2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Tűz 70 kilométerre a magyar határtól

Október 25-én, hétfőn dél körül erdőtűz ütött ki a népszerű osztrák hegy, a Rax oldalában. Keddig mintegy 115 hektárnyi erdő égett le. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, a földről és a levegőből is próbálták fékezni a lángokat, de az erős szél és a meredek hegyoldal hátráltatta a munkát. 

Víz 

Magyarország még szerencsés, a világ ötöde viszont élhetetlenné válhat

Az éghajlati rendszer változásai közül a leginkább kézzelfogható a globális átlaghőmérséklet emelkedése, azonban a vízkörforgás is egyre intenzívebbé válik, és egyre gyakrabban váltják egymást az egyre hevesebb esőzések, áradások, aszályok és vegetációtüzek – Szabó Amanda Imola éghajlatkutató cikke a Másfél fok oldalon.

(Villámárvíz Athénban. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu)

masfelfok.hu
Víz 

Vízügyek: Hollandia rosszabbul áll, mint sejtettük

A tengerszinthez mérten eleve alacsonyan fekvő Hollandia partjainál a vártnál gyorsabban, 2100-ra akár két méterrel is emelkedhet a víz az évszázad elején mért értékekhez képet – adta hírül az MTI. Az országot a folyók medre és az Északi-tenger partja mentén már így is több ezer kilométer hosszan gátak védik.

Víz 

Mediterrán ciklon sújtja Szicília keleti részét

Október 24-én, vasárnap heves esőzések kezdődtek Olaszország déli és Szicília keleti részén. Keddre elárasztotta a víz Cataniát és környékét. Meteorológusok szerint a térségbe mediterrán ciklon érkezik, és a neheze még hátra van, újabb heves esőzések, viharos széllökések és villámárvizek várhatók.

Víz 

Kalifornia: aszály és erdőtüzek után áradások és sárcsuszamlások

Heves ciklon csapott le október 24-én, vasárnap Észak-Kaliforniára, adta hírül az MTI. A vihar villámáradásokat és sárcsuszamlásokat okozott a San Francisco-öböl térségében, és az előrejelzések szerint dél felé vonul. A nyugati partvidéken szélsőséges mennyiségű csapadékra, helyenként hóesésre kell számítani a napokban.

Víz 

Tádzsikisztánban is segíthet a magyar vízipar szakértelme

Nagyon magas szintű technológiával és tapasztalattal rendelkezik Magyarország a vízgazdálkodás területén – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a 9. Vízügyi Világfórum (World Water Forum) közép-ázsiai regionális előkészítő rendezvényén Tádzsikisztán fővárosában, Dusanbéban.

Víz 

Szinte mindenhez szükségünk van rá, mégsem becsüljük meg

Alig található a Földön jó minőségű, könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható víz, mert az emberiség felelőtlenül használja a rendelkezésre álló vizet – közölte Áder János köztársasági elnök szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Víz 

Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító

Az előre jelzettnél sokkal súlyosabb hatásai lehetnek a Vörös-tenger jemeni partjainál 2017 óta veszteglő FSO Safer nevű tankerhajó szivárgásának.

Víz 

Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában

Az Európai Bizottság határozottabb lépéseket vár a tagállamoktól, de maga is tenni fog azért, hogy csökkenjen a természetes vizeket károsító és eurómilliárdos kárt okozó szennyezés, ami elsősorban a túlzott műtrágyahasználat miatt jön létre.

Víz 

Tihanyban vizsgálják, hogyan hatna az elszabadult felmelegedés a sekély állóvizeinkre

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a Klímapolitikai Intézettel együttműködésben  kísérletben vizsgálja az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) friss, Közép-Európára vonatkozó hőmérséklet-változási becsléseinek potenciális hatásait.

Víz 

Tragikus villámárvíz Kínában

Heves esőzések okozta árvizek miatt több mint egymillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására Kínában. Az ország északi részén található Höpej tartományban legalább három ember életét vesztette egy, az időjárás miatt bekövetkező buszbalesetben.

Víz 

Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize

Ugyan a csapadékos időjárásának köszönhetően a Velencei-tó vízszintje több centimétert emelkedett, az október 7-én, csütörtökön reggel Agárdnál mért 79 centiméteres vízállás még mindig nagyon alacsony az ideálishoz képest. Az 5 napos vízpótlási teszt alapján azonban a közvetlen vízpótlás a pátkai víztározóból nem lehetséges.

Víz 

Sosem látott mértékű esőzés Olaszországban

Hétfőn megdőlt a 12 órás európai csapadékrekord, az új rekordértéket az Olaszország északnyugati részén fekvő Rossiglionéban mérték – adta hírül az idokep.hu október 7-én, csütörtökön reggel. Az eddigi legmagasabb értéket, 948 millimétert 1970 októberében jegyezték fel Genova Bolzenato nevű városrészében.

Víz 

Csak kevés ország készült fel a vízválságra

A Meteorológiai Világszervezet szerint az áradások száma 2000 óta az előző húsz évhez képest világszerte 134 százalékkal növekedett, ugyanebben az időszakban 29 százalékkal nőtt az aszályok száma is. „Fel kell ébrednünk, és meg kell állítanunk a fenyegető vízválságot” – mondta Petteri Taalas, a világszervezet főtitkára.

Víz 

Hatalmas olajszőnyeg alakult ki az óceánon Dél-Kalifornia partjainál

A dél-kaliforniai partvonaltól több kilométerre húzódó tenger alatti olajvezetékből október 2-án, szombaton kezdett ömleni az olaj a vízbe. A parti őrség szerint az 572 ezer liternyi üzemanyagból 33 négyzetkilométeres olajszőnyeg alakult ki a Csendes-óceánon, az amerikai hatóságok vasárnapi közlése alapján le kellett zárni Huntington Beach strandjait.

Víz 

Trópusi ciklon dúlt Iránban és Ománban

Legalább tizenhárman veszítették életüket október 4-én hétfőig, miután a Sahín trópusi ciklon lecsapott Ománra és Iránra, és villámárvizek keletkeztek. Az Egyesült Arab Emirátusok egy részét is készenléti állapotba helyezték, mivel a vihar hétfőn délnyugat felé mozdult el a szárazföld felett.

Víz 

Özönvízszerű esőzések Ljubljanában

Szlovéniában szeptember 29-én, szerda délután kezdődtek heves esőzések, és késő este a fővárost is elérte a csapadékhullám. A lezúduló víz megbénította a közúti forgalmat, elárasztotta az aluljárókat, és evakuálni kellett egy színházat. 160-szor riasztották a tűzoltókat a katasztrófahelyzet miatt.

Víz 

Hosszú aszályok, intenzív száraz időszakok jöhetnek

„Ha nem sikerül jelentősen csökkenteni a klímaváltozást okozó karbonemissziót, egyre hosszabb és intenzívebb szárazságok sújthatják Európát” – figyelmeztet a portfolio.hu gazdasági hírportálon Major András szakíró, aki alaposan utánajár a hazai csapadékhelyzetnek, az európai megaaszályok valószínűségének és annak, milyen kihívások várnak ránk.

(Aszály Hajdú-Bihar megyében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

portfolio.hu
Víz 

Elérte az óceánt a lávafolyam, mérges gázok szállnak

Már az Atlanti-óceánba ömlik La Palma szigetén a lávafolyam. A forró láva és a hideg, sós tengervíz találkozásakor veszélyes anyagok kerülhetnek a levegőbe, így nagyon sok múlt a szélirányon. A sziget lakói legalább ebben szerencsések voltak, bár kutatók szerint az is szerencse, hogy a láva megtalálta az útját a vízig.

Víz 

Villámárvíz Bajánsenyén

A Szlovéniában több helyütt károkat, Ljubljanában áradást okozó hidegfront szeptember 29-én, szerda este zivatarokkal érkezett Magyarországra. A szlovén határ mellett, Vas megyében fekvő Bajánsenyén szupercella alakult ki. Az Időkép olvasója videót is készített az lezúduló esőről és az áradásról.