2020. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Rengeteg emberéletet követeltek a brazíliai áradások

Az utóbbi napokban óriási felhőszakadás pusztított Brazíliában. A természeti katasztrófában 53-an életüket vesztették, 19 embert eltűntnek nyilvánítottak. A meteorológiai előrejelzések szerint a viharos időszaknak még nincs vége. 

Víz 

30 éven belül eltűnhetnek a Pireneusok gleccserei

Harminc éven belül eltűnhetnek a Spanyolország és Franciaország között magasodó Pireneusok gleccserei a globális hőmérséklet emelkedése miatt – figyelmeztetnek szakértők, akik szerint a mozgó jégtakarók eltűnése felforgatná a helyi ökoszisztémákat, és súlyos csapást jelentene egyebek között a turisztikai szektorra.

Víz 

Bajban a Rio Grande

Donald Trump amerikai elnök visszavont egy a vizek tisztaságának védelméről szóló, csaknem fél évszázados rendelkezést, ami miatt veszélybe kerülhet például a Rio Grande vizének tisztasága. 

Víz 

Egyre több áldozata van a spanyolországi ítéletidőnek

Nyolcra emelkedett a Gloria nevű vihar áldozatainak száma, amely még vasárnap este erős széllel, heves esőzésekkel és hóeséssel csapott le az Ibériai-félszigetre. 

Víz 

Ma már nincs mit mérnie a kiskunsági vízmércének

A globális felmelegedés egyik legszörnyűbb következménye a vízhiány. A helyzet súlyosságáról mesél az a kiskunsági vízmérce is, amely néhány évtizeddel ezelőtt még vízben állt, de ma már árván porosodik.

Víz 

Annyi hó esett egy kanadai városban, hogy már a hadsereget is be kellett vetni

A heves hófúvások miatt rekordvastagságú hóréteg lepte el a kanadai St. John’s városát. A helyzet annyira súlyos, hogy már a hadsereget is be kellett vetni.

Víz 

Óriási vihar pusztított Spanyolországban

Heves esőzéseket és súlyos áradásokat okozott Spanyolországban a vasárnap óta tomboló Gloria nevű vihar, amely miatt négy ember életét vesztette. Gloria Franciaország déli része felé vette az irányt, meteorológusok szerint 1982 óta ez a legpusztítóbb vihar a régióban.

Víz 

A klímaváltozás és az ember hatása a Kárpátok hegyi tavaira

A Kárpátok hegyi tavainak ősi iszaprétegeit vizsgálják az ELTE kutatói, hogy választ kapjanak arra, miként jelzi a különböző klímaciklusok váltakozását az egykor élt fajok száma és változatossága. A szakemberek arra is keresték a választ, hogy az emberi tevékenység miként borítja fel a természetes folyamatokat.

Víz 

Lengyelországnak is meg kell küzdenie a vízhiánnyal

A forró nyár óriási kihívás elé állította Lengyelországot, ahol komoly problémát okozott a vízhiány. A lengyelek ezért létrehoztak egy 2021-től 2027-ig tartó hatéves tervet annak érdekében, hogy a 38 millió lakosú országban javuljon a vízellátás.

blog.syngenta.hu
Víz 

A tűz után most a víz pusztít Ausztráliában

Megérkezett a várva-várt eső Ausztrália keleti tájaira, a legtöbb helyen kedvezően is alakultak az időjárási körülmények. Az ausztrálok mégsem örülhetnek: a drasztikus tűzvész sújtotta Új-Dél-Wales államának most az árvízzel kell megküzdenie. 

Víz 

Sör van, víz nincs: súlyos szárazság pusztít egy ausztrál kisvárosban

Az új-dél-walesi Murrurundiban már olyan súlyos szárazság van, hogy a települést átszelő folyó kiszáradt. A városban három éve nem esett nagy mennyiségű csapadék, a tűzvész pedig csak tovább ront a helyzeten.

Víz 

Rekordszintre emelkedett a világtengerek hőmérséklete

Az elmúlt években rekordszintre emelkedett a világtengerek hőmérséklete. A szakemberek szerint a klímaváltozás miatt gyorsult fel az óceánok felmelegedése. 

Víz 

Rejtélyes gleccserek: terebélyesednek, amikor a többi elolvad

A globális felmelegedés miatt a gleccserek rohamtempóban olvadni kezdtek – a folyamatnak tragikus következményei lehetnek a szakemberek szerint. Néhány ázsiai gleccser azonban stabil marad, sőt némelyik még gyarapodott is. A kutatók most megfejtették a különleges jégmonstrumok titkát. 

Víz 

Fontos árvízvédelmi munkálatok indultak a fehérvárcsurgói tározónál

Fontos árvízvédelmi munkálatok indultak a fehérvárcsurgói tározónál. Jelenleg az oldaltöltés, a keresztgát, az árapasztó mű és az erdei utat érintő munkák kivitelezése zajlik, melyek várhatóan 2020 szeptember elsejéig befejeződnek.

feol.hu
Víz 

Rohamtempóban olvad a Thwaites-gleccser is

Az International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) robotizált tengeralattjárót küld a Thwaites-gleccser 600 méter mély, vízzel töltött üregébe. A szakértők megpróbálnak választ kapni arra, hogy miért olvad ilyen gyorsan az Antarktisz egyik legnagyobb gleccsere. 

Víz 

A sok víz után a kevés víz drámája sújtja Velencét

Novemberben egész Velencét elöntötte a tenger, januárban azonban már a kisebb csatornákban minimálisra csökkent vízszint; már a gondolák sem tudnak közlekedni. A dagály után most az apály nehézségeivel kell megbirkóznia a történelmi városnak. 

Víz 

Fallal védenék az árvizektől a Szent Márk-székesegyházat

Két méter magas, átlátszó műanyag fallal védenék meg a Szent Márk-székesegyházat az áradásoktól. Az utóbbi időben a tenger óriási károkat okozott a világhírű műemlékben. 

Víz 

Rengeteg áldozata van az indonéz árvizeknek

Az év végén kezdődött heves esőzések váratlan áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak Jakarta és Lebak térségében. A katasztrófában 53 ember vesztette életét. 

Víz 

Magyar fejlesztésnek köszönhetően Tunéziában már mindennap van ivóvíz

A Budapesti Víz Világtalálkozó is rámutatott arra, hogy a magyar vízipari tudástőke külföldön óriási értéket képvisel. A Hungarian Water Technology Corporation innovációja például Tunéziában segít az ivóvíz előállításában. 

Víz 

2050-ig eltűnhet a Duna-delta és a román tengerparti üdülők egy része

A Grigore Antipa Intézet klímakutatói szerint a Fekete-tenger vize nyolcvan év alatt húsz centimétert emelkedett. A Romániát is érintő felméréseik szerint a Fekete-tenger vízszintjének emelkedése miatt a Duna-delta jelentős része víz alá kerülhet.