2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Fagyveszélyre figyelmeztet a Fővárosi Vízművek

A tartós hideg veszélyeire figyelmeztet a Fővárosi Vízművek. A durva fagy komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is.

Víz 

Bűzös pocsolya helyett újra kék lehet Székelyföld csodája

Tavasszal kezdődhet a székelyföldi Szent Anna-tóban elszaporodott, a tó ökológiai egyensúlyát felborító ezüstkárász-állomány lehalászása – nyilatkozta az MTI-nek Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület elnöke a tó helyzetéről nemrégiben szervezett online konferencia után.

Víz 

Az Európai Parlament jóváhagyta a csapvíz minőségét szabályozó megállapodást

Az Európai Parlament jóváhagyta a csapvíz minőségét szabályozó megállapodást, amelynek célja többek között az is, hogy a csapvízfogyasztás előtérbe helyezésével csökkenjen a palackos víz felhasználása, ezzel pedig a keletkező műanyaghulladék mennyisége és a vele járó környezetterhelés is.

Víz 

Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet

Az elmúlt évtized legsúlyosabb aszálya sújtja Törökországot: a következő hónapokban több nagyobb városban is megszűnhet a vízellátás. A figyelmeztetések szerint Isztambul 40 napon belül kifogyhat a vízből. 

Víz 

Egy új kutatás szerint komoly veszélyben vannak a bolygó legnagyobb tavai

A Kaszpi-tenger már most drámaian veszít a vízmennyiségéből, a klímaváltozás hatására pedig a helyzet már csak romlani fog – figyelmeztet legújabb kutatásában a holland Utrechti Egyetem. 

Víz 

Áradások és földcsuszamlások sújtják Indonéziát

Legalább 13-an meghaltak, további 26 ember pedig eltűnt a hét végén történt földcsuszamlásokban és áradásokban Indonézia Nyugat-Jáva tartományában. A természeti katasztrófa emberek millióit fenyegeti. 

Víz 

Árvíz Szerbiában

Több mint tízezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül a dél-szerbiai áradások miatt, hét járásban és Nis városban szükségállapotot hirdettek a hatóságok. Az árvizek Koszovóban is komoly károkat okoztak.

Víz 

Óriási lepedőkkel védenék az olvadó gleccsereket

A globális felmelegedésnek egyre súlyosabb következményei vannak – ezek közé tartozik a gleccserek drámai olvadása is, melynek megfékezésére meglepő, ám egyelőre hatékonynak tűnő megoldással rukkoltak elő a tudósok. 

Víz 

Mi történt az amerikai folyókkal?

Az Egyesült Államokban lévő nagy folyók nagyjából egyharmadának változott a színe az elmúlt csaknem három évtizedben – állapították meg a Coloradói Állami Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i campusának szakemberei.

Víz 

Újabb gleccserről derült ki, hogy a vártnál is gyorsabban olvad

A bolíviai Tuni-gleccserről is kiderült, hogy az eddig véltnél gyorsabb ütemben olvad. Ez tovább súlyosbítja a 60 kilométerre lévő főváros, La Paz helyzetét, ahol már most is komoly gondot okoz a vízhiány. 

Víz 

Kutatócsoport tanulmányozza a világ egyik legnagyobb jéghegyét

Víz alatti robotműszereket és mintavevő eszközöket is bevet a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) vezette tudóscsoport, hogy tanulmányozzák a világ egyik legnagyobb jéghegyét, az A68a-t, melynek olvadása komoly aggodalomra ad okot. 

Víz 

Tudta? Több mint 100 éve használnak vízerőművet a Hernád-folyón

Az Alteo Nyrt. befejezte a több mint 100 éve üzemelő, műemlékké nyilvánított Gibárti Vízerőmű felújítását. A mintegy 1,2 milliárd forintból kivitelezett rekonstrukciós munkálatok célja volt a rendelkezésre álló természeti erőforrás, a Hernád folyó hasznosításának növelése is – közölte az energetikai szolgáltató.

Víz 

Közel 11 millió forint nyomravezetői díj jár a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében, a civilek pedig további több mint 8,8 millió forintot ajánlottak fel a felelős felkutatására. 

Víz 

Négyszáz tonnányi veszélyes hulladékot vittek el Szigetszentmiklósról

Már több mint 400 ezer kilogramm veszélyes hulladéktól tisztították meg a vízügyes szakemberek a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínét. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint munkagépekkel egész hétvégén folyamatosan dolgoztak a kárelhárításon.

Víz 

6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről

Eddig mintegy 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Mint kiderült, vákuumszivattyús eszközök segítségével folytatják a szennyezés eltávolítását. 

Víz 

Természeti veszélyhelyzetet rendeltek el a Fidzsi-szigeteken

Óránkénti 250 kilométeres széllel fenyegető, pusztító ciklon közelít a Fidzsi-szigetekhez, ezért a kormány országos kijárási tilalmat rendelt el, és a tömegközlekedést is teljesen leállította. A Yasa névre keresztelt vihar feltehetően áradásokat is okoz majd.

Víz 

Tőzsdére vitték a vizet

A klímaváltozásnak egyre súlyosabb következményei vannak – ezt mutatja az is, hogy az ivóvíz a jövőben az amerikai árutőzsdére kerül. Az elmúlt két évtizedben az egy főre jutó elérhető ivóvíz mennyisége a világon ötödével zuhant. 

privatbankar.hu
Víz 

Nagy a baj: évekig tarthat a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés teljes kármentesítése

Az azonnali kárelhárítást a szakemberek igyekeznek vasárnapig befejezni, ám a teljes kármentesítés és a helyreállítás várhatóan évekig is eltarthat a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés után – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Víz 

Brutális szennyezés a Ráckevei-Duna-ágban – több mint 1 millió forint jár a nyomravezetőnek

A Ráckevei-Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezéséről számolt be a Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINPI). Rikárd Pfeifer polgári természetőr és a hozzá csatlakozók 1 millió ötvenezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít azonosítani az elkövetőt.

Víz 

Mi történt a Rábával?

Intenzív habzást figyeltek meg hétvégén a Rába folyó Vas megyei szakaszán, vízügyi szakemberek szerint természetes jelenség lehetett. A habzást a nicki műgátnál, Szentgotthárdnál és Alsószölnöknél is tapasztalták.