2019. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Rohamtempóban fogy az oxigén az óceánokból

Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt, szaporodnak a halálzónák – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése. Mint kiderült, a nagy testű halakat különösen nagy veszély fenyegeti, mivel sok ökoszisztéma az összeomlás szélére sodródott.

Víz 

Hatalmas vízesés jelent meg Grönlandon

Tavaly a világ egyik legnagyobb vízesése alakult ki Grönlandon, amely 5 óra alatt kétezer olimpiai medencét tudott volna megtölteni. A Cambridge-i Egyetem szakemberei drónok segítségével bukkantak rá a nem mindennapi, aggasztó jelenségre. 

Víz 

Elpusztítja és kővé dermeszti áldozatait a Medúza-tó vize

Elsőre azt gondolnánk, hogy a kővé változtató tó csak a mesékben létezik, pedig Tanzániában valóban van egy olyan tó, melynek vize  meggyilkolja és kővé dermeszti a legtöbb élőlényt. 

Víz 

Spanyolország fallal védekezne az elsivatagosodás ellen

Spanyolország délkeleti részén az elmúlt ötven évben 30 ezer négyzetkilométer félig kiszáradt terület alakult ki. Az évszázad végéig akár az ország egyötödét sivatag alkotja majd. A spanyolok most fallal védekeznének az elsivatagosodás ellen. 

Víz 

Szinte teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés

A napokban újabb drámai felvételek jelentek meg a Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesésről. Az UNESCO természeti világörökségek listáján is szereplő vízesés évtizedek óta nem volt annyira kiszáradva, mint most. 

Víz 

Bűzös hab borította be India leghíresebb tengerpartját

A környezetszennyezés, a tiszta, iható ivóvíz hiánya, valamint a rendkívüli áradások eddig is komoly gondokat okozott Indiának. Csennaiban azonban most igen súlyos jelenségre figyeltek fel: a város tengerpartját több kilométer hosszan sűrű, büdös hab borította el. 

Víz 

Alkalmazkodnunk kell a gyakori vészhelyzethez?

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint az elmúlt tíz év minden eddigi melegrekordot megdöntött. Egyre gyakrabban fordulnak elő pusztító aszályok és árvizek, a jégsapkák pedig olvadásnak indultak; a klímaváltozás elleni harc már nem tűr halasztást. 

Víz 

120 éve nem volt akkora aszály Ausztráliában, mint idén tavasszal

Az elmúlt 120 év legszárazabb tavasza az idei Ausztráliában – jelentette be az ország meteorológiai intézete (BoM). A rekordmagas hőmérsékletek miatt több farmon is szigorúan korlátozni kellett a vízfogyasztást. 

Víz 

Összefogás a Maros árvízvédelméért

Mintegy 2,68 millió euró (nagyjából 908 millió forint) értékben fejleszti a Maros menti vidék árvízvédelmét a román Marosi Vízügyi Igazgatóság (ABAM), valamint a magyar Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) konzorciuma.

Víz 

A klímaváltozás lemoshatja Velencét a világörökségi listáról

Velencét szinte teljesen elárasztotta a tenger – az elmúlt hét szélsőséges időjárása után ráadásul újabb problémával kell szembenéznie a történelmi városnak: a folyamatos áradások miatt az UNESCO világörökségi listájáról is lekerülhet.

Víz 

Előtte-utána képek az elárasztott Velencéről

Szinte az egész világ Velencéért aggódik – a történelmi város tereit és utcáit a tenger teljesen elöntötte. A Femina összegyűjtötte azokat a fotókat, melyek Velence legszebb helyeit mutatják be az áradás előtt és után.

femina.hu
Víz 

Teljesen megváltozott a kenyaiak élete, amióta helyben van ivóvizük

Amíg Velencében árvíz pusztít, addig a világ más területein a vízhiány szedi áldozatait. Kenyában most sikerült átadni egy olyan napenergiával működő szerkezetet, amely az óceánvizet ivóvízzé alakítja. A találmány mintegy 25 ezer embernek segít.

Víz 

A francia Riviéra is víz alatt van

Velencében még mindig katasztrofális helyzetek uralkodnak, a víz azonban nemcsak ott, hanem a francia Riviérán is óriási pusztítást végzett. Alpes-Maritimes és Var megyékben egyes városokban két-három havinak megfelelő csapadékmennyiség hullott le a hétvégén.

Víz 

Angliában fontos munka vár a hódokra

A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb az időjárás – Angliát például áradások és aszályok is sújtják. Az országban 400 évvel ezelőtt kiirtották a hódokat, most azonban fordult a kocka: az állatokat most visszatelepítenék, hogy segítsenek az árvizek elleni védekezésben. 

Víz 

Hazánk, az elfolyó vizek országa

Vajon hogyan tudunk felkészülni a klímaváltozás szélsőségeire? A kevés és a sok víz drámája ugyanis  – a közhiedelmekkel ellentétben – hazánkat sem kíméli. A témáról Kajner Péter írt átfogó cikket. 

masfelfok.hu
Víz 

A tenger végleg elnyelheti Velencét?

A sok víz drámája most Velencében vált valósággá. Anders Levermann klímakutató a Die Zeitnek adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte már csak idő kérdése, hogy Velencét mikor borítja el végleg a víz. 

Víz 

Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben

A vízügyek kezelése egyidős az emberiséggel, ám a klímaváltozás miatt a vízkezelés fontossága egyre csak nő. A Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódóan dr. Bogárdi János, a Bonni Egyetem Fejlesztési Kutatóközpontjának vezető munkatársa beszélt a vízgazdálkodás problémáiról és a lehetséges megoldásokról. 

Víz 

A politikai nézeteltérések mögött gyakran a szűkös vízkészletek állnak

A szűkös vízkészlet az élet minden területére hatással van. Aaron Wolf, az Oregoni Állami Egyetem Vízügyi Konfliktusmenedzsment Programjának igazgatója a Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódóan adott interjújában a politikai nézeteltérések és a víz hiánya közti összefüggésekről beszélt. 

Víz 

Közel egymillió embert érintenek a dél-szudáni árvizek

Dél-Szudánban több mint 420 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát az árvizek miatt. Az ott élők 60 százaléka már azelőtt is súlyos élelemhiánytól szenvedett, hogy júliusban elkezdődött az esőzés. 

Víz 

Rémálom Velencében

Az elmúlt fél évszázad legnagyobb árvize pusztít Velencében: a Punta della Saluténél levő mérőállomáson 187 centis áradást mértek, ennél magasabb vízállást, 194 centit 1966-ban rögzítettek.