Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 7., Herman
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Spanyolországra négy hónapnyi csapadék zúdult egyetlen nap alatt

Spanyolországnak a koronavírus mellett a természettel is meg kell küzdenie. Valenciában, illetve a régióban március utolsó napján 147 milliméter csapadék zúdult le. Ez négy hónapnyi eső egyetlen nap alatt. 

Víz 

Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről

Egyre több információ derül ki a Marsról. Ezúttal a kutatók a vörös bolygóról származó meteoritok elemzése alapján rájöttek, hogy két különböző forrásból származik a marsi víz. 

Víz 

Klímavédelem: a víz a legfontosabb

A koronavírus-járvány miatt az 1960 óta minden évben március 23-án tartott meteorológiai világnap rendezvényei is elmaradtak. A konferenciák témája a víz és az éghajlat lett volna, amely témakörökben a világszervezet főtitkára, Petteri Taalas osztotta meg most gondolatait. 

magyarhirlap.hu
Víz 

Nagyon fontos szerepe van a hatékony vízgazdálkodásnak

Ha a jelenlegi ütemben bővül a világ vízfogyasztása, akkor 2050-ben a 2016-os szinthez képest 20-30 százalékkal több vizet fogunk felhasználni. Ezért is van fontos szerepük azoknak a technológiáknak, amelyek a vízgazdálkodást teszik hatékonyabbá.

Víz 

A Magyar Honvédség is segíti a biztonságos ivóvízellátást

A Magyar Honvédség is segíti a Fővárosi Vízműveket abban, hogy veszélyhelyzetben, különleges jogrend esetén is biztonságos legyen az ivóvízellátás – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a víz világnapján.

Víz 

Nagy baj lehet abból, ha a Denman-gleccser teljesen elolvad

Az elmúlt huszonkét évben mintegy öt kilométert húzódott vissza a kelet-antarktiszi Denman-gleccser – állapították meg a Kaliforniai Egyetem és a NASA bolygókutató központja kutatói. Ez azért is nagy probléma, mert ha ez a gleccser teljesen elolvad, akkor világszerte akár másfél métert is emelkedhetne a tengerszint. 

Víz 

A koronavírus-járvány idején is bátran fogyaszthatunk csapvizet

Járványidőszakban is biztonsággal fogyasztható a csapvíz, ugyanis a koronavírus inaktiválódik az ivóvíz-fertőtlenítési folyamat során – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ információi alapján a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

Víz 

Vizes kincset találtak Új-Zélandnál

Ritka, természetes víztározóra bukkantak az új-zélandi Déli-szigetnél. A tenger mélyén fekvő rejtett tó pontos mérete becslések alapján 2000 köbkilométer vizet tartalmazhat.

Víz 

A víz világnapja: helyzetjelentés folyóinkról

Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen álló- és folyóvizeink kiemelkedő természeti értéket képviselnek. Vajon mennyire vigyázunk ezekre a kincsekre? Milyen állapotban vannak? Ezekre a kérdésekre válaszolt a Rákosmente TV vendége, Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának vezetője.

Víz 

Tiszta víz minden lakásban

Március 22-én ünnepeltük a víz világnapját, amely kiváló alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és elgondolkodjunk azon, hogy miről is szól ez a nap, nekünk mit jelent a víz, és hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni.

Víz 

Okosgépek, melyek segítenek a vízspórolásban

Március 22-én ünnepeltük a víz világnapját, ám nemcsak a különleges dátum apropóján, hanem egyébként is érdemes odafigyelnünk a víztakarékosságra. Ebben sokat segíthetnek azok a háztartási gépek is, melyeket a Media Markt gyűjtött össze. 

trademagazin.hu
Víz 

Víz-kvíz: tesztelje tudását!

1993 óta minden évben március 22-én ünnepeljük a víz világnapját – a különleges dátum apropóján az alon.hu izgalmas és elgondolkodtató víz-kvízre hívja olvasóit.

alon.hu
Víz 

600 000 000 000 tonna!

Elképesztő mennyiségű, mintegy hatszázmilliárd tonna jeget veszített Grönland a 2019-es északi-sarki rendkívüli nyári melegben. A kutatók szerint ez a mennyiség elegendő arra, hogy globálisan 2,2 milliméterrel növelje a tengerszintet két hónapon belül.

Víz 

Árvízkatasztrófa Irakban

Iraknak jelenleg nemcsak az új koronavírussal kell szembe szállnia, de a természeti katasztrófával is. Az ország északi részén akkora árvíz van, hogy szinte lehetetlen betartani a járványügyi óvintézkedéseket. Videón mutatjuk a helyzet súlyosságát. 

Víz 

Hazánk több mint 145 millió euró támogatást kap árvízvédelemre és vízgazdálkodás fejlesztésére

Hazánkban is kiemelten fontos szerepe van az árvízvédelemnek és a vízgazdálkodásnak. Ezért is örömteli hír, hogy az ilyen projektekre Magyarország több mint 145 millió euró támogatást kap a Kohéziós Alapból.

Víz 

Özönvíz zúdult Egyiptomra

Egyiptom területének legnagyobb részét kietlen és forró sivatag alkotja, a napokban mégis emberemlékezet óta nem látott mennyiségű csapadék hullott, szélvész és homokvihar kíséretében.

Víz 

A tudomány válaszai az emberiség vízproblémájára

A tiszta, iható ivóvíz hiánya a klímaváltozás egyik legsúlyosabb következménye. Vannak azonban olyan innovatív technológiák, amelyek megoldást kínálhatnak, vagy legalábbis mérsékelhetik a problémát. 

Víz 

Az olvadó jég felelős a tengerszint-emelkedés harmadáért

Egy nemrég közzétett kutatás szerint Grönlandon és az Antarktiszon hatszor gyorsabban olvad a jég, mint a 90-es években. Három évtizeddel ezelőtt még 81 milliárd tonna jég olvadt el évente, most már 475 milliárd. 

Víz 

Légyszi, ne öntsd a lefolyóba a sütéshez használt olajat!

A konyhában használt sütőolaj is komolyan károsíthatja az élővilágot és a vizeket – már egyetlen csepp is hatalmas környezeti károkat okoz. Ha viszont okosan gyűjtjük, bioüzemanyagként hasznosul.

nlc.hu
Víz 

Koronavírus: nem kell félnünk a csapvíztől

A Debreceni Vízmű Zrt. mint a Magyar Víziközmű Szövetség tagszervezete, folyamatosan kap információkat nemcsak a magyarországi helyzetről, hanem nemzetközi tekintetben is. A szakemberek fontos kérdésként tisztázták, hogy a közüzemben szolgáltatott ivóvízre nézve nem jelent kockázatot az új típusú koronavírus.