2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Amikor megfordítjuk az esernyőt

A tiszta, iható ivóvíz értéke napról napra nő. Éppen emiatt kiemelten fontos szerepe van a tudatos vízgazdálkodásnak. A Rainwater Harvesting legújabb videójában szavak nélkül mutatja be az „esőaratás” szépségét.

Víz 

Marketinglufi volna a palackozott ásványvíz?

Gondolta volna, hogy hazánkban a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz? Ráadásul a palackozott vizekkel ellentétben a fogyasztásával nem termelünk feleslegesen műanyaghulladékot.  Ennek ellenére a palackozott ásványvíz úgy fogy, mint a cukor. Vajon miért? 

Víz 

70 tonna fűtőolaj ömlött a Moravica-folyóba

Vészhelyzetet hirdettek a nyugat-szerbiai Ivanjicában és környékén, miután feltételezhetően 70 tonna fáradt olaj ömlött a 11 ezer lelkes települést átszelő Moravica-folyóba. Videón mutatjuk, milyen károkat okozott a szennyezés.

Víz 

Csak a csapvíz – rengeteg vendéglátóhely csatlakozott a DRV Zrt. kezdeményezéséhez

Csak a csapvíz! – ezzel a szlogennel indított szemléletformáló kampányt a DRV Zrt. A kezdeményezésnek köszönhetően több vendéglátóhelyen is a DRV Zrt. által biztosított emblémázott pohárból díjmentesen szolgálnak fel kiváló minőségű csapvizet a vendégek számára.

Víz 

A rémálomnak még nincs vége: Japán nyugati részére is lecsapott a tájfun

Még mindig nincs vége a Japánt tépázó természeti csapásnak. A Krosza tájfun ezúttal a Hirosima prefektúrában található Kure város mellett ért partot, és az előrejelzések szerint a nyugati szárazföldi területen keresztül a Japán-tenger felé tart.

Víz 

Afrikában egymilliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe a szárazság miatt

A globális felmelegedés okozta vízhiány problémája sokkal összetettebb, mint gondoltuk. Afrika bizonyos részein nemcsak a szomjúsággal kell szembenézniük az ott élőknek, hanem azzal is, hogy az aszály sújtotta területek annyi szén-dioxidot bocsátanak ki évente, mint kétszázezer gépkocsi.

Víz 

Több mint egymillió embert kellett evakuálni Kínában a szupertájfun miatt

Kínában is apokaliptikus állapotok uralkodnak a tájfun miatt, melyet óránkénti 187 kilométeres széllökések és heves esőzések kísértek. A katasztrófában több mint 34 ezer otthon dőlt romba és 173 ezer hektárnál is nagyobb mezőgazdasági terület vált használhatatlanná. Videón mutatjuk az elképesztő pusztítást. 

Víz 

Vízkrízis: Magyarország sincs biztonságban

A World Resurces Institute napokban megjelent tanulmánya szerint nem csak a harmadik országokat fenyegeti vízhiány. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint meglehet, hogy pár évtizeden belül nekünk, magyaroknak is szembe kell néznünk a klímaváltozás egyik legsúlyosabb következményével. 

Víz 

Ismét halálos áldozatokat követelt a monszun

Óriási károkat okozott a monszun a dél-pakisztáni Karacsiban, ahol a beomló tetők és a leszakadt villanyvezetékek miatt tizenhét ember életét vesztette. A városra egyetlen nap alatt több mint 180 milliliter eső zúdult. 

Víz 

A tájfun miatt tízezrek maradtak áram nélkül Japánban

Vietnám után Japánt is elérte a tájfun. Többen megsérültek, Isigaki, Mijako és Okinava szigetén 15 ezer háztartásban nincs áram, 68 légi járatot töröltek, leállították a térségben lévő szigetek közötti kompforgalmat. 

Víz 

Vízválság fenyegeti Los Angelest

A szakemberek szerint a kritikus vízválság  nemcsak a harmadik világ városait fenyegeti, hanem a többi között Los Angelest is. A World Resources Institute most közzétett egy listát, amely azt szemlélteti, hogy mely országoknak kell tartaniuk a klímaváltozás legsúlyosabb következményétől: a vízhiánytól. 

Víz 

360 ezer éves lehet a Negev-sivatagi víztározó

Az eddig véltnél jóval idősebb lehet a Negev-sivatagi víztározó: izraeli, kínai, amerikai és svájci tudósok szerint az ősi tározó legalább 360 ezer éves lehet. A felfedezés sokat segíthet a globális klímaváltozás folyamatának megértésében. 

Víz 

Veszélyben a Nílus

A globális felmelegedés miatt a Nílus is veszélybe került: az ősi folyó vízhozamában egyre több az anomália, amelyek igen súlyos következményekkel járhatnak Egyiptomra nézve. 

Víz 

Egyre súlyosabb mértékeket ölt a vízhiány

Katar, Izrael, Libanon, Irán, Jordánia, Líbia, Kuvait, Szaúd-Arábia, Eritrea, Egyesült Arab Emírségek, San Marino, Bahrein, India, Pakisztán, Türkmenisztán, Omán és Botswana – csak néhány ország, ahol a klímaváltozás vagy a vizek pazarló túlhasználata miatt súlyos vízhiányban szenvednek az emberek. 

Víz 

Pusztító tájfun söpört végig Vietnámon

Katasztrofális állapotok uralkodnak Vietnám északi részén, ahol a Wipha tájfunt kísérő esőzésekben és árvizekben legalább öt ember életét vesztette. Quan Son járásban az áradás egy teljes falut romba döntött.

Víz 

10 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon egyetlen nap alatt

A szokatlanul magas hőség miatt Grönlandon egyetlen nap alatt 10 milliárd tonna jég olvadt el. A globális felmelegedés miatt az olvadás már a jégfelület 56 százalékát érinti. 

Víz 

A hőség darabjaira szedi Grönland jégtakaróját

A kutatók szerint az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő „darabokra zúzta” az európai melegrekordokat múlt héten, miután helyenként 4 Celsius-fokkal is meghaladta a hőmérséklet az addig mért legmagasabb értéket. A légköri mozgások ráadásul ezt a forróságot Grönland felé viszik majd.

Víz 

Nemcsak szép, de a villámárvizektől is véd az új baranyai tó

Idehaza is egyre fontosabb szerepük van az olyan projekteknek, amelyek segítenek az árvizek elleni védekezésben. Nemrég a Baranya-csatorna vízgyűjtőjén épített záportározó is elkészült. A Barátúri-tóra keresztelt tározó  nemcsak a villámárvizektől véd, de még turistalátványosságként is funkcionálhat.

bama.hu
Víz 

A hőség a norvég gleccsereket sem kíméli

Az Európán végigsöprő hőség Norvégiát is utolérte. A rekordmagas, 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet miatt a kutatók szerint fennáll a veszélye annak, hogy a norvég gleccserek egy része néhány éven belül teljesen eltűnik.

Víz 

Több milliárd embert fenyeget a vízhiány

Az UNICEF és a WHO jelentése szerint mintegy 2,2 milliárd embernek nincs hozzáférése tiszta, iható ivóvízhez. Az előrejelzések ráadásul semmi jóval nem kecsegtetnek: a víz túlhasználata és szennyezése miatt szomjas és bizonytalan jövő várhat ránk.