2019. április 21., Konrád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Teljesen kiszáradt egy népszerű fürdőzőhely Chilében

A NASA Facebook-oldalán publikált olyan műholdképeket, amelyeken látszik, hogy mára teljesen kiszáradt egy tó Chilében. A Laguna de Acuelo nagyon népszerű fürdőzőhely volt Santiago környékén. Hat méter mély, és nagyjából négyszer akkora, mint a New York-i Central Park. 

Víz 

Ez már nem játék: az alaszkai folyók is megsínylik a klímaváltozást

Újabb intő jel érkezett arra vonatkozóan, hogy ideje komolyan vennünk a globális felmelegedést. A Tanana folyó olvadásának időpontjáról először 102 éve kötöttek fogadásokat a helyi vasútépítő munkások – azóta sohasem fordult még elő, hogy már ilyen korán, április közepén megolvadjon a jég. 

Víz 

Ismét árvíz pusztít Afganisztánban

Afganisztán még mindig nem heverte ki a március végén történt természeti katasztrófát, de máris újabb árvíz pusztított az ország nyugati részén. A mostani szerencsétlenségben legalább öten életüket vesztették.

Víz 

Megelőzni a vízválságot – ismét Budapest lesz a víz fővárosa

A vízválság a témája az év legfontosabb hazai diplomáciai eseményének, az október 15–17. között megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozónak. A vízhiány és a vízkészletek súlyos szennyezése ugyanis sok százmillió embert fenyeget – a katasztrófa megelőzése mindannyiunk feladata és felelőssége.

Víz 

Sencsenben is halálos áldozatokat követelt az árvíz

Heten meghaltak, és négy embert még mindig keresnek azután, hogy az április 11-én este hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső árvizet okozott a dél-kínai Sencsen városban. A szerencsétlenség azokat a munkásokat érte, akik éppen egy folyómeder kotrásán dolgoztak. 

Víz 

Menekülés a víz elől

A Saint-Louisban élő Seat Diop 13 éves volt, amikor elvesztette egyik testvérét és nagybátyját, miután halászat közben felborította egy vihar a fatörzsből készült csónakjukat. Diop most 34 éves, de már a szárazföldön sincs biztonságban. 

Víz 

Özönvízszerű eső söpört végig Rio de Janeirón

Özönvízszerű eső csapott le Rio de Janeiróra. A természeti katasztrófában legalább három ember életét vesztette. A városban káosz alakult ki, a polgármesteri hivatal szükségállapotot hirdetett.

Víz 

Lassan búcsút inthetünk az Alpok gleccsereinek is

A klímaváltozás miatt az Alpok gleccserei 2017 és 2050 között elveszítik tömegük felét, 2100-ra pedig az Alpok legnagyobb része jégmentes lehet, csak egy-két magasan fekvő elszigetelt jégfolt marad – mutattak rá svájci kutatók legfrissebb tanulmányukban. A katasztrófát már nem lehet elkerülni.

Víz 

Rengeteg vizet rejthet a Mars

A NASA kutatói szerint rengeteg víz lehet a Marson, a talaj mélyén. A szakértők úgy vélik, hogy a bolygó felszínén szezonálisan megjelenő sötét csíkokat a mélyből szivárgó folyadék idézi elő.

Víz 

Évente 17 millió nő szül olyan kórházban, ahol még kézmosásra sincs lehetőség

Egy, a WHO és az UNICEF által összeállított dokumentumból kiderült, hogy a világ egészségügyi intézményeinek negyede nem rendelkezik tiszta ivóvízellátással, ötből egy kórházban pedig még mellékhelyiség sincs. A probléma mintegy kétmilliárd embert érint. 

Víz 

Zuhanó jégtömbök: Izlandon az életükért futottak az emberek

Futótűzként terjed az interneten az a videó, amelyen az látható, ahogy több hatalmas jégtömb is leszakad a Délkelet-Izlandon lévő Breiðamerkurjökull gleccserről; a közelben turisták is voltak, de szerencsére senki nem sérült meg. 

Víz 

Ferenc pápa is gyászolja az iráni árvíz áldozatait

Az elmúlt napokban óriási esőzések csaptak le Iránra. Árvizek alakultak ki, amelyek több mint 56 ezer embert érintettek a Kaszpi-tenger partján található két északi tartomány 270 településén. Ferenc Pápa részvéttáviratban fejezte ki együttérzését.

Víz 

Soha nem látott vihar csapott le Nepálra

Szinte minden hétre jut emberéleteket követelő természeti katasztrófa – ezúttal Nepálra csapott le az ítéletidő. A viharban az eddigi információk szerint 27-en meghaltak, több mint négyszázan megsérültek. 

Víz 

Afganisztánban is gyilkos árvíz pusztít

17 halálos áldozat, romba dőlt házak, katasztrofális állapotok – a heves esőzések miatt Afganisztánban is óriási árvíz pusztít. A víz elsöpörte a kitelepített családok számára felállított ideiglenes menhelyeket is.

Víz 

Súlyos következményekkel járhat az északi-sarki felmelegedés

A Wyomingi Egyetem kutatói szerint ma is hasonló változások történhetnek, mint 10 ezer évvel ezelőtt, amikor a sarkvidék felmelegedésnek indult a jégkorszak után: az éghajlatváltozás gyengíti a pólusok közötti hőmérsékleti különbségeket. Emiatt hosszú ideig tartó aszály is kialakulhat. 

Víz 

Óriási árvíz pusztít Iránban

Teljesen elöntötte a víz a déli fekvésű Farsz, illetve az északi Mazandarán és Golesztán tartományokat. A heves esőzések miatt kialakult katasztrófában eddig legalább tizenhárman meghaltak, negyvenen pedig megsérültek. A pusztító árvíz több mint ötvenhatezer embert érintett. 

Víz 

Ön tudja, hogy mi a hidrológiai James Bond-arány?

A Föld vízkészletének csupán 0,007 százaléka van felszínen, vagyis könnyen elérhető, nem túl szennyezett és majdnem azonnal használható. Ezt hívják úgy, hogy hidrológiai James Bond-arány – mondta Kőrösi Csaba, aki a magyarországi vízhiányról is beszélt a víz világnapján. 

Víz 

Eltűnt a lillafüredi vízesés

Az aszályos, csapadékhiányos időszak miatt teljesen kiszáradt a lillafüredi vízesés. A problémát ráadásul tetézi, hogy középtávon sem várható esőzés. 

Víz 

2050-re ötmilliárd ember szenvedhet a vízhiánytól

Vajon lesz megfelelő mennyiségű tiszta édesvíz az emberiség hosszú távú fennmaradásához? A vízháborúkról már nemcsak sci-fi regényekben olvashatunk, hanem biztonságpolitikai szakértők publikációiban is. A becslések szerint ugyanis 2050-re ötmilliárd embert érinthet a vízválság.

Víz 

Jobban kell félni a szennyvíztől, mint a fegyverektől

A hosszan tartó konfliktusok idején a 15 év alatti gyerekek esetében háromszor nagyobb a kockázata a szennyezett vízre visszavezethető hasmenés vagy más betegség okozta haláleseteknek, mint azokénak, amelyeket közvetlen fegyveres veszély okoz – derült ki az UNICEF jelentéséből.