2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Víz 

Igazi csodakút: vízfakasztó eperfa Montenegróban

A montenegrói Dinosa faluban áll egy eperfa, amellyel elképesztő dolgok történnek: a fa törzséből olykor ugyanis víz folyik. A különleges jelenségről videó is készült. Azt nem lehet tudni, hogy a folyamatosan, egyenletesen folyó víz  meddig csorgott a fából, de állítólag az utóbbi évtizedekben ez rendszeresen előfordult. 

Víz 

Évszázadunk nagy küzdelme: nem csak Fokvárost fenyegeti a vízhiány

Fokváros lehet az első olyan nagyváros a világon, amely teljesen kifogyhat az ivóvíz készletéből. A helyiek már fejenként csak napi 50 liter ivóvizet használhatnak fel. A BBC szerint azonban hamarosan több országnak is hasonló problémákkal kell szembenéznie. A többi között Kínát, Egyiptomot, Mexikót és Törökországot is utolérheti korunk egyik legrettegettebb katasztrófája, a vízhiány. 

Víz 

Rekordszinten az óceánok felmelegedése

Földünk gigantikus óceánjai a méreteikhez illőn jelzik az emberiségnek a globális felmelegedés mértékét - írja a Phys.org. A klímaváltozás miatt keletkező extra hő több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el, és ez alapján talán nem is annyira meglepő, hogy a víztömeg felső 2000 métere 1,51×1022 Joule plusz hőmennyiséggel zárta a 2017-es évet.

Víz 

Fokváros: tengervizet inni só nélkül is rossz ötlet?

Fokvárosban továbbra is komoly problémát jelent a vízhiány. A város vezetése most tengervíz-sótalanító üzemmel próbál megoldást találni a történelmi válságra. Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője azonban úgy véli, hogy ez a technológia hosszú távon még több gondot okozna. A szakember szerint a szennyvíz újrahasznosításával sokkal olcsóbban és kevesebb környezetkárosítással lehetne vizet előállítani. 

Víz 

Fokvárosban egyre rosszabb a helyzet: teljesen kiszáradt a főváros legnagyobb víztározója

Fokváros történelmi válsággal áll szemben: úgy tűnik, hogy április 12-re már nem fog víz folyni a város csapjaiból. Az űrből készített felvételeken jól látható, hogy négy év alatt miként száradt ki szinte teljesen Fokváros legnagyobb víztározója. A klímaváltozás miatt egyáltalán nincs kizárva az, hogy más városoknak is hasonló problémákkal kell majd szembenézniük. 

Víz 

Több szakaszon is belvízvédelmi készültséget rendeltek el

Négy szakaszon elsőfokú, egy szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig). A szervezet tájékoztatása szerint elsőfokú készültség van a réhelyi, a szeghalmi, a gyomai, és a mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon. 

Víz 

Leeresztik a Balaton vizét

Előrejelzések szerint a Balaton vízforgalmában további növekedésre és ennek következményeként a vízállás emelkedésre lehet számítani, ezért vízeresztésre van szükség a parti és partközeli területek időszakos elöntésének megelőzése érdekében. Emiatt megnyitják a tó vízszintszabályozását szolgáló Sió zsilipet.

Víz 

Fókuszban a Duna hajózhatósága

Hosszú évtizedekig nem végeztek fenntartási-karbantartási munkákat a Dunán, ezért igen alacsony a hajózható napok száma. Ha minden jól megy, akkor ez változni fog: már idén megkezdődik a tervezés, hogyan lehetne megszüntetni a szűkületeket és gázlókat.

Víz 

Belvízvédelmi készültség van a Tiszántúlon

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el öt belvízvédelmi szakaszon a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság – közölte Bara Sándor, az igazgatóság védelemvezetője az MTI-vel.

Víz 

A magyar folyó föltámadásának napja

Tizennyolc évvel ezelőtt a Szamos felső folyásának romániai vízgyűjtő területén működő román–ausztrál tulajdonú bányavállalat létesítményéből nagy mennyiségű cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Szamos és a Tisza folyókba. A szennyeződés február 1–12. között vonult le a Tiszán, ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. Akkoriban a szakértők csak „második Csernobilként” emlegették, utalva ezzel a mérhetetlen károkozásra. A tragikus eseményre emlékezve az Magyar Országgyűlés február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

Víz 

Fokváros lehet az első nagyváros, amely kifogy az ivóvízből

Négymillió ember maradhat víz nélkül Fokvárosban, a térség víztározóiban ugyanis már csak három hónapra elegendő víz van. Ha április 21-ig nem zúdul hatalmas eső a térségre, a hatóságok elzárják a csapokat, és az emberek fejenként 25 liter vizet kapnak majd. Február 1-jén egy utolsó korlátozással még megpróbálkoznak, a háztartások naponta 50 liter vizet használhatnak. Fokváros lehet az első nagyváros a világon, amely kifogy az ivóvízből.

