2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Víz 

Van sütnivalójuk! Kínában már koholják az esőt

Igen leleményes ötlettel próbálják megoldani a kínaiak az ország bizonyos területeit érintő vízhiányt. A China Aerospace Science and Technology Corporation szakemberei egy olyan kemencehálózattal rukkoltak elő, amellyel évente mintegy 10 milliárd tonna csapadékot lehetne előállítani a Tibeti-fennsík fölött.

Víz 

Egy sivatagos ország, mely az édesvízre építette jövőjét

Fokvárosban lassanként elfogy az ivóvíz. A dél-afrikai városnak ideje lenne példát vennie arról az országról, ahol már 1902-ben úgy gondolták, hogy a vízmérnökök egykor még az állam megmentőivé válhatnak.

Víz 

Nem lehet tovább várni: a világnak fel kell készülnie a vízhiányra

Fokváros vízhiányválsága globális aggodalmat keltett azzal a veszéllyel kapcsolatban, hogy nemsokára a világ számos városában elfogyhat a víz. A növekvő kockázatok miatt pedig előtérbe került a vízlopás kérdése, valamint az, hogy hogyan lehetne enyhíteni a kialakult helyzeten.

Víz 

Új dokumentumfilm a globális vízválságról

A legújabb kutatási eredmények szerint az amerikaiak többsége alulbecsüli a globális vízválság hatását. A Procter & Gamble (P&G) non-profit Children's Safe Drinking Water (CSDW) (Tiszta vizet a gyermekeknek) elnevezésű programja és a National Geographic egy új dokumentumfilm kiadásával, valamint egy, a víz világnapjával (World Water Day) egybeeső országos felmérés lefolytatásával igyekszik felhívni a figyelmet a globális vízválságra.

Víz 

Bölcsődékben, óvodákban takarékoskodnak a vízzel

Kiemelkedő szerepük van azoknak a kis méretű, csapba, zuhanyfejbe szerelhető eszközöknek, amelyekkel drasztikusan csökkenthető a vízfogyasztás. Ezeknek az apró szerkezeteknek a legkorszerűbb változatait szereli fel a Hegyvidéki Önkormányzat az összes általa fenntartott bölcsődében és óvodában.

Víz 

Történelmi mélyponton Izrael vízkészlete

Fokváros után Izraelben is történelmi mélypontra süllyedtek a vízkészletek. Mivel egyelőre semmilyen jel nem mutat arra, hogy véget érne az immár öt éve tartó, rendkívüli száraz időszak, ezért az izraeli kormánynak hamarosan  újabb tengervíz-sótalanító üzem építéséről kell döntenie. 

Víz 

Zaccoljon, mennyire hatékony ez a víztisztító!

Sokféleképpen megpróbálták már újrahasznosítani a szerves zaccot, de a legújabb módszer hasznossága még ezeken is túltesz. Egy olasz anyagtudós, Despina Fragouli ugyanis rájött arra, hogy miképpen lehet a kávézaccból olyan filtert készíteni, amely a szennyezett vizek megtisztításában kaphat fontos szerepet.

Víz 

Víz nélkül nincs jövőnk

A klímaváltozás a vízről szól, hatásainak több mint kétharmada a vízen keresztül nyilvánul meg – szögezte le Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora. A gyakoribb árvizek mellett elfelejtjük, hogy a legnagyobb kihívást az aszály jelenti. 

Víz 

Vízválság és klímaháború jelen időben: 17 millió ember sorsa a tét

A vízválság többé már nemcsak egy fenyegető rémkép, hanem kézzelfogható valóság. A klímaváltozás következtében egyre csökkenő vízkészlet több afrikai országban eddig még sosem látott mértékű humanitárius válsághoz és háborús konfliktushoz vezetett. A Csád-tó körüli négy országban 17 millió ember sorsa vált teljességgel bizonytalanná. A konfliktus kézzelfogható közelségbe hozza mindazt, ami az emberiségre várhat a klímaváltozás okozta vízválság következtében.

Víz 

Közösen kell megoldást találni a belvíz okozta gondokra

A gazdák egyelőre tanácstalanok, mert saját erőből nem tudják megoldani a vízelvezetést. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában szakértők segítségével annak jártak utána, hogy kinek a feladata a mezőgazdasági területekről a víz elvezetése, illetve hogy hogyan tárolható a belvíz.

