2018. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Víz 

Jóval magasabb a Déli-óceán szén-dioxid-kibocsátása, mint azt eddig gondolták

Amerikai kutatók 2014 és 2017 közötti években a Princeton Egyetem vezetésével gyűjtöttek adatokat úszó robotokkal arról, hogy menyi szén-dioxidot nyel el és bocsát ki a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz között elterülő Déli-óceán. Az eredmények nagy meglepetést okoztak. 

Víz 

Múlt a jelenben: sok minden felszínre került a Duna alacsony vízállása miatt

A tartós hőség következtében jelentősen csökkent a Duna vízszintje – a Margit híd lábánál ötven méternél hosszabb félsziget alakult ki. Az alacsony vízállás miatt még egy víz alatti alagút is a felszínre került. 

Víz 

Esztergomnál kiszáradt a Duna egyik mellékága

Az idei hőség nem kíméli természetes vizeinket – a többi között a Dunát is megviseli az egész Európát sújtó aszály. Hogy mennyire súlyos a helyzet, azt jól példázza az a drónfelvétel, amely Esztergomnál, a Duna egyik ágánál készült. 

Víz 

Vízhiány van Észak-Magyarországon

Ivóvíz-takarékosságra kéri az ellátási területén élő fogyasztókat a kazincbarcikai székhelyű Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel. Az ÉRV szolgáltatási körébe Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 700 ezer fogyasztó tartozik.

Víz 

Kiváló minőségű a budapesti csapvíz

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén folyamatos és biztonságos az ivóvíz-szolgáltatás, még a tikkasztó hőségben is biztonságosan fogyasztható a csapvíz – közölte a közszolgáltató a hirado.hu-val.

Víz 

A vízhiány ellen a régiek módszere jelenthetne megoldást

Augusztus 15-től tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter. Szükség esetén bizonyos vízkorlátozásokat is elrendelhetnek. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató szerint a problémát az ártéri gazdálkodás oldhatná meg.

Víz 

Sokkolta a világot az aszály miatt kiszáradt ausztrál kenguru

Ausztráliában az elmúlt 100 év legsúlyosabb szárazsága pusztít, a meteorológusok szerint pedig egyelőre nem várható javulás. A helyzet súlyosságát mutatja az a fotó is, melyet egy új-dél-walesi farmer készített: a képen egy kiszáradt kenguru látható, amely a kontinenst kínzó aszály szimbólumává vált. Mutatjuk a sokkoló felvételt. 

Víz 

Extrém alacsony a Duna vízállása

Aszályközeli szintet értek el a Duna egyes északi szakaszai a hosszú ideje tartó forróság miatt. Budapesten augusztus 13-án 93 cm-es vízállást mértek, mely rendkívülinek számít a nyári időszakban. A fővárosban ráadásul felszínre bukott az Ínség-szikla is. 

Víz 

Vízkorlátozást vezettek be több településen Magyarországon

A tartós hőség miatt vízkorlátozást vezettek be több településen. A nagy melegben ugyanis jelentősen megnövekedett a vízfogyasztás, ezért  a főváros környékén is több helyen azt kérte a vízmű, hogy senki ne locsoljon, ne mosson autót és ne töltse fel a kerti medencét.

Víz 

Az űrből is látszik a Közép-Európát sújtó aszály

Egy német űrhajós nemrégiben segélykiáltásnak is beillő fotókat osztott meg az egyik közösségi oldalon – ezeken a felvételeken jól látszik, hogy mekkora változást okozott a Közép-Európát sújtó aszály. Nem vitás, a klímaváltozás kegyetlen hatásai egyre nagyobb méreteket öltenek. 

Víz 

Tovább nőtt a tengerfelszín nyári hőmérséklete

Mintegy három Celsius-fokkal nőtt nyolc év alatt a tengerfelszín nyári hőmérséklete Dél-Korea partjainál, ami azt jelzi, hogy az országot sújtó idei tartós hőség súlyosbodik a következő években.

Víz 

Energiára cseréljük vizeink felét?

Az energiafelhasználás egyre nagyobb méreteket ölt. Most például kiderült, hogy Európában és az Amerikai Egyesült Államokban a természetből kinyert víz mintegy felét áramtermelésre használják. 

Víz 

A helyzet egyre rosszabb: forró eső esett Kaliforniában

Hetek óta brutális hőhullám kínozza Dél-Kaliforniát: a Halál-völgyben júliusban 42 Celsius-fok felett volt a napi átlaghőmérséklet. Most pedig innen nem messze, a mexikói határ közelében fekvő Imperial városában dőlt újabb rekord, ezúttal a legmelegebb eső kategóriájában.

Víz 

Teljes szárazság Ausztráliában

A globális felmelegedés egyre kegyetlenebb módon hagy nyomot bolygónkon. Ausztráliában 50 éve nem volt akkora aszály, mint napjainkban. A hivatalos adatok szerint a szárazság mértéke Új-Dél-Wales tartományban elérte a 100 százalékot. A gazdák közül sokan már csak az egészségesebb állatokat tartják életben. 

Víz 

A Dunát is megviseli a hőség

A tikkasztó hőség miatt a természetes vizek apadni kezdtek. A Duna több szakaszánál jóval beljebb van a víz – jelentősen csökkent a vízállás  a kisapostagi, a dunaföldvári és rácalmási szakaszon is. 

Víz 

Vizes veszélyek: rossz vége lehet a szökőkutas csobbanásnak

A perzselő hőség miatt sokan a szökőkutaktól remélnek felfrissülést; a szakemberek szerint azonban nem árt vigyázni, hiszen a csobbanásnak komoly következményei lehetnek.

Víz 

Lassan termálvíz lesz a Balatonból

A hosszú ideje tartó hőség miatt közel 28 Celsius-fokig melegedett a Balaton vize. Az idokep.hu szerint a kánikula tovább folytatódik, így a magyar tenger hőmérséklete további 1 Celsius-fokkal emelkedhet. 

Víz 

Laoszban már működik a magyar víztisztító berendezés

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közbenjárásának köszönhetően már működik a katasztrófa sújtotta laoszi Attapeu tartományba szállított víztisztító berendezés, amely napi 5-6000 liter tiszta ivóvizet képes előállítani. 

Víz 

Esővízelnyelő parkkal küzd Bangkok a katasztrófa ellen

Bangkok nagy bajban van: a szakemberek szerint az utóbbi években annyi csapadék esett, hogy 2030-ig a város tengerszint alá kerülhet. A katasztrófa elodázása érdekében most esőelnyelő parkkal védik az özönvíztől a világ legnépszerűbb turisztikai célpontját. 

Víz 

Majdnem annyira meleg a Balti-tenger, mint a Földközi

Továbbra sem enyhül a kánikula Németországban, ahol augusztus 2-án már a Földközi-tenger vizének hőmérsékletét is megközelítette a Balti-tenger vize az északnémet partoknál.