Víz 

Pusztító árvíz sújtja Bolíviát

Mintegy ötvenezer kárvallottja van a rendkívül heves esőzéseknek Bolíviában – közölte a polgári védelmi miniszterhelyettes La Pazban. A helyzet súlyossága miatt a hatóságok narancsszínű riasztás bevezetését rendelték el. A meteorológusok előrejelzése szerint a hét végéig marad az esős idő.

Víz 

Az utolsó cseppek: nyolc vízfelület, amelyet kiszáradás fenyeget

Az éghajlatváltozás miatt a világ vízkészletei egyre inkább apadnak – sok helyen már most komoly gondot okoz az ivóvízhiány. Megdöbbentő képsorokkal mutatjuk meg, miképpen mesélnek Földünk legjelentősebb vízfelületei mindarról, ami felett már nem lehet szemet hunyni. 

Víz 

Utánunk a vízözön?

A szakemberek szomorú forgatókönyvet publikáltak a Climate című tudományos folyóiratban. A cikk szerint a globális felmelegedés miatt a következő években jelentősen nő az árvizek kockázata Európában. A tragikus folyamatot pedig még akkor sem lehetne megállítani, ha sikerülne 1,5 Celsius-fokra korlátozni a hőmérséklet-emelkedését.

Víz 

Nagy a baj: higannyal szennyezett a Nyitra

A Nyitra folyó vízmintájának elemzése során több veszélyes anyag átlagon felüli koncentrációját mutatták ki. Az egészség és a környezet védelme szempontjából a legnagyobb probléma a higany és a veszélyes illékony szerves vegyületek fokozott jelenléte – nyilatkozta Ivana Kohutková, a Greenpeace Slovakia igazgatója a bumm.sk portálnak. 

Víz 

A víz problémája lehet a 21. század legnagyobb kihívása

Sem több, sem kevesebb víz nem lesz a Földön, ám a klímaváltozás következtében megváltozik az eloszlása, ráadásul felhasználása is triplaexponenciálisan nő. Ha nem teszünk valamit sürgősen, akkor a víz problémája lehet a 21. század legnagyobb kihívása.

Víz 

Még nincs vége: tovább emelkedik a Szajna vízszintje

A hatóságok szerint a Párizst átszelő Szajna 5,9 méteren fog tetőzni, ami négy méterrel magasabb az átlagos szintnél, de elmarad a 2016. júniusi 6,1 métertől, illetve az 1910-es rekordtól, amikor is a folyó 8,62 méteren tetőzött, és kilépve a medréből, elárasztotta a teljes belvárost. Az ár levonulása várhatóan nagyon lassú lesz, így akár hetekig is eltarthat, amíg teljesen helyreáll az élet a francia fővárosban.

Víz 

Kellemest a hasznossal: pihenési célt is szolgál majd a záportározó

A tervek szerint az év végére elkészül a Baranya megyei Magyarszéknél épülő, 28 hektár állandó vízfelületű, elsősorban árvízvédelmi célú záportározó, ahol akár horgászni is lehet majd. A fejlesztés elsősorban a Baranya-csatornán levonuló árvízi vízhozamok csökkentését és a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását szolgálja.

Víz 

Elgondolkodtató: kigyulladt egy tó Indiában

A tűz a szennyvízzel, vegyi melléktermékekkel, építési törmelékkel telített, vízi növényekkel borított Bellandur tavon keletkezett. A lángok oltására csaknem ötezer katonát vezényeltek ki. Erőfeszítéseiknek köszönhetően sikerült egy nap alatt megfékezni a tüzet. 

Víz 

Árvízveszély van Franciaországban

A Rajna több helyen már kilépett a medréből, Párizsban, ahol várhatóan pénteken tetőzik a Szajna, az alsó rakpartokat lezárták. Az emelkedő vízszint miatt a fővárosi vezetés úgy döntött, hogy az RER (regionális vasúthálózat) több Szajna menti megállóját lezárják, s legalább péntekig nem állnak meg a szerelvények a belvárosi megállókban.