Víz 

Mit kell tennünk ahhoz, hogy egy vízbiztos világban élhessünk?

„Úgy tékozoltuk bolygónk kincseit, a levegőt és a vizet, mintha nem lenne holnap. S így már nem is lesz” – fogalmazott Áder János köztársasági elnök a 8. Víz Világfórumon, Brazíliavárosban. Az eseményen az ENSZ Vízügyi Elnöki Testülete – amelynek a magyar államfő is tagja – ismertette a globális vízválság elkerülésére megfogalmazott cselekvési javaslatait arra vonatkozóan, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy egy vízbiztos világban élhessünk. 

Víz 

A Jászságban komoly gondokat okoz a belvíz

Az utóbbi napokban lehullott csapadék következtében nőtt a vízborítás nagysága és az átemelt belvíz mennyisége a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén. Emellett változatlanul II. fokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján – mondta Laczi Zoltán, a Kötivízig sajtóreferense a szoljon.hu-nak.

Víz 

Győzelem a vízhiány felett: egyelőre megmenekültek a fokvárosiak

Fokvárosban korábban arra számítottak, hogy a nulladik nap – amikor teljesen elfogy az ivóvíz – már 2018 áprilisában eljön. A helyi vezetők közleménye szerint azonban a vízzel való takarékoskodásnak köszönhetően sikerült 2019-re kitolni a rettegett dátumot. 

Víz 

Gazdálkodjunk okosan a csapadékvízzel!

Készüljünk fel a heves esőzésekre és a tikkasztó napokra, a csapadékvizet tartsuk helyben, hasznosítsuk, hagyjuk hasznosulni –  dr. Buzás Kálmán címzetes egyetemi tanár szerint az éghajlatváltozás miatt ezek az előttünk álló feladatok várnak ránk. 

Víz 

Tudja-e, hogy hol esett utoljára 120 ezer éve eső?

Ha tartós szárazságról beszélünk, többnyire a forró és hatalmas észak-afrikai homoksivatag, a Szahara jut az eszünkbe. Pedig a Szahara valóságos oázisnak számít a Föld legkietlenebb vidékéhez, az Andok és a Csendes-óceán között elterülő Atacama-sivatag egyes területeihez képest.

Víz 

Modernizálni kell a Sió-zsilipet

Az elmúlt hónapokban leesett jelentős csapadékmennyiség miatt még mindig nem javult a helyzet a Balatonnál és a környékén: a Kapos folyó mentén harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, a szivattyútelepek pedig folyamatosan működnek. A hatékonyabb védekezés érdekében a vízügyi szakemberek úgy döntöttek, hogy megújítják a Sió-zsilipet.

Víz 

Munkára kellene fogni a vizet

Meg kell háromszorozni az öntözött területek nagyságát, megakadályozni, hogy elszivárogjon a megtermelt ivóvíz negyede, új geotermikus projekteket kell indítani, víztározók sorát létesíteni, közben pedig ellenállni árvíznek és aszálynak is – Kurdi Viktor, a Mavíz elnöke szerint hazánkban ezek a legfontosabb teendők.

Víz 

Már 36 ezer hektárnyi szántó van víz alatt

A belvíz miatt egyre több helyen már harmadfokú készültség mellett védekeznek. Emellett már csaknem kétszáz kilométeren árvízvédelmi készültséget is elrendeltek – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez eljuttatott közleményében.

Víz 

Évente négymillióan halnak meg vízhiány miatt

Jelenleg a világon kétmilliárd ember szennyezett vizet fogyaszt napi szinten – mondta Juhász Árpád az M1 csatornáján. A geológus arra is figyelmeztetett, hogy az emberiség létszáma egyre növekszik, így globálisan emelkedik a vízigény is, de egyelőre nincs meg az arany középút.

Víz 

Beyoncé több mint 300 ezer ember vízellátását segíti Burundiban

Beyoncé szervezete, a BeyGOOD tiszta vizet visz az Afrikában található Burundi állam lakosainak, mely munkához most jelentős mértékben járult hozzá a Gucci. Az európai székhelyű divatcég egy imponáló, egymillió dolláros felajánlást tett, melyből az UNICEF, a Chime for Change és az énekesnő alapítványa együttesen részesül.