2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Megismétlődhet a 250 millió évvel ezelőtti katasztrófa?

Mintegy 250 millió éve a tengerek élővilágának 90 százaléka, a szárazföldi fajok 70 százaléka pusztult el. Egy nemrég megjelent tudományos elmélet szerint a katasztrófát akkor a tengerek felmelegedése okozhatta. A szakemberek úgy vélik, a klímaváltozás jelenlegi forgatókönyve hasonlóan végződhet.

Víz 

PFC-vel szennyezett ivóvíz fenyegeti a férfiakat

Hallott már a perfluor-karbonokról (PFC)? Ezek az anyagok igen elterjedtek: egyebek mellett az élelmiszerek csomagolásában, sőt egyes helyeken még az ivóvízben is megtalálhatók. Pedig több kutatás igazolta már, hogy a PFC-k a hormonok megzavarásával veszélyeztethetik az emberi reprodukciós rendszert.

Víz 

Még mindig fertőzött a csicsói csapvíz

A fertőzött víz miatt Csicsón és elővigyázatosságból a szomszédos Komáromfüssön már több mint egy hete zárva tartanak a vendéglők, a csicsói alapiskola és a két község óvodája. A csapvizet fürdésre csak az használhatja, akinek nincs nyílt seb a testén. 

Víz 

Baj van: felgyorsult a grönlandi jégtakaró olvadása

Felgyorsult a grönlandi masszív jégtakaró olvadása, és nincs jele a lassulásnak –figyelmeztettek amerikai és walesi kutatók a Nature hasábjain. A problémát azért sem szabad félvállról venni, mert a jégolvadás miatt még drasztikusabb lehet a tengerszint-emelkedés. 

Víz 

Szökőár fenyegeti Új-Kaledóniát

Katasztrofális állapotok uralkodnak Új-Kaledóniában, ahol december 5-én jelentős, 7,6-es erősségű földrengés rázta meg a sziget keletei partjait. A helyi hatóságok ráadásul szökőárveszélyre is figyelmeztettek.  

Víz 

Ingyenessé válhat a kerti kutak engedélyeztetése

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő friss törvénymódosító javaslat alapján – írja  az mfor.hu. 

Víz 

Feltárják a világ legnagyobb víznyelőjét

Hamarosan közelebbről is megismerhetjük azt a hatalmas víznyelőt, amely korábban egy tengerfelszín feletti barlangrendszerhez tartozott. A szakemberek tengeralattjáróval fogják feltárni a nagy kék lyuk titkait.  

Víz 

Villámárvizek sújtják Törökországot

Az elmúlt napok özönvízszerű esőzése miatt villámárvizek pusztítanak az Égei-tenger partján fekvő török üdülővárosban, Bodrumban. A természeti csapásról több videó is készült.  

Víz 

Miért sós a tengervíz?

A tengerek vize miért sós? A folyóké és a tavaké miért nem? Egyáltalán hogy kerül a só a vízbe? A sokakat érdeklő vizes kérdésekre a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. Vagy mégsem?

Víz 

Jelentősen csökkenhet a hazai kórházak vízfelhasználása

Az ivóvíz felhasználásából adódó közüzemi költségek igen nagy terhet rónak a kórházakra. Ezért is lesz fontos szerepe annak a beruházásnak, melynek keretében országszerte több egészségügyi intézményt is vízsugárszabályzókkal szerelnek fel. 

Víz 

Emberi fogyasztásra alkalmatlan a csapvíz Csicsón és Komáromfüssön

A Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal fertőzést talált a csicsói vízvezetékben, ezért betiltották a csapvíz használatát a községben és a szomszédos Komáromfüssön. A szakemberek még keresik a szennyezés pontos okát.

Víz 

Vízkrízis: komoly veszély fenyegeti Kínát

Több mérvadó jelentés is arra figyelmeztet, ha nem történik valami, akkor soha nem látott vízkrízis jöhet Kínában és a szomszédos országokban. Minden az északnyugati tartományok víztartalékain múlik.

Víz 

A Kárpát-medencében meddig lesz még iható a víz?

A Kárpát-medencében víz mindig is volt és mindig is lesz – gondolhatnánk. A helyzet azonban az, hogy az édesvizek – más megújuló erőforrásokhoz hasonlóan – túlhasználódhatnak: elszennyezhetők és felélhetők; ez pedig végzetes következményekkel járhat. 

Víz 

Az aszály miatt adják el lányaikat az afgán szülők

Soha nem látott aszály pusztít Afganisztánban. A vízhiány már annyira elviselhetetlen, hogy több szülő is arra kényszerült, hogy eladja gyermekét azért, hogy a család többi tagját megmenthesse az éhenhalástól. 

Víz 

Veszélyben az ukrajnai vízszolgáltatás

Az ukrán miniszteri kabinet a jövő évi költségvetésben nem különít el pénzt a vízművek műszaki állapotát javító programra, melyet még 2011-ben fogadtak el. Ha nem lesz változás, akkor akár az ivóvíz-szolgáltatás is veszélybe kerülhet. 

Víz 

Ilyen egy 21. századi műanyagárvíz

A klímaváltozás miatt egyenlőtlenebbé válik a lehulló csapadék eloszlása, vagyis aszályos időszakot követően egyszerre eshet le többhavi csapadék. Haitin is ez történt, ám ott nemcsak a víz, a műanyagszemét is hömpölygött. Videón mutatjuk, milyen egy 21. századi árvíz. 

Víz 

A hely, ahol 500 évet kellett várni az esőre

Bolygónk egyik legszárazabb és legidősebb sivataga a Chile és Peru területén található Atacama, ahol 500 évvel ezelőtt esett utoljára eső. A csapadéknak azonban nem örülhetünk: az ottani élőlények 85 százaléka kihalt. 

Víz 

Jelentős árvízvédelmi fejlesztés indul Budapesten

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb árvízvédelmi beruházása veszi kezdetét Budapesten, az egyik legveszélyeztetettebb szakasz, az Aranyhegyi-patak mentén. A tervek szerint a munkálatok 17 hónapon át tartanak majd. 

Víz 

12 nap alatt zúdul ránk az éves globális csapadékmennyiség fele

Az évente mért globális csapadékmennyiség fele jelenleg mindössze 12 nap alatt esik le – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a század végére az esőzések és havazások eloszlása valószínűleg még drámaibbá válhat. 

Víz 

Fókuszban a zalaegerszegi ivóvíz

Csaknem ötmilliárd forint beruházással, Zalaegerszeget és öt környékbeli települést érintő program indult az ivóvíz minőségének javítására. A Széchenyi 2020 program keretéből finanszírozott munkálatok várhatóan 2021 márciusában érnek véget.