csúszós a jég

A jég a víz egy igen érdekes fázisa: mivel kevésbé sűrű, mint a folyékony halmazállapotú anyag, nyomás hatására csökken az olvadási pontja. Sokak szerint éppen ez áll a jég csúszósságának hátterében. Egy tudós testvérpáros azonban rácáfolt az elméletre. 

Víz 

Tiszta víz került a városligeti Felső-tóba

Teljesen kitakarították a városligeti Felső-tavat, így a park népszerű közösségi terénél újra tiszta és friss víz várja a látogatókat. A munkálatok során a tavat leengedték, medrét fertőtlenítették és iszapmentesítették, majd korszerű vízkeringető és uszadékfogó rendszereket telepítettek.

Víz 

Tudta, hogy kétféle vízmolekula létezik?

Svájci kutatóknak először sikerült izolálniuk a vízmolekulák két különböző formáját. A vízmolekulákról ismert, hogy két különböző izomer (vagy típus) formájában léteznek; ez a különbözőség atomi szinten enyhén eltérő tulajdonságaikon alapszik.

Víz 

Villámárvíz sújtott több német települést

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt villámárvíz sújtott több települést Németországban. A legnagyobb károk Hessen és Rajna-vidék-Pfalz tartományban keletkeztek. Az ország északkeleti részén mindeközben aszály van: Berlinben például az elmúlt egy hónapban alig esett az eső.

Víz 

Irány a Balaton! Kiváló a magyar tenger vízminősége

Nyáron egyre többen döntenek úgy, hogy a vakációt a Balaton mellett töltik. A magyar turizmus egyik ékköve most még vonzóbbá válhat, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézete szerint kiváló a magyar tenger vízminősége. 

Víz 

Egy nap a vízért: izgalmas programok a Magyar Tudományos Akadémián

Ásványvízkóstolás, filmvetítések, interaktív, vízzel kapcsolatos kísérletek – egyebek mellett ilyen ingyenes programokkal várja június 1-jén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) azokat az érdeklődőket, akik közelebbről is megismernék a víz csodáit.