2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szárazságot okozhat a klímaváltozás Dél-Európában

Európa édesvízháztartásán is nyomot hagy a klímaváltozás: szárazságot okozhatnak a változások Dél-Európában. A Zürichi Műszaki Egyetem kutatóinak a Nature Climate Change szaklapban megjelent tanulmánya szerint az Európa déli részén már most tapasztalható nagyobb szárazság valószínűleg az üvegházhatású gázok kibocsátásával és az abból fakadó klímaváltozással függ össze.

Szakértők szerint a globális felmelegedés következményeként komoly aszályokra kell számítanunk Fotó: AFP/Justin Sullivan

Lukas Gudmundsson és Sonia Seneviratne kutatók több száz folyó mellékfolyóinak 1956 és 2005 közötti adatait hasonlították össze klímamodell-szimulációk segítségével. Megvizsgálták, hogyan változott volna a szárazföld vízháztartása az emberi tevékenységből származó karbonkibocsátással és a nélkül ebben az időszakban.

A kibocsátás beleszámításával végzett elemzések sokkal jobban hasonlítottak a valós megfigyelésekhez, mint az a nélküli szimulációk – mondta Gudmundsson.

A szakértő szerint a klímamodellek alapján az évszázad végére Európa déli része szárazabb, északi része csapadékosabb lesz. ,,Eredményeink még nagyobb súlyt adnak ennek a jóslatnak: ez az irány már most látható, és bizonyíthatóan emberi hatásra vezethető vissza” – emelte ki a kutató.

A helyi vízgazdálkodásra vonatkozó javaslatokat, következtetéseket a tanulmány alapján nem lehet levonni, mivel a kutatásban Európa három nagy régióját foglalták össze. Továbbá nem vettek figyelembe olyan speciális adottságokat, mint például a gleccserek hatása a vízháztartásra. Az azonban egyértelmű, hogy a földközi-tengeri térségben a jövőben átgondoltabb vízgazdálkodásra lesz szükség.

Következő lépésként a kutatók az elemzésük körének szélesítését tűzték ki célul, világszerte meg akarják vizsgálni a klímaváltozás hatásait a regionális édesvízháztartásra.

Neked ajánljuk
Óriási a szárazság Mexikóban, és még három hónapig nem fog esni Ivóvíz a levegőből gyorsan és egyszerűen? Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait Több száz kiló húst ajánlottak fel rászorulóknak a böllérek
